Hirdetés
Hirdetés

Zuhan az olajár, ugrik a svájci frank

Fellegi Tamás, 2018. május 25., 18:27

Igen nagyot esett az olajár napközben, volt is honnan, indokolatlanul magasan volt. Stabilizálódott a török líra, a forint kicsit erősödött, a svájci frank nagyot. Heves ingadozás után pluszban zárt a Mol, az OTP viszont az osztalékfizetés által indokoltnál nagyobbat esett.

Reggel figyeltünk fel rá, hogy az olajár grafikonján kibontakozott egy duplacsúcs, ami trendformáló alakzat lehet. Ezt az eladók tömege is észrevehette, mert napközben igen szép esés bontakozott ki: a WTI 48 dollár alá esett, a Brent 76,30-ig.

Az esésnek fundamentálisan is megvan az alapja, mivel nem volt indokolt, hogy ilyen magasra emelkedjen az ár, hisz kínálat továbbra is bőségesen van a piacon, ráadásul az amerikai palaolaj-kitermelés meredeken nő.

Hirdetés

Stabilizálódott a török líra eurónként 5,50 körül, a forint kicsit javult 319,30-ig, a svájci frank erősödött, egy frankért már csak 1,155 eurót adnak, míg nemrég még az 1,20-as szintet érintette.

Euró/svájci frank
Euró/svájci frank

Esésnek indultak a fejlett országok hosszú hozamai, az amerikai 10 éves államkötvény hozama 2,93 százalék, míg pár napja vastagon 3 százalék fölött volt. Az egy százalék alatt lévő osztrák, belga és francia hozam is csökkent, tovább emelkedett viszont az olasz, 2,45 százalékig, és a spanyol, 1,45 százalékig.

Az amerikai tőzsdék alig mozdulnak, az európaiak közül a német index emelkedett fél százalékot, az olasz és a spanyol indexek viszont bő másfél százalékkal csökkentek.

A pesti börzén a Mol nagyot ingadozott napközben, végül egy százalék pluszban zárt 2624 forinton. Az OTP viszont esett, összesen 4,1 százalékot, ebből azonban 2,2 körül volt, amit az osztalék kifizetése indokolt, végül a papír kerek 10 ezer forinton állt meg.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Történelmi megegyezés a tengerről – több gáz jut Európába?

Történelmi megegyezés a tengerről – több gáz jut Európába?

A Kaszpi-tenger alatt 48 milliárd hordó kőolaj és 8,2 ezermilliárd köbméter földgáz található, tehát a határok meghúzása nem tét nélküli Európa számára sem. A türkmének tervezett „Transzkaszpi Vezetéke” (TCP) komoly ellenérzéseket vált ki Moszkvában és Teheránban, hiszen az növelné a versenyt az európai piacokon.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

  • Miért omlott össze Törökország, ha olyan gyorsan nőtt a gazdaság?

    2018. augusztus 11., 06:27
    Miért omlott össze Törökország, ha olyan gyorsan nőtt a gazdaság?

    Miután tegnap a török líra eddigi legnagyobb zuhanását mutatta be, érdemes áttekinteni, hogyan jutott ebbe a helyzetbe a török gazdaság, miközben hosszú ideje az eddig legnagyobb mértékben növekvő volt, és mi lehet ebben a szerepe annak, hogy 15 éve egyre inkább egy ember kezében összpontosul a hatalom.

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?