Hirdetés
Hirdetés

Zuhan Trump kedvence, 313 forint felett jár az euró

Eidenpenz József, 2018. április 25., 19:13

Részvénybefektetők, meneküljetek? Eléggé rossz a hangulat a tőzsdéken a magas állampapír-hozamok miatt, az amerikai indexek annak határán vannak, hogy az összes idei nyereségüket elveszítsék. A Twitter nagyot esik, pedig jó eredményről számolt be. A BUX emelkedni tudott, a forint azonban eléggé gyengült.

A részvénypiaci befektetők már úgy gondolják, hogy 2018 egy elvesztegetett év lesz a piacon – virított a Marketwatch.com címoldalán ma kora este. Az S&P 500 index ma ugyanott van, mint tavaly év végén. Ez jól jellemzi a pesszimistává váló hangulatot, amihez a legfőbb muníciót az emelkedő kötvényhozamok jelentik.

Az amerikai tíz éves államkötvények hozama ma már stabilan évi 3,0 százalék felett járt, míg tegnap csak épphogy súrolta ezt a szintet. A magasabb kötvényhozam megdrágítja a vállalatok forrásokhoz jutását, és a többi befektetés, mint a részvények átárazására késztetheti a befektetőket. Minden más befektetés megtérülését az állampapírokhoz szokták ugyanis viszonyítani. Ráadásul a pénz a vonzóbbá váló kötvények felé áramolhat a részvényekből.

Hirdetés

A részvényárak jóval alacsonyabbak is lehetnének, ha az amerikai vállalatok eredményei nem nőnének szépen, sokszor két számjegyű mértékben, de erre viszont már jórészt számított a piac – írja a Martketwatch.

Nem segített az euró sem

Az amerikai részvényindexek ma mínuszból egyszer már eljutottak szerény pluszba, de csak azért, hogy aztán este hat után nem sokkal ismét mínuszban mozogjanak. Az S&P 500 0,3, a Nasdaq indexe 0,1, a Dow Jones 0,4 százalékos esést mutatott ekkor.

Európának jót szokott tenni, ha a dollár erősödik, így az euró esik, de most ez sem működött. Az euró/dollár keresztárfolyam fél százalékos esése ellenére a német DAX index két százalékos mínuszban is volt, majd estére ezt egy százalékra dolgozta le. A francia, brit index valamivel kevésbé, 0,6 százalékkal esett.

Végén jó az OTP

A varsói és prágai indexek is fél-fél százalékkal süllyedtek, a bécsi pedig két százalékkal zuhant. A hazai BUX index mégis 0,4 százalékkal emelkedni tudott, igaz, nagyon a záró szakaszban húzták fel. Az OTP ugrott meg főleg a végén, a bankrészvényt negyed százalékos pluszba, 11 370 forintra rántották. A Mol 0,8 százalékkal 2946-ra, a Richter 0,4 százalékkal 5235-re emelkedett.

További árfolyamok itt láthatók

A nap egyik nagy eseménye, hogy viszonylag ritka módon 313,60 forintra emelkedett az euró ára, március eleje óta először, az utóbbi egy évben pedig harmadik alkalommal. (December elején volt 315 felett is.) Ez több mint egy forintos drágulást jelent. Estére kissé visszasüllyedt, 313,10-re.

Mi lesz veled, Törökország?

Ez amiatt is lehetett, hogy az MNB egyik vezetője arról beszélt, nálunk marad a laza monetáris politika. De a forintnál jobban gyengült a zloty, és meglepő módon a kamatemelés ellenére délutánra már vesztett értékéből a török líra is.

Pedig a török jegybank régóta ellenállt, és a líra durva leértékelődése ellenére sem emelt kamatot, valószínűleg elnöki utasításra, hogy ne fékezze a gazdasági növekedést. Most a júniusra előrehozott választások előtt vélhetően stabilizálni akarják a fizetőeszközt, hogy a nép jobban érezze pénzének értékét. A fő refinanszírozási eszköz kamatlábát 12,75-ről 13,50-re emelték, tehát 75 bázisponttal, miközben a piac állítólag csak 50-re számított.

Sokasodó kockázatok

Donald Trump elnök kedvence, ahol rendszeresen publikál, a Twitter meglepően jó, pozitív eredményről adott számot. Kezdetben emelkedett is, később azonban négy százalék körüli mínuszba ment át. Még jobban, hét-nyolc százalékkal esik a Snap.

A német kormány 2,4-ről 2,3 százalékra csökkentette az ország gazdaságára vonatkozó előrejelzését. Jövő évre 2,1 százalékot várnak. Mindezzel azonban még mindig optimistábbak, mint a vezető német gazdaságkutató intézetek – rja a Spiegel Online. Sok szakértő szerint sokasodnak a “kockázatok a gazdaság számára”, mások úgy fogalmaznak, hogy a növekedés lassulásának jelei.

Esik az arany, az ether

Az olaj árfolyama szerény mínuszba fordult, miután közzétették a szokásos amerikai készletadatokat. (Az amerikai termelésről, exportról itt írtunk.) Nagyobbat esik az arany, amelynek sem az erősödő dollár, sem az emelkedő kötvényhozam nem tesz jót, bár a részvénypiaci bizonytalanságban venni szokták.

A bitcoin ma öt százalékkal 8900 dollárra esik, igaz, előtte majdnem két hétig folyamatosan felfelé tartott. A többi fontosabb kriptodeviza, ahogy az emelkedésben, most az esésben is túlszárnyalja a nagy testvért. Az ether például 12, a litecoin 11, a bitcoin cash 14 százalékos mínuszban van.

Meghekkelték, hibát találtak

Tegnap délután meghekkelték a MyEtherWallet nevű rendszert, egy orosz oldalra irányították át, amivel állítólag 25 ezer ethert sikerült eltulajdonítani. (Mintegy 17 millió dollárt.) Az ether azonban csak az eset után sok órával később kezdett el zuhanni. Nagyobb probléma lehet, hogy az OKEX hongkongi kriptotőzsde leálltotta a az ERC20 kriptozsetonok (tokenek) fogadását, miután kritikus hibát találtak az Ethereum-okosszerződésekben.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Kidurrant a mindenbuborék, miből lehet itt pénzt csinálni?

Tavaly nagyon rossz éve volt a tőkepiacoknak, túladottnak számítanak, de a Hold Alapkezelő pesszimista. Lehet, hogy most egy-két hónapig lesz egy medvepiaci felpattanás, de a következő évtizedben alacsony maradhat a részvénypiacokon elérhető hozam. A magyar eszközök árazása kivételesen a nyugat-európaival egyezik meg, ezért fokozatosan csökkentették azok arányát.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?