Hirdetés
Hirdetés

Visszatért a bika, megint nem tudott pluszban maradni az OTP

Eidenpenz József, 2018. március 05., 19:12

A múlt pénteki pánik a Trump-féle védővámok miatt szépen elmúlt, a német koalíció előtti akadályok megszűnése nagyon jó hangulatot hozott Európában. Az USA-ban is újra száguldanak az árfolyamok, mintha mi sem történt volna. Itthon a Mol és a Richter nagyot ugrott, az OTP visszaesett. Az olaj is kilőtt.

A bika a kitartó tőzsdei áremelkedések jelképe.
A bika a kitartó tőzsdei áremelkedések jelképe.

A hétvége két nagy eseménye volt Európában a német nagykoalíció előtt tornyosuló utolsó akadály legyőzése és az olasz választások. A német hírek jók voltak, hiszen a várnál sokkal nagyobb többséggel mondtak igazat a szocialista párttagok a koalícióra.

Az olasz választás viszont nagy-nagy bizonytalanságot hozott, és a szélsőségesek, Európa-ellenesek előretörését. Lehet, hogy az lesz a jó hír, ha Olaszországban nem lesz kormány, mert legalább nem megy neki az EU-nak.

Hirdetés

A befektetők az német eseményeket úgy látszik, fontosabbnak értékelték, a tőzsdei hangulat szépen javult. Pedig pénteken még világvége-hangulat alakult ki Donald Trump amerikai elnök tervezett acél– és alumínium-vámjai miatt. Azért ez sem múlt el nyomtalanul, főleg az autóipar szenvedett a nap elején, miután később az elnök azzal fenyegetőzött, hogy a német autókra is vámot vezet be.

Mol és Richter az élen

Az európai indexek közül a német DAX végül ennek ellenére is nagyot robbant, 1,5 százalékkal ment fel, a francia mutató 0,6 százalékkal emelkedett. Az olasz tőzsde volt lejjebb is, de végül megúszta 0,4 százalékkal. Nagyot esett Athén és Hong Kong.

Itthon a BUX index valamivel az európai átlag alatti mértékben, 0,5 százalékkal emelkedett. A Mol 0,9 százalékkal 2770-re ugrott, az OTP a jó péntek reggeli gyorsjelentés ellenére gyengécske, 0,2 százalékkal süllyedt 11 070-re (a nap nagy részében azonban egy százalék körüli pluszban volt). A Richter 1,8 százalékkal felfelé, a Telekom 1,4 százalékkal lefelé mozdult.

Felment a Dow Jones

Az Appeninn 10,5, az Opus 7,7 százalékkal esett. A forint gyengült, 314,30 az euró, ez 50 filléres emelkedés. A német és amerikai kötvények piacán hozamemelkedés volt ma, de most emiatt nem hallatszottak aggódó hangok.

Az USA-ban a globális kereskedelmi háború elleni félelem és jó makroadatok, valamint az európai hírek is rángatták az indexeket, de végül az optimizmus győzött. Este az S&P 500-at 0,9, a Nasdaq Composite-ot 0,9, a Dow Jonest 1,0 százalékos pluszban találjuk. A dollár minimális mértékben erősödött.

Csökkent a félelem

A VIX amerikai részvény-volatiilitás index, amelyet félelem-indexnek is neveznek, hat százalékkal csökkent, ami jelentős mérték. Ami igazán visszazuhant, az az európai párja, a VSTOXX, ez 19 százalékkal zuhant. Ebből is látszik, hogy a német politika stabilizálódása nagy megkönnyebbülés lehetett a piacoknak.

Az olaj egy rossz hét után magához tért, két százalékkal emelkedik. Ennek oka állítólag a líbiai kitermelés nehézségeiben keresendő, de az IEA energiaügyi szervezet is kiadott egy új jelentést.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Marha jó, egészséges, de miért nem eszik a magyarok?

Újabb ágazatot segít fogyasztásösztönző kampánnyal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Ezúttal a szarvasmarha-, azon belül is a húsmarha-ágazat került a fókuszba. Mindezt a számok is indokolják: a magyarországi marhahús-fogyasztás fejenként és évente alig éri el a 2 kilót, ami az egészségileg indokolt mennyiség és az uniós 6-8 kilós átlag csupán harmada.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    2018. március 14., 14:32
    Inflációkövető kötvény, amely akkor a legjobb, ha nincs infláció

    A legutóbbi adatok szerint sok magánszemély vásárolja az inflációkövető államkötvényeket. Nem kell megijedniük, általában ezek követik a pénzromlást, pénzük várhatóan meg fogja őrizni reálértékét. Van azonban olyan eset, amikor csak követik, de nem érik utol, mégpedig akkor, ha túlzottan nagyokat ugrik az infláció.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?