Hirdetés
Hirdetés

Zuhan a svájci frank, küzd a forint, mint malac a jégen

Fellegi Tamás, 2017. szeptember 22., 11:10

A tőzsdék ma sem aktívak, talán a német választások eredményét várják, igaz, nagy meglepetés nem várható. Itthon az OTP esik, lassan visszaér 10 ezer forint közelébe, de a Mol is gyenge, a Richter viszont emelkedik. A forint küzd a gyengülés ellen, a svájci frank szabadesésben.

Újabb mélypontra esett a frank, ez a legalacsonyabb értéke azóta, hogy közel 3 éve a svájci jegybank elengedte az árfolyamot, melyre akkor nagy felértékelési nyomás nehezedett. Azóta megfordult a világ, elpárolgott a frank iránti kereslet, a benne felvett hiteleket is visszafizették a legtöbben, és ami a legfontosabb, helyreállt az euró iránti bizalom.

Euró/svájci frank
Euró/svájci frank

Mindemellett a franknak negatívabb a kamata, mint bármely más valutának, így aki abban tartja, legalábbis számlapénz formában, annak szép lassan fogy a pénze, és ezt a legtöbben előbb-utóbb megunják, és feladják a frank tartását. Az árfolyam most 1,162 az euróhoz képest, egyre közelebb a bűvös 1,20-as szint, ahol svájci jegybank ügyetlenkedése annyi kárt okozott.

Hirdetés

A forint visszajött 310 alá az euróhoz képest, próbálja legalább ezt a szintet megtartani. Nagyon nem kéne tovább gyengülni, hisz akkor emelkedhetnek bármeddig a bérek, ha euróban alig érnek többet, sosem szűnik meg a munkaerőhiány.

Euró/forint
Euró/forint  Friss árfolyamok >>>

Az európai tőzsdék nem mozdulnak, majd talán a német választások után, nem mintha különösebb meglepetésre lehetne számítani. A hazai börzén az OTP és a Mol esik egyaránt 0,4 százalékkal, előbbi 10 150 forintig, utóbbi 24 300 forintig. A Richter viszont emelkedik fél százalékkal, 6790 forintig.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Az EU is úgy eltűnik a történelem süllyesztőjében, mint a Szovjetunió?

Merkel két és fél évvel a migránsválság elindulása után európai megoldásról prédikál, de a német közvélemény többsége már Seehofernek hisz. A migrációs válság mély politikai hasadáshoz vezetett, és ez könnyen az EU szétesését eredményezheti. Orbán az EU Bizottságot „fehérgalléros embercsempészeknek” nevezte.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?