Hirdetés
Hirdetés

Zuhan a forint, egyre különösebb a német kötvényhozam

Fellegi Tamás, 2019. március 27., 11:12

Tegnap szabadesésbe váltott a hazai valuta, újabb kritikus szinthez közeledik. A BÉT is gyengén nyitott, de az OTP magához tért, a Richter és a Telekom viszont lefelé tart. Az európai fejlett országok kötvényhozamai egyre csak mélyülnek, a német 10 éve hozam már érdemben negatív.

A forint korábbi páratlan erősödése már múlt héten kifulladt, és eurónkénti 312-313 közötti legjobb érték után gyengülés következett, amelyet a 315-ös fontos technikai szint sem tudott megállítani. Tegnap aztán az MNB kamatdöntő ülése után hirtelen összeomlott az árfolyam: 316-ról 319-re változott a kurzus, ráadásul a gyengülés ma sem állt meg.

Euró/forint
Euró/forint, egy hónap

A pánikszerű eladási hullám nem tűnik indokoltnak, hisz tegnap sor került 2011 óta az első monetáris szigorító lépésre. A piac attól ijedt meg, hogy elhangzott: nincs deklarált kamatemelése ciklus, egyedi döntések születnek a kamatdöntő üléseken. Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetnének további kamatemelések, szigorítások a közeljövőben, inkább arról van szó, hogy a jegybank alkalmanként vizsgálja, milyen lépés szükséges ahhoz, hogy inflációs célja teljesüljön.

Hirdetés

A piaci reakció alapján nem kizárt, hogy a kamatemelési ciklus megindulásában reménykedve sokan nyitottak a forint erősödésére játszó pozíciót (ez magyarázhatja a korábbi, igen heves emelkedést), és azt tervezték, hogy a bejelentés után tömegesen zártak. Ezt meg is tették, csak éppen vevők nem voltak, így a mélybe taszították az árfolyamot.

Jelenleg 319,70 a kurzus, így megközelítette a következő, 320-as lélektani szintet. Ha ez sem tartaná meg, akkor a tavaly második félévi gyengélkedés nem lenne egyedinek, lezártnak tekinthető, egyelőre azonban jó esély van arra, hogy egy nap alatt 4 forintos gyengülés után korrekció következik.

Euró/forint, 3 év
Euró/forint, 3 év

Kezdetben a BÉT-en is az ijedelem jelei mutatkoztak, ez azonban enyhült a délelőtt folyamán. A közel egy százalék mínuszban is járó OTP már csak mérsékelt mínuszt mutat 12 720 forinton. A tavalyi éves jelentés kijövetele óta a papír nagyon erős, masszívan mindenkori csúcsa közelében mozog.

A Mol kis pluszban van 3310 forinton, a Richter viszont bő fél százalékkal gyengül 5265 forintig, a Telekom pedig 0,7 százalékot csökken 468,5 forintig.

Az európai részvénypiacok ma nem találnak irányt, a kötvénypiac azonban továbbra is egyre szélsőségesebb irányba halad, legalábbis ami a fejlett európai országok állampapírjait illeti. A legkülönösebb a német 10 éves kötvény hozama, ami már -0,04 százalék, vagyis érzékelhetően a negatív tartományban van, amire csak egyszer volt példa, 2016-ban.

Kereskedjen az mfor trader rendszerével!

Esést vár a piacokon? Nálunk akkor is kereshet! Apple részvényeket venne, esetleg a Google és a Microsoft érdekli? Bízik az elektromos autókban: a Teslában vagy inkább a Mercedesben? Vagy inkább hazai pályán maradna? Ha a világ legnagyobb tőzsdéin, vagy 120 devizapárral kereskedne, adott a lehetőség. Tesztelje rendszerünket kockázatmentesen!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Trump Amerika érdekei ellen döntött – az erősebb kutya jogán?

Trump Amerika érdekei ellen döntött – az erősebb kutya jogán?

Trump lépése a megszállt Ciszjordániáról számos ponton megy szembe Amerika diplomáciai és nemzetbiztonsági érdekeivel. A Fehér Ház döntése tovább gyengíti a nemzetközi jogon alapuló második világháború utáni békerendet és ad utat az őserdő törvényeinek. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Apu, tulajdonképpen mi az az állampapír?

    2019. november 19., 06:04
    Apu, tulajdonképpen mi az az állampapír?

    A “szuperállampapírnak” is nevezett Magyar Állampapír Plusz kapcsán mintegy fél éve rengeteg szó esik nálunk az állampapírokról.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?