Hirdetés
Hirdetés

Bedobtak egy furcsa számot: nem is lenne szükség minimálbérre?

2018. január 11., 08:01

A Magyar Idők szerint kevesen dolgoznak ma már ennyiért.

Januárban hivatalosan 303 ezer ember dolgozik minimálbérért, a bruttó 138 ezer forintra emelkedett legalacsonyabb fizetésért, míg a szakmához kötött garantált bérminimumot, 181 ezer forintot a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint 876 ezer munkavállalónak kell kifizetni. A Magyar Időknek Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke úgy nyilatkozott, hogy a legkisebb keresetekért a dolgozók nagyjából egyharmadát foglalkoztatják, így ez az adat relatíve nem rossz.

Mennyi marad a borítékban? Mutatjuk, miért alacsonyak a magyar bérek. >>>

Az ágazatokat vizsgálva az állami szférában nem jellemző a minimálbér. A legalacsonyabb adható jövedelmet elsősorban a mezőgazdaság, valamint az építőipar betanított munkásai kapják, de a turizmus és a vendéglátás területén is jellemző az ilyen bérezés. A Liga Szakszervezetek elnöke, Mészáros Melinda hozzátette: az állami és a vállalati szférában ugyanakkor csak azért nincs sok minimálbéres mert – elsősorban a pályakezdők – már eleve néhány ezer forinttal efölött a határ fölött keresnek, az ő számukról azonban nem állnak rendelkezésre pontos statisztikák.

Hirdetés

Jobb helyet találtak a pénznek - ezért nem emelkedik a közmunkások bére

Ebben az évben nem emelkedik a közmunkások bére, miközben a minimálbér 8 százalékkal növekszik. Továbbra is nyílik az olló a két dolgozói réteg keresete között, miközben vitathatatlanul növekszik a legszegényebb társadalmi réteg munkaerőpiaci aktivitása. A Policy Agenda elemzése szerint ugyanakkor ez a társadalmi egyenlőtlenség növekedését hozta. A Privátbankár.hu cikkéért kattints ide!>>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Drága, de imádjuk - megvan, hol szeretnek lakni a magyarok

Továbbra is töretlen a főváros pesti, belsőbb kerületeinek népszerűsége - derül ki a Duna House legfrissebb közleményéből. A XIII. kerület hosszú hónapok óta vezeti az érdeklődési listát, de a nyomában van Zugló és a belváros is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?