Hirdetés
Hirdetés

Zuhannak a kínai piacok, marad a negatív svájci kamat

Fellegi Tamás, 2018. április 20., 11:05
Cimkék
svájci frank
, Mol
, Richter

Nagyot estek a kínai tőzsdék, Sanghajtól Hongkongon át Tajvanig. Amerika is lejjebb került, Európa nem mozdul, a BUX fél százalék mínuszban a Molnak és a Richternek köszönhetően, de a Konzum és az Opus is gyengélkedik. Marad az erősen negatív kamat Svájcban, az amerikai 10 éves hozam viszont újra csúcsközelben.

Miután a svájci frank tegnap elérte az elhíresült eurónkénti 1,20-as szintet, még a jegybankelnök is nyilatkozott, aki ugyanaz a Thomas Jordan, aki 2015. január 15. előtt esküdözött az árfolyamgát fenntartására, majd azon a napon váratlanul kimenekült ígérete mögül, a piac összeomlását okozva. Most azt mondta, hogy továbbra is a frank gyengítése a cél, ezért nem sietnek változtatni a -0,75 százalékos kamaton.

A svájci jegybank mindenesetre az elmúlt években rengeteg devizát, elsősorban eurót vett, vagyis aktívan interveniált, csak árfolyamküszöb nélkül. Ha a frank túljut az 1,20-as szinten, a jegybank vastag nyerőbe kerül az óriási devizatartalékkal, kérdés, hogy ott megkezdi-e majd leépítését, vagy hagyja, hogy a negatív kamat tovább dolgozzon, elűzze a befektetőket, és további kiadósat gyengülhessen a svájci fizetőeszköz.

Hirdetés

Az amerikai tőzsdéken tegnap esés indult, de nap végére lecsökkent ennek mértéke, az S&P 500 indexet megtartotta az 50 napos mozgóátlag. Ázsiában a kínai piacok estek egy százalék fölötti mértékben, elsősorban a félvezető-gyártók hatására, miután a Taiwan Semiconductor kedvezőtlen kilátásokat fogalmazott meg, elsősorban a legdrágább mobiltelefonok iránti kereslet visszaesése miatt.

S&P 500
S&P 500

A pesti börzén a Mol és a Richter gyengélkednek, egy százalékot veszítenek értékükből, a Mol 3016 forint, a Richter 5275. Az OTP stagnál, ugyanakkor közel 2 százalékkal gyengül a Konzum és az Opus, 3325 illetve 713 forintig.

Amerikai 10 éve államkötvény hozama
Amerikai 10 éves államkötvény hozama

Ismét 2,9 százalék fölé emelkedett az amerikai 10 éves állampapír hozama. Februárban már járt ezen a szinten, de a hónap elejére visszaesett 1,75 alá, onnan indult most újra a csúcs felé.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Milliók emelkedtek ki a nyomorból - visszatért a múlt baljós árnyéka

Az ázsiai nagyhatalom gazdasága óriásit fejlődött az elmúlt évtizedekben, ám tavaly hirtelen úgy belassult a növekedés, amilyenre közel harminc éve nem volt példa. A hosszú ideig tartó dübörgés annak volt köszönhető, hogy a kínai munkások egy része mert váltani, kockáztatni, és miután kaptak némi teret az államtól a szabad mozgásra, megcsinálták a szerencséjüket: szalagmunkásból gyárigazgatókká váltak.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?