Hirdetés
Hirdetés

Állatok tetemei között ássák el a lázadókat - Erdoganéknak semmi sem szent

2016. július 29., 11:55

Alig másfél héttel a törökországi puccskísérlet után nem csökken a megtorlási hullám, újabb gyomorforgató ötlet Erdoganéktól.

Kép forrása: Török Elnöki Sajtóiroda
Egy bukott puccs másnapján. Kép forrása: Török Elnöki Sajtóiroda

Külön temetőt kapnak azok, akik részt vettek a puccskísérletben, és akiket a török vezetés rendes temetésre méltatlannak ítélt. Az állattemető sarkában kialakított árulók temetőjét csak egy tábla jelzi, a sírokra nem kerülnek nevek és temetési szertartások sem lesznek. Az isztambuli polgármester. Kadir Topbaş szándéka szerint az arra járók majd "leköpik a sírokat és átkozzák a halottakat", mivel a hatóságok szerint az árulók sírjaikban sem nyugodhatnak békében - foglalja össze a Guardian a török hírügynökségi értesüléseket.

Az "árulók temetője" csak egy kis részlete a puccskísérletet követő elképesztő tisztogatási hullámnak, Erdoganék közel 16 000 embert tartóztattak le, ennek többsége katonai személy, de van köztük újságíró, ügyész és bíró is.

Hirdetés

Az Amnesty International szakértője szerint a vallási szertartások és a rendes temetés megtagadása alapvető emberi jogokat sért, amely csak súlyosbítja az egyébként sem rózsás törökországi helyzetet.

Törökországban most mindenkinek nagyon látványosan kell hirdetnie a hazafiasságát, ha jót akar magának: zászlók lógnak az ablakokból, és éjszakákba nyúló kormánybarát gyűléseket tartanak.

A vallási ügyek minisztériuma megtiltotta azt, hogy az árulókért imádkozzanak, mivel véleményük szerint a puccskísérlet nemcsak az államot, hanem a vallási rendet is támadta. Erdogan kormányát nyilvánvalóan csak hitetlenek akarhatják megdönteni.

Az árulók temetőjét egyébként gyorsan felhúzták. Egy alacsony kőfal, és egy fekete fémtábla emlékeztet csak arra, hogy a földben kóbor kutyák mellett mások is nyugszanak majd. Egyelőre még csak egy volt katona került a temetőbe, Mehmet Karabekir, 34 éves kapitány testét édesanyja sem volt hajlandó elvinni, ezért itt földelték el. Az mindenesetre biztos, hogy nem sokáig lesz ez így, a munkások már ássák a következő sírokat, de hogy kiknek, azt még nem tudják.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?