Hirdetés
Hirdetés

5 tipp: így intézd a személyes pénzügyeidet

2019. június 20., 11:10

A megtakarítás elkezdésével sokan vannak úgy, mint Pató Pál úr, vagyis egyre csak halogatják. Amikor pedig végre elkezdik, akkor nem követik fegyelmezetten a tervet, és egy váratlan kiadás miatt inkább a befizetéseket szüneteltetik. Pedig a szabályok egyszerűek, mégis könnyű elbukni, mert az ember hajlamos a pillanatnyi szükségleteit a hosszú távú céljai elé helyezni.

Szerencsére léteznek olyan pénzügyi tanácsok, amiket ha következetesen betartasz, akkor anyagilag sikeresebb lehetsz.

Hirdetés

1. Ne halogasd a takarékoskodás elkezdését!

Az emberi természetből adódik, hogy mindig meg tudja magának magyarázni, miért tesz vagy nem tesz meg valamit. Ilyen a megtakarítás elkezdése is. Mert mindig van valami fontosabb kiadás – ami valójában várhatott volna még –, ami miatt nincs rá keret, míg végül eljön a nyugdíj, és azon veszed észre magad, hogy nincs félretett pénzed. Ne kövesd el ezt a hibát, hiszen vissza már nem mehetsz az időben.

2. Ne használd a megtakarításra szánt összeget másra!

A legnagyobb hiba, amit a megtakarításra szánt összeggel elkövethetsz, ha másra költöd. Például arra, hogy befizetsz egy méregdrága utazásra, vagy megveszed a legújabb okostelefont. Legyél fegyelmezett, és először mindig tegyél félre, majd a megmaradt összegből gazdálkodj! Jó taktika például, ha automatizálod a pénzügyeidet, köztük a befektetéseket is, mert így nincs kísértés!

3. Kezdd annyival a takarékoskodást, amennyid van!

Igen, jó lenne minél nagyobb összeget félretenni havonta, de a „sok kicsi sokra megy” elvet is követheted, és kezdhetsz kicsiben. Ahogy pedig emelkedik a jövedelmed, vagy leszoktatod magad a felesleges dolgok megvásárlásáról, úgy növelheted a megtakarítási rátádat. Ez egy jó módszer, mert nem ró rád nagyobb anyagi terhet, mint amit megengedhetsz magadnak, és a saját tempódban építheted fel a pénzügyi rendszered.

4. Csak addig nyújtózkodj, amíg a takaród ér!

Gyakori hiba, amikor valaki nagyobb lábon él, mint amire futja. Mások utánzása, főleg, ha neked nem telik rá, nem vezet semmi jóra. Ne felejtsd el, hogy senkinek nem kell bizonyítanod, különösen nem úgy, hogy számolatlanul költöd a pénzt. Gyakran azt, amit még meg sem kerestél, márpedig hitelből vagy kölcsönökből nem szerencsés egy magasabb életszínvonalat fenntartani. Inkább tegyél félre, és idővel a befektetéseid hozamából megvalósíthatod mindazt, amire vágysz.

5. Legyél előrelátó!

Lehangoló statisztika, hogy a magyar lakosság harmada egy hónapot sem élne túl, ha megszűnne a munkája. Márpedig a váratlan kiadásokra és élethelyzetekre nem árt felkészülni, hiszen a krach bármikor beüthet. Elromolhat az autó vagy a mosógép, amit javíttatni kell, ezért jó, ha van 3-6 havi tartalékod. Emellett érdemes biztosítást is kötnöd például a lakásodra, mert ha valami történik vele, nehéz lesz kigazdálkodni a helyrehozatalát.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

Kiderült, hogy mennyibe került a forint bankjegyek cseréje

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) négy-öt milliárd forintot költött rá. December 31-én a régi ezres kivonásával az utolsó, 1997 és 2014 decembere között kibocsátott címlet is hivatalosan eltűnik a forgalomból. Ezt követően is lehet azonban majd a régi bankjegyeket becserélni, a hitelintézeteknél további 3, míg az MNB 20 évig.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?