Hirdetés
Hirdetés

Túlélés a pénzügyi bizalmatlanság viharaiban

Újabb és újabb válságba kerül Európa, mely a kis-és középvállalatokat sem kíméli.

Mit tehet ilyenkor egy kkv? Hogy spórolhat akár egy éves munkabért, elbocsátások nélkül? A pénzpiaci bizalmatlanságokról és a kkv-k devizapiaci lehetőségeiről Garbár Istvánnal, az AKCENTA CZ magyarországi és szlovákiai üzleti vezetőjével beszélgettünk.

Privátbankár (P.): Az elmúlt évek piacot befolyásoló eseményei ellenére egyre inkább úgy tűnt, hogy a világ kilábal a gazdasági válságból. Milyen a magyar kis- és középvállalkozások pénzpiaci helyzete ebben a változékony környezetben?

Garbár István (G.I.): A gazdasági fellendülés, amely több európai államban is elindult azt is jelenti, hogy a kis- és középvállalkozások már rendelkeznek forgatható tőkével. A válságból való kilábalással együtt jár az export-import és a devizák utáni kereslet növekedése ebben a szektorban, ahol a leggyakrabban euróban, amerikai dollárban és lengyel zloty-ban történnek tranzakciók. A gazdasági környezet tehát lehetővé teszi a fejlődést. A kérdés: tudunk-e élni ezzel.

P.: Nehéz a fejlődés, ha hátrányból indulsz. A bankok szemében a kkv-k gyakran „kis halnak” számítanak, nem éri meg velük foglalkozni. Mi tehet ilyenkor egy kisebb cég?

Garbár István
Garbár István

G.I.: A bankokban a nagyvállalatok és a kkv-k nem indulnak egyenlő esélyekkel, rugalmatlanul kezelik
a kisebb cégek igényeit. Azonban ma már léteznek olyan dedikált pénzügyi szolgáltatók, amelyek kifejezetten a kis- és középvállalatokra szabják pénzügyi termékeiket, egyenlő feltételeket, sőt gyakran előnyt adva ezzel a szektornak. Ilyenek vagyunk mi is. Már 19 éve azt adjuk ügyfeleinknek Európában, amire a leginkább szükségük van: rugalmasságot.

P.: Hogyan tud versenyelőnyt szerezni egy kkv?

G.I.: Például úgy, hogy növeli a devizaügyletei hatékonyságát. Mit is jelent ez? Elcsépeltnek hangozhat, de két fontos dolog határozza meg a sikert: az idő és a pénz. Az idő, mert nem mindegy milyen gyorsan mennek végbe az üzleti kifizetések, néhány óra alatt megy át egy külföldi utalás vagy csak a következő munkanapon. És a pénz, mert nem mindegy, hogy milyen árfolyamon történik a devizaváltás, pár tizedes eltérés az árfolyamban tetemes összegeket jelenthet egy kkv-nak. Éppen ezért minden ügyfelünknek személyre szabott, egyedi árfolyamot adunk, amely kedvezőbb a bankokénál.

Nem utolsó, sőt, ez egyik legfontosabb szempont, hogy milyen költséggel jár egy utalás – ebben is igyekszünk a kkv-k partnerei lenni. Utalásonként  több tízezer forintot spórolhatnak meg ügyfeleink azáltal, hogy nem számítunk fel szerződéskötési, átutalási, számlavezetési és közvetítői díjat, 2500 euró felett akár ingyenesen utalhatnak nálunk. Sőt, a halmozott tranzakciós adók is elkerülhetők, hiszen több Magyarországon fiókkal rendelkező banknál is vezetünk számlát, így a többszöri utalások költségével nem kell számolni.

P.: Az elmúlt egy év alatt több meghatározó esemény is megrengette a pénzpiacokba vetett bizalmat. Gondoljunk csak a tavalyi görög válságra, a kínai tőzsde összeomlására vagy a közelmúlt legjelentősebb változására, a Brexitre. A várt és nem várt pénzpiaci kockázatok csökkentése minden vállalat számára létfontosságú, hogyan lehet biztosra menni?

G.I.: A devizapiaci bizonytalanságokra több mint 27 ezer ügyfelünk is reagált, egyre népszerűbbek az árfolyamok biztosítására szolgáló határidős ügyletek. A kkv-k pénzügyi tudatosságát mutatja, hogy az ilyen típusú ügyleteink száma a duplájára növekedett az elmúlt évben. A határidős ügyletek legfőbb előnye, hogy biztonságot adnak, előre rögzített árfolyamon utalhatnak ügyfeleink, amelyet csak egy, a jövőben meghatározott időpontban teljesítünk igényeik szerint. Jelentős összegek spórolhatóak meg ezáltal, amit utána a cég vissza tud forgatni működésébe.

Csak, hogy egy példát is mondjak: Jó ideje hívjuk fel ügyfeleink figyelmét arra, hogy a határidős ügyletek az esetleges árfolyam veszteség elleni bebiztosításra szolgálnak. Jó példa erre most a Brexit: előre látható volt, hogy bármi is lesz a brit „kilépési“ népszavazás eredménye, nagy hatással lesz a devizapiacokra. Egyik ügyfelünk (aki Nagy Britanniába exportál) nem akart kockáztatni és 6 000 000 HUF határidős ügyletet kötött, még a népszavazást megelőzően.

Ez az ügyfelünk plusz haszonra tett szert az árfolyam különbség miatt. Viszont, ha másként alakul a szavazás és Nagy Britannia az EU-ban maradt volna, akkor a feltételezhetően erősödő GBP miatt veszteséget érte volna őt. De számára a legfontosabb az előzetesen bebiztosított, tervezhető árfolyam volt és nem az esetleges árfolyamváltozásokkal kapcsolatos spekulációk. Ezzel a határidős ügylettel (most nyereséggel) minden „veszély“ nélkül kezelte ezt az utalást.

(x)

Címlapon

Te tudod egyáltalán, kire szavazol vasárnap?

Te tudod egyáltalán, kire szavazol vasárnap?

Az nagyjából egyértelmű a magyar választópolgároknak, hogy mely pártokra, szövetségekre lehet szavazni a most vasárnapi európai parlamenti választás során. Az már kevésbé lehet világos, hogy a listát állító pártok kiket indítanak a brüsszeli képviselőségért. Megnéztük, hogyha a közvélemény-kutatók mandátumbecslése bejönne, mely jelölteknek sikerülne a bejutás.