Hirdetés
Hirdetés

Zuhan a török líra, gyenge a forint, izmos a cseh korona

Fellegi Tamás, 2017. október 09., 11:12

Politikai okok miatt szórják a lírát a befektetők, a korona viszont ugyanazért erősödik, amiért a forintnak is kellene. A tőzsdék változatlanul jó formában, ma már a spanyol piac is felfelé tart. A BÉT-en emelkedik a Mol és az OTP, esik a Richter és a Telekom, szárnyal az Opus. Erősödésnek indult az aranyár.

A török líra eleve hosszútávú eső trendben van, amit a magas infláció és az országot a tavalyi puccskísérlet óta övező bizonytalanság okoz, de most nagyon adják a török valutát, miután az ország összebalhézott Amerikával egy követségi dolgozó letartóztatása miatt, melyet a vízumkiadás felfüggesztése követett mindkét részről.

Euró/török líra
Euró/török líra

A pénteki eurónkénti 4,25-ös zárás után ma reggel 4,44 lírát is adtak az euróért, majd egy kis korrekció következett 4,34-ig.

Hirdetés

A forint 312,40 az euróhoz képest, sehol semmi erő, ellenben a cseh korona szépen izmosodik. Múlt héten sikerült az eurónkénti 26 koronás szinten átjutni, most 25,87 a kurzus. A korona azért erősödik, mert ezt az ország exporttöbblete lehetővé teszi, ugyanakkor erre azért is szükség van, hogy a cseh bérek euróban minél jobban nőjenek. Csehországban még nagyobb a nyomás a bérfelzárkózásra, mint nálunk, hisz az országot körülöleli Németország és Ausztria, kis utazással jól fizető álláshoz lehet jutni.

Euró/cseh korona
Euró/cseh korona

A részvénypiacokon továbbra is a vételi erő dominál, Amerika csak azért nem emelkedett pénteken, mert már annyira túlvett volt, hogy illett egy kis pihenőt tartani. Európában ma is pluszban az indexek többsége, már csak 20 pont kell, hogy elérje a 13 ezer pontot a DAX, és a spanyol index is 0,8 százalékot emelkedik, bikapiacon még a katalán válság sem hat sokáig.

A BUX negyed százalékot emelkedik 38 036 pontig, főleg a 0,8 százalékot erősödő Molnak köszönhetően, amely 2988 forinton forog. Az OTP 0,2 százalékkal javul 10 335 forintig, a Richter és a Telekom viszont egyaránt 0,4 százalékkal esnek 6698 illetve 480 forintig. Szárnyal az Opus: 4 százalékkal van feljebb 244 forinton, valószínűleg ez annak köszönhető, hogy a papír a BÉT prémium kategóriájába került.

Az olajár érdekessége, hogy a két fő típus közt nagy a különbség: a WTI 49,50 dollár, a Brent 55,60. Ez arra utal, hogy Amerikában erős a kínálat, a míg Európában és a Közel-Keleten mérsékeltebb. Drágul az arany: a pénteki 1270 alatti szintekről 1284 dollárig erősödött.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Annyi olaj kerül felszínre az óriás kitermelőhelyen, hogy nem tudják elszállítani

Annyi olaj kerül felszínre az óriás kitermelőhelyen, hogy nem tudják elszállítani

A legnagyobb amerikai palaolaj-kitermelő környéken, Nyugat-Texasban olyan ütemben növekszik a kitermelés, hogy rövidesen eléri azt a limitet, amit csővezetéken el tudnak szállítani, mondhatni, ami a csövön kifér. Egy évig most kénytelenek lesznek a földben hagyni a többletet, az OPEC legnagyobb örömére.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?