Hirdetés
Hirdetés

Döntöttek: hamarosan munkába állhatnak a nyugdíjasok is

2017. december 06., 16:45

Elindultak a nyugdíjas-szövetkezetek a fővárosban, első lépésként az ország minden pontjára szeretnék eljuttatni megalakításhoz szükséges információkat.

Hivatalosan is megalakult a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetsége Budapesten. A szervezet elnökének megválasztott Turi Dénes elmondta: érdekvédelmi szervezetként szeretnék képviselni a szövetkezeteket és segíteni a jó tapasztalatok terjedését. Az szervezet elnöke szerint első feladatként a következő néhány hónapban az ország minden részébe szeretnének eljutni és a nyugdíjas szövetkezetek alakításához és működtetéséhez szükséges információkat átadni az érdeklődőknek.

A megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, közérdekű nyugdíjas szövetkezeteket július 1. óta lehet bejegyeztetni. A cél, hogy a diákszövetkezetekhez hasonló eredményeket érjenek el egy éven belül, azaz jövő nyárra százra bővüljön a szövetkezetek, körülbelül 130 ezerre a tagok száma, és mintegy 40 milliárd forintnyi szerződést teljesítsenek évente – tette hozzá Kósa Lajos.

Hirdetés

Égető a munkaerőhiány

Mi lesz a magyar nyugdíjasokkal? Még mindig rengeteg a kérdés - Tovább >>>

Ahogy arról korábban már írtunk, Karácsony Mihály szövetkezeti szakértő szerint mostanáig 74 nyugdíjas-szövetkezetet jegyeztek be, és a múltban bőven voltak rossz tapasztalatok a szövetkezeti rendszerre rárepülő ügyeskedőkkel, úgy gondolták, össze kell fogni a becsületesen működő szervezeteket. A szakértő hozzátette, erre azért is nagy szükség lenne, mert egyre több kisebb-nagyobb vállalkozást érdekelne az adózási szempontból kedvező - nem kell fizetni bizonyos járulékokat - foglalkoztatási forma, csak éppen nem tudják hová forduljanak.

A  Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára  szerint a szövetkezetek lehetőséget adnak arra, hogy a nyugdíjasok önkéntesen munkát vállaljanak. A nyugdíjasok nem munkabérként, hanem tagi jövedelemként vehetik fel a munkájukért járó összeget, nem kell utána se egészségbiztosítási, se nyugdíj-járulékot fizetniük, csak személyi jövedelemadót. Dávid Ferenc elmondta: ez legalább 50-100 ezer nyugdíjast hozhatnak vissza a munkaerőpiacra.Erről itt olvashatsz bővebben >>>

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Őrült ötlettel állt elő a véres kezű diktátor

Őrült ötlettel állt elő a véres kezű diktátor

Duterte elnök kijelentése megrázta Dél-Kelet-Ázsiát, a fülöp-szigeteki közélet pedig szinte felrobbant. Duterte a tűzzel játszik, hiszen Harris admirális, az amerikai csendes-óceáni parancsnokság kőkemény vezetője múlt csütörtökön szólította fel az amerikai döntéshozókat, hogy készüljenek föl egy lehetséges háborúra Kínával. Duterte kormánya a jelenlegi magyar politikai kurzust példaképének tekinti.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?