Hirdetés
Hirdetés

Visszatért a bika, megint nem tudott pluszban maradni az OTP

Eidenpenz József, 2018. március 05., 19:12

A múlt pénteki pánik a Trump-féle védővámok miatt szépen elmúlt, a német koalíció előtti akadályok megszűnése nagyon jó hangulatot hozott Európában. Az USA-ban is újra száguldanak az árfolyamok, mintha mi sem történt volna. Itthon a Mol és a Richter nagyot ugrott, az OTP visszaesett. Az olaj is kilőtt.

A bika a kitartó tőzsdei áremelkedések jelképe.
A bika a kitartó tőzsdei áremelkedések jelképe.

A hétvége két nagy eseménye volt Európában a német nagykoalíció előtt tornyosuló utolsó akadály legyőzése és az olasz választások. A német hírek jók voltak, hiszen a várnál sokkal nagyobb többséggel mondtak igazat a szocialista párttagok a koalícióra.

Az olasz választás viszont nagy-nagy bizonytalanságot hozott, és a szélsőségesek, Európa-ellenesek előretörését. Lehet, hogy az lesz a jó hír, ha Olaszországban nem lesz kormány, mert legalább nem megy neki az EU-nak.

Hirdetés

A befektetők az német eseményeket úgy látszik, fontosabbnak értékelték, a tőzsdei hangulat szépen javult. Pedig pénteken még világvége-hangulat alakult ki Donald Trump amerikai elnök tervezett acél– és alumínium-vámjai miatt. Azért ez sem múlt el nyomtalanul, főleg az autóipar szenvedett a nap elején, miután később az elnök azzal fenyegetőzött, hogy a német autókra is vámot vezet be.

Mol és Richter az élen

Az európai indexek közül a német DAX végül ennek ellenére is nagyot robbant, 1,5 százalékkal ment fel, a francia mutató 0,6 százalékkal emelkedett. Az olasz tőzsde volt lejjebb is, de végül megúszta 0,4 százalékkal. Nagyot esett Athén és Hong Kong.

Itthon a BUX index valamivel az európai átlag alatti mértékben, 0,5 százalékkal emelkedett. A Mol 0,9 százalékkal 2770-re ugrott, az OTP a jó péntek reggeli gyorsjelentés ellenére gyengécske, 0,2 százalékkal süllyedt 11 070-re (a nap nagy részében azonban egy százalék körüli pluszban volt). A Richter 1,8 százalékkal felfelé, a Telekom 1,4 százalékkal lefelé mozdult.

Felment a Dow Jones

Az Appeninn 10,5, az Opus 7,7 százalékkal esett. A forint gyengült, 314,30 az euró, ez 50 filléres emelkedés. A német és amerikai kötvények piacán hozamemelkedés volt ma, de most emiatt nem hallatszottak aggódó hangok.

Az USA-ban a globális kereskedelmi háború elleni félelem és jó makroadatok, valamint az európai hírek is rángatták az indexeket, de végül az optimizmus győzött. Este az S&P 500-at 0,9, a Nasdaq Composite-ot 0,9, a Dow Jonest 1,0 százalékos pluszban találjuk. A dollár minimális mértékben erősödött.

Csökkent a félelem

A VIX amerikai részvény-volatiilitás index, amelyet félelem-indexnek is neveznek, hat százalékkal csökkent, ami jelentős mérték. Ami igazán visszazuhant, az az európai párja, a VSTOXX, ez 19 százalékkal zuhant. Ebből is látszik, hogy a német politika stabilizálódása nagy megkönnyebbülés lehetett a piacoknak.

Az olaj egy rossz hét után magához tért, két százalékkal emelkedik. Ennek oka állítólag a líbiai kitermelés nehézségeiben keresendő, de az IEA energiaügyi szervezet is kiadott egy új jelentést.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Borulhat a Brexit-alku, May szemmel verte Junckert

Borulhat a Brexit-alku, May szemmel verte Junckert

Totális patthelyzettel fenyeget az EU és Nagy-Britannia vitája a Brexit feltételeiről. Brüsszel továbbra sem hajlandó újratárgyalni a novemberben kötött egyezményt, amit azonban a brit parlament szinte biztosan nem fog elfogadni. A kétnapos EU-csúcson a feszültség tapintható volt, amiről Theresa May és Jean-Claude Juncker fagyos találkozója is árulkodott.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?