1p
Varga Mihály szerint a kormány figyelembe vette az Európai Központi Bank megállapításait a jegybanktörvényhez benyújtott módosításaiban, ám azokon a parlament még változtathat, sőt, ha a tárgyalásokon a megállapodás megkötésének feltétele lenne a törvény módosítása, azt később is megtehetik.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár az ATV műsorában megerősítette: az IMF/EU-megállapodás jelentette biztonsági háló a legfontosabb most a kormánynak. A konvergenciaprogramról pedig azt mondta: abban kiadáscsökkentő és bevételnövelő lépések is szerepet kapnak, és úgy vélte: azt az EU el fogja fogadni.

Könnyebb, ha nem EU-tag az ország?

Varga Mihály véleménye egyáltalán nem mellékes a nemzetközi szervezetekkel történő tárgyalások kapcsán: sajtóinformációk szerint elképzelhető, hogy ő lesz majd az IMF-delegáció vezetője a jövőben.

Varga Mihály nehezményezte, hogy az IMF/EU-megállapodásról szóló tárgyalások megkezdése elhúzódott. Tavaly novemberben fordult a kormány a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF), az előkészítő megbeszélések pedig már fél éve tartanak, ez a hosszú idő pedig az ország számára káros. Egy biztonsági hálóval a háta mögött sokkal könnyebben és biztonságosabban tudja finanszírozni magát az ország - mondta.

Varga elmondta: a kormány kész azonnal megkezdeni a tárgyalásokat. Egyúttal érthetetlennek nevezte, hogy miközben két ország egyidőben adta be hitelmegállapodás iránti kérelmét, az IMF Egyiptommal már megállapodott, míg Magyarországgal meg sem kezdődtek a tárgyalások. Arra a felvetésre, hogy Egyiptom nem tagja az Európai Uniónak, Varga Mihály azt mondta: néha úgy tűnik, ha valaki az EU tagja, nehezebben tud megállapodást kötni. Hozzátette: az EU-nak mintha politikai feltételei lennének a hiteltárgyalások megkezdéséhez, amit teljesen szokatlannak nevezett.

"Apró" kérdések a jegybanktörvényről: nem biztos, hogy úgy dönt a Parlament, ahogy Matolcsy javasolja

A nemzetközi szervezetek korábban jelezték: részletesen elemzik a jegybanktörvénnyel kapcsolatban kedden benyújtott módosító javaslatokat - ez azonban vélhetőleg nem fog heteket igénybe venni, mivel a Matolcsy György által jegyzett indítvány indoklással együtt is elfér két A/4-es oldalon.

A jegybanktörvény módosításáról azt mondta: a javaslatok benyújtása nem jelenti azt, hogy azt a parlament úgy is fogja elfogadni. Három lényegi kérdés maradt, az összes többiben a magyar kormány engedett - mondta. Az EKB és az EU a jegybankelnöki eskü, a fizetés és a monetáris tanács hatáskörének változását kifogásolta. Utóbbit a monetáris tanács 7:0 arányban szavazta meg, mindenki támogatta - hangsúlyozta. A fizetéseknél pedig a kormány egyértelművé tette, nemcsak a jegybankelnökre, hanem valamennyi közszolgára vonatkozik a fizetési korlát - fűzte hozzá. A jegybankelnöki eskü kérdése pedig Varga Mihály szerint nem lehet akadálya a tárgyalások megkezdésének, hiszen az EU-nak ilyen jellegű kitétele nem volt, azt az EKB kifogásolta.

Megjegyezte: Magyarország hosszú-hosszú ideig várt a jegybanktörvény módosításához szükséges EB-véleményre. Mivel ezt az Európai Bizottság nem tette meg, a kormánynak világossá kellett tenni, hogy ezek a módosítások a parlamenti vita tárgyát fogják majd képezni. "Azt gondolom, egy kicsit mulatságos lenne, ha ezek az apró kérdések lennének az akadályai egy IMF-megállapodásnak, arról nem is beszélve, hogy a tárgyalások alatt is meg lehet ezeket a kérdéseket tárgyalni, és ha olyan feltétel van egy megállapodás megkötéséhez, hogy ezekben a törvényekben még módosításra van szükség, ezt később is meg tudja tenni, akár a parlament, akár a kezdeményezést a kormány" - mondta.

Ami szinte biztosan nem fog tetszeni BrüsszelnekAz EKB korábbi szakvéleménye a jegybaktörvényről úgy fogalmaz: a monetáris tanács tagjainak - köztük az MNB elnökének mint a monetáris tanács elnökének - felmentését szabályozó rész megfelel a Központi Bankok Európai Rendszere (KBER) Alapokmányában foglalt előírásoknak, a jogszabálytervezet azonban indítványozza a törvény vonatkozó részének törlését. Az EKB "jogbiztonsági okokból határozottan javasolta" az érintett rész "elhagyásának mellőzését" - ennek ellenére a módosító javaslatba ez is belekerült.

Kedden győzködi Orbán Barrosót

A keddi Orbán-Barroso találkozóról elmondta: azon nyilván az IMF/EU-konzultációhoz kapcsolódó témák lesznek előtérben. A konvergenciaprogramban pedig kiadáscsökkentő és bevételnövelő lépések is szerepet kapnak, Varga Mihály szerint az EU el is fogadja a tervezett intézkedéseket. Emlékeztetett arra, hogy néhány tized százalékpontnyi GDP arányos hiányon van a vita.

A konvergenciaprogram részleteiről és a jegybanktörvény megfelelő módosításáról is tájékoztatást vár az Európai Bizottság elnöke a miniszterelnökkel tartandó keddi informális egyeztetésén. Sajtóértesülések szerint ettől a találkozótól függ, hogyan dönt rólunk a Bizottság. Részletek >>

A kormány szerint idén és jövőre is 3 százalék alatt lesz az államháztartás hiánya a GDP százalékában, az EU várakozásai szerint 3,05 százalék illetve 3,26 százalék lesz a deficit - eközben Spanyolországban 5 százalék felett lesz a hiány. "Ezért érezzük egy kicsit méltatlannak, ami Brüsszel irányából történik" - mondta. Úgy vélte: az Orbán-Barroso találkozón sikerül bizonyítani, hogy a tervezett intézkedésekkel tartható a 3 százalék alatti hiánycél, és ezzel Magyarország kikerülhet a 2004 óta tartó
túlzottdeficit-eljárás alól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG