Hirdetés
Hirdetés

Zuhannak a kriptodevizák – egyre több turpisság derül ki

Fellegi Tamás, 2018. február 05., 16:30

Csalások, visszaélések rázzák meg a kriptodevizák világát, és persze egyre több ország szabályozza őket, a bankok is egyre óvatosabbak. Az őrület pedig kijózanodásba fordult, az árak esnek, ereszt a lufi. A bitcoin már 60 százalékot esett a csúcsáról, ami egy részvénynél már sok szokott lenni, de egy kizárólag hitre épülő terméknél nehezen meghatározható, mi a sok.

A kriptodeviza árfolyamok a múlt héten kezdtek zuhanásba, és egyelőre érdemi korrekciók sincsenek, az eladói nyomás folyamatos. Ezen azonban nem csodálkozunk, hisz a legtöbb elemzés rámutatott, hogy ezen eszközök ára a 0 és a nagyon sok között tetszőlegesen mozoghat, mivel fundamentális érték nincs mögöttük, kizárólag a beléjük vetett bizalom határozza meg az árukat.

Érdekelnek a kriptodevizák, de nem tudod, hogy megbízhatóak-e? A Privátbankár.hu befektetői szemináriumán erről is szó lesz, regisztrálj most, mielőtt elfogynak a helyek! >>>>

Hirdetés

Méretes esés

A bitcoin ára 7400 dollárig esett, ami a két hónappal ezelőtti 20 ezer dollárhoz képest már több is mint 60 százalék, ugyanakkor az egy évvel ezelőtti árnak még mindig többszöröse. Most a második és harmadik legnagyobb kriptodeviza, az ethereum és a ripple és hasonló mértékben esnek, az 1500 jegyzett árfolyamú eszköz között alig pár van, amelyik nem esik, sőt még emelkedik is.

A kriptodevizák összesített értéke, kvázi indexük 350 milliárd dollárra csökkent, ami ugyancsak kevesebb, mint fele az egy hónappal ezelőtti legmagasabb értéknek, jóllehet még mindig elég nagy szám, közel a fele a világ legnagyobb cégei, az Apple, Amazon, Microsoft és társaik tőzsdei kapitalizációjának, azok pedig hatalmas árbevételt és nyereséget érnek el igazi pénzben.

Országok, jegybankok, bankok

A kriptodevizák piacát több olyan hír is megrázta, ami nagyfokú bizalomvesztéshez vezetett. Múlt héten India jelentette be, hogy minden olyan kriptodevizás tevékenységet beszüntet, ami a bűnözéshez kapcsolódhat. Érthető, hogy előbb-utóbb az országok többsége ezt teszi, hisz mindenhol üldözik a pénzmosást és a bűnözés finanszírozását, természetes, hogy ez alól a kriptodevizák sem képezhetnek kivételt.

A kínai jegybank tovább is megy ennél: lényegében betilt minden olyan platformot, ahol a kriptodevizákkal lehet kereskedni, vagyis ezek tőzsdéit. Emellett illegálisnak minősíti az ICO-kat, vagyis a kriptodevizában történő, és éppen ezért tőkepiaci szabályozás alá nem eső kibocsátásokat, ahol a vásárló azt hiszi, hogy egy vállalkozás, egy új ötlet egy kis részét kapja, mint egy részvénytársaságnál, miközben a szabályozatlanság miatt sok átverés is lehet ezek között. A legfrissebb ilyen eset a Prodeum nevezetű ethereum alapú kibocsátás, amelybe néhányan belevásároltak, de most a cég honlapja megszűnt, és erősen görbe tükröt mutatva befektetőinek a penis felirat jelenik meg rajta.

Mindemellett egyre több bank tiltja meg, hogy az ügyfelek hitelkártyáikkal kriptodevizákat vegyenek, mivel most már, ha kissé késve is, de ők is tisztában vannak azzal, hogy ezek árfolyama 0-ig eshet, és akkor az eladósodott ügyfél fizetési képességével gondok lehetnek. Ma a Lloyds jelentette be az intézkedést, amelyet a nagyobb amerikai bankok már múlt héten megléptek.

Fújták a lufit?

A legnagyobb csapás azonban az a gyanú, hogy a tether nevű kriptodevizát azért hozták létre, hogy felhajtsák vele a bitcoin árát, így a lufifújást jótékonyan elősegítsék. A tethert úgy hirdették meg, hogy azonos értékű a dollárral, tehát nem az árfolyamért érdemes venni, hanem azért, hogy könnyen és olcsón lehessen vele más kriptodevizákat venni és ne kelljen a szabályozatlan és kiszámíthatatlan kriptotőzsdékre tényleges pénzt utalni.

Igen ám, de az adott cégnek rendelkeznie kell a tether fedezeteként szolgáló dollármennyiséggel, hisz ha az ügyfelek vissza akarják váltani, csak hozzájuk fordulhatnak, pontosabban ők vállaltak elvileg garanciát, hogy mindig visszaváltható az eszköz. Most vizsgálat zajlik, hogy valóban megvan-e a dollárfedezet, emellett vizsgálják, hogy a tethert kibocsátó cég tulajdonosai által birtokolt Bitfinex tőzsdén miért történt az, hogy a nagyobb volumenű tether kibocsátások után mindig nagyot ugrott a bitcoin ára. A bizalom árfolyama tehát most alacsony, kérdés, hogy ismét megemelkedik-e, vagy az újkori tulipánhagyma-láz véget ért, a lufi kipukkadt?

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Alattomos betegség: évente 8 ezer magyar ebbe hal bele

Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Powered by Saxo Bank

Utánajártunk

Mi mozgatja a befektetők fantáziáját

További cikkek

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?