Hirdetés
Hirdetés

Bemutatjuk az új ezrest: holnaptól már törvényes fizetőeszköz

2017. augusztus 23., 11:21

A Magyar Nemzeti Bank folytatja a forint bankjegyek 2014-ben megkezdett cseréjét - most az 1000 forintos címlet megújítására kerül sor.

Az új ezresre egy holló is került, ami a bankjegyet mozgatva szívárványszínben játszik
Az új ezresre egy holló is került, ami a bankjegyet mozgatva szívárványszínben játszik

Holnaptól már törvényes fizetőeszköz, de neked még nem lesz belőle

A kibocsátás ezúttal is két lépcsőben történik. Először 2017. augusztus 24-től az új 1000 forintosok törvényes fizetőeszközzé válnak. Ezt követően a jegybank féléves felkészülési időt és technológiai támogatást biztosít a készpénzellátási lánc szereplőinek, így különösen a bankjegyelfogadó és feldolgozó automaták üzemeltetőinek az új bankjegyek kezelésére való felkészülésre - ez a módszer az MNB szerint a korábbi váltásoknál már bevált.

A készpénzforgalomban majd csak ezt követően, 2018. március 1-től fizethetünk a megújított 1000 forintos címlettel.

Hirdetés

14 hónap múlva már nem is fizethetünk a mostani ezresekkel

A jelenlegi 1000 forintos bankjegyeket 2018. október 31-ig használhatjuk vásárlásaink során, ezt követően az MNB bevonja azokat, így 2018. november 1-től már csak a megújított 1000 forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni. Ettől persze még a régiek sem veszítik el értéküket: a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig – azaz 2038. október 31-ig - díjmentesen váltja át azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Ez persze nem újdonság a magyar lakosságnak: legutóbb a két- és ötezreseket cserélte le a jegybank, július végéig lehetett a régi bankjegyekkel fizetni, de három éven át ezek is becserélhetőek a bankokban, postákon illetve húsz évig a jegybanknál - a kétezreseknek egyébként 86, az ötezreseknek 80 százalékát cserélte már le a lakosság.

Mi lesz a régi húsz- és tízezresekkel?

Nem árt felidézni, hogy idén még sor kerül a 20 000 forintosok régi változatának bevonására is, 2017. december 31-én. Ez azonban már nem fog sok gondot okozni, a forgalomban levő 20 000 forintosok 95%-át már a 2015-ben kibocsátott megújított bankjegyek teszik ki.

A régi 10 000 forintosok továbbra is korlátozások nélkül használhatók a készpénzforgalomban, bevonásukról az MNB később hoz döntést.

Még évekig kerülnek majd elő a régi pénzek

A pénzbevonás persze sosem száz százalékos, sokat a turisták  tesznek el emlékbe, mások megfeledkeznek bankjegyeikről. A jegybankhoz a mai napig kerülnek cserére még a kilencvenes években kivont bankjegyek is. Ahogy arról a Privátbankár.hu is beszámolt, több tízmillió darab, milliárdokat érő kivonásra váró papírpénz van még a lakosság kezében - még Bartók Béla képével díszített zöld ezresekből is milliók vannak a lakosságnál.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Te tudod, mennyit kell fizetned majd az autópályákon?

Az üdülési szezon beindultával számos honfitársunk autóval utazik a szomszédos országokba, számukra hasznos információ, hogy a nyaralás célpontjai felé vezető úton mennyit és milyen módon fizethetnek az autópálya-használatért.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?