Hirdetés
Hirdetés

Zuhan a dollár, bivaly az euró

Fellegi Tamás, 2017. július 27., 11:13

Újabb méretes maflást kapott a dollár, miután egyértelműen eső trendbe került, sokak számításával ellentétben. A svájci frankhoz képest is erős az euró, a forint tartja erejét. Jelentett a Facebook és a Samsung, mindkettő brutálisan jól megy. A BÉT-et továbbra Mészáros Lőrinc cégei tartják főleg izgalomban, nagyokat lifteznek.

Egy euróért immár több mint 1,17 dollárt adnak, ezzel nemcsak, hogy hónapok óta szakadatlan az euró erősödése, de a 2014 végi nagy zuhanása óta a legmagasabb szintet érte el. Rengetegen várták a dollár erősödését a két deviza között most még meglévő hozamkülönbség miatt, de őket most lekaszálja a piac. Ez természetes: a piac mindig a kisebb ellenállás irányába megy.

Euró/dollár
Euró/dollár  Friss árfolyamok>>>

Az euró egyúttal a svájci frankhoz képest is erősödik, 1,12-es szintet ért el, ami a legmagasabb a frank 2015. januári összeomlása óta. Persze az lesz majd a nagy esemény, ha egyszer eléri az 1,20-as, összeomlás előtti szintet, de ez még úgy tűnik, messze van.

Hirdetés

A dollárban számolt árutőzsdei termékek a dollár esésének megfelelően emelkedtek: az arany 1260 dollárig, a Brent olaj 51 dollárig, a WTI olaj 48,70 dollárig.

A forint 305 körül van az euróhoz képest, ez tavaly október óta a legerősebb érték, bár rendkívüli alulértékeltségén ez csak keveset változtat.

Közzétette negyedéves jelentését a Facebook: az eddigiekhez hasonlóan a növekedés még mindig robusztus, bár a cég állandóan figyelmeztet, hogy ez az ütem nem fog öröké tartani. Ez logikus is, hisz a cég értéke immár 500 milliárd dollár fölött van, nem túl messze a világ legnagyobb cégétől az Appletől, ebben a tartományban pedig nehéz már tovább növekedni.

A Facebook a negyedévben 9,3 milliárd dolláros árbevételt ért el, részvényenkénti eredménye 1,32 dollár lett. Ha ezt éves szintre vetítjük, a jelenlegi 160 dolláros árfolyammal 30-as P/E adódik, ami kissé magas, de a most még meglévő növekedéssel reális. A cégnek 2 milliárd havonta aktív és 1,3 milliárd naponta aktív felhasználója van, gyanítjuk, hogy kedves olvasóink tekintélyes hányada is köztük van.

Nem szabad megfeledkeznünk az Instagramról sem, mely igen dinamikusan növekszik, nagyon szépen tolja a Facebook számait. Azt is meg kell említeni, hogy a Facebook árbevétel növekedése jelenleg kétszer akkora, mint a Google hasonló adata, persze még a Google száma is 19 százalék, csak talán a Google már közelebb van ahhoz, hogy az érett, mondhatni fejőstehén korba érjen. A cég egyébként nagyobb is: 670 milliárd dollárt ér, második az Apple után.

A Samsung is brutális jelentéssel rukkolt elő: a dél-korea cégóriás negyedéves eredménye 12,7 milliárd dollár, ezzel lényegében elérte az Apple megfelelő adatát, az eltérés csak az hogy ennek csak a fele jön össze a telefongyártásból (az Apple esetében majdnem az egész), a másik fele a memóriachipekből, melyek ára és kereslete felszaladt, miután rengetegen virtuális valutákat bányásznak, és vég nélkül építik hozzá a számítógépeiket.

Konzum, 3 nap
Konzum, 3 nap

A BÉT-et a Konzum tartja lázban: a tegnap 20 százalék mínuszban és pluszban egyaránt, azaz 1144 és 1725 forint között randalírozó papír ma felszaladt 1900 forintig, majd lefordult, most 1620 forint, ami 5 százalékos esés, de míg ezt a sort leírtuk, megtépték 1750-ig, így még tudósítani is nehéz róla. Az Opimus 9 százalék mínuszban van 180 forinton, mozgékonyak a Mészáros-papírok.

A nagyobbak közül a Mol gyengül közel fél százalékkal 21 700 forintig, a Richter közel egy százalékot emelkedik 6745 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Végre elkezdtünk bátrabban vásárolni - erre egyből megpróbálnak becsapni

Az internetes kereskedelem háromszor olyan gyors tempóban bővül, mint a hagyományos - egyre gyakrabban vásárolunk hazai és külföldi weboldalakról, online áruházakból. De honnan tudhatjuk, hogy nem vernek át? Miről ismerszik meg a csaló webshop, mobilapp, hamis reklám? Ha mégis horogra akadtunk, mi a teendőnk?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?