1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Júniusban szinte minden hétre jutott olyan esemény, amely az arany árfolyamának meredek emelkedését idézhette volna elő. Eddig azonban a várt áremelkedés elmaradt, és már szinte biztosra vehető, hogy a hónap végi EU-csúcstól sem fognak árfelhajtó impulzusok érkezni.

Az aranypiac.hu tájékoztatása szerint amikor az Európai Központi Bank június elején Frankfurtban ülésezett, sokan spekuláltak arra, hogy az eurózóna alapkamata a tanácskozást követően nem marad érintetlenül. Az egyelőre elmaradt kamatvágás az európai gazdaságot fenyegető recesszió miatt tűnt esélyesnek, és mivel az alacsony kamatkörnyezet jellemzően kedvez a nemesfémnek, hatással lehetett volna az arany árfolyamára. A következő izgalommal várt esemény a június 17-ei parlamenti választás volt Görögországban. Az Európa-párti erők győzelme és a gyors kormányalakítás azonban az ennek kapcsán felhalmozott robbanóerőt is hatástalanította.

Csalódást okozott a Fed

A mostani hétre két esemény is jutott, egy G20-csúcs valamint egy Fed-ülés is, a jövő héten pedig Brüsszelben rendeznek újabb európai válságtanácskozást. A G20-államok találkozóját összehangolt jegybanki stabilizációs intézkedések életbe léptetésével kapcsolatos hírek előzték meg. A Fed-től pedig arra számított mindenki, hogy valamiféle utalást tegyen az amerikai gazdaság élénkítésére vonatkozó terveivel kapcsolatban. Ennek azért van nagy jelentősége, mert az aranyár utóbbi években látott szárnyalása nyilvánvalóan a Fed korábbi QE1 és QE2 névre keresztelt likviditásnövelő programjaira vezethető vissza. Egy QE3 elindítása minden kétséget kizáróan ismét történelmi csúcsokra repíthetné az árfolyamokat.

Ugyanakkor minél nagyobbak a várakozások, annál nagyobb csalódás is fenyeget - hívta fel a figyelmet az aranypiac.hu. Az elmúlt hónapokban leginkább a Fed elnökének sajtótájékoztatói rángatták mintegy madzagon az arany árfolyamát. Aztán a vajúdó hegyek végül éppen, hogy csak szültek egy egeret, és a várt QE3 helyett az amerikai jegybank mindössze meghosszabbította az év végéig az e hónappal kifutó kötvénycsere programját. Persze ez is a likviditásbővítés egyik formája, hiszen a rövidtávú állampapírok hosszútávúra cserélése 267 milliárd dollár friss tőkét juttat a piacoknak leszorított kamatköltségek mellett, de a konfetti-pénzhez képest ez az intézkedés messze elmarad a várakozásoktól.

Bár a Fed-ülést kommentáló hivatalos sajtóközlemény konkrétan nem ejt szót „mennyiségi lazításról”, azt azért kilátásba helyezi, hogy további gazdaságélénkítő intézkedésekre is sor kerülhet, amennyiben ez szükségesnek mutatkozna. Mindazonáltal a Fed-nek már nem maradt sok muníciója, amit a gazdasági növekedés beindítására bevethetne. A valószínűsége tehát elég nagy annak, hogy amennyiben az amerikai konjunktúra nem talál magára, nem javul az ingatlanpiaci helyzet, nem csökken a kívánt tempóban a munkanélküliség, nem pörög fel a lakossági fogyasztás és a nyersanyagpiacok irányából költségoldali infláció sem fenyeget, akkor a Fed elővegye a QE-kártyát.

Az ázsiai vásárlásokban még lehet bízni

Jelenleg azonban hónapról hónapra igyekszik időt nyerni az USA monetáris politikáját irányító szervezet, csak hogy ne kelljen bevetnie a nehéztüzérséget. Az arany számára ez a helyzet azért veszélyes, mert az esetleg meghiúsuló várakozásokkal szembeni csalódás végül óriási lehet, és ez a kizárólag árfolyamnyereségre pályázó spekulánsok esetében eladási hullámhoz vezethet.

A spekulatív befektetők kifulladó türelme rövidtávon legalábbis reális kockázatot jelent az aranyár számára. Erre utal, hogy a piaci szereplők közül a professzionális kereskedők, azaz a jelentős kereskedelmi pozíciót tartók, legutóbb valamelyest csökkentették a long (vételi) pozícióik számát, és hogy a nemesfém kurzusában néhány hete kibontakozó emelkedő trend felépülése sem nevezhető éppenséggel dinamikusnak.

Ugyanakkor a távol-keleten erős fizikai kereslet jól láthatóan újra meg újra megálljt parancsol az árfolyam esésének. Erről mindenekelőtt Kína tehet, ahol a lendületesen növekvő gazdaság egy egyre szélesedő középosztályt termel ki magának, amely a megtakarításainak egy részét nem az árfolyamnyereség, hanem az infláció elleni védekezés miatt előszeretettel forgatja át fizikailag is aranyba. Ennek eredményeként Kína már az idén le fogja körözni Indiát, mint a nemesfém legnagyobb fogyasztója, főleg mivel az erős jüannak köszönhetően az árfolyam most viszonylag messze van a korábbi történelmi csúcsoktól Kínában.

Címkék: Deviza / Áru

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG