Hirdetés
Hirdetés

Egyre biztosabb: spórolás nélkül szomorú nyugdíjas évek várnak ránk

2017. október 05., 11:10

Minél hamarabb kezdünk el takarékoskodni az idős éveinkre, annál jobb.

Az öngondoskodás a létező legjobb megoldás, ha a nyugdíjas évekről van szó, hiszen ezzel az állami nyugdíj mellett jelentős összegekkel támogathatjuk az idősebb önmagunk – épp csak azt az eszközt nehéz megtalálni, amiben takarékoskodhatunk. Magyarországon jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár, ám ahhoz, hogy teljes öregségi nyugdíjat kapjunk, legalább 20 évet le kell dolgoznunk. Ilyen nyugdíjra 2017 júniusában összesen 2 millió ember volt jogosult az országban, ők havonta átlagosan 112 669 forintot kapnak kézhez, ezt közölte az Aegon a Privátbankár.hu-val.

Győrfi Zoltán, a ProfitLine Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint ez azonban csak egy pillér ahhoz, hogy fenntartsuk magunkat öregkorunkban, az állami nyugdíj mellett még két bevételforrásra számíthatunk. A magánnyugdíjpénztárak ugyanakkor egyre inkább veszítenek a jelentőségükből (noha évi 20 százalékos adójóváírás is jár vele, ha rendszeresen fizetjük), így a másik stabil láb az öngondoskodás lehet. Mivel a jelenlegi piaci helyzetben nehéz kiigazodni az alacsony kamatok és az abnormális árfolyamok között, érdemes egy szakértőre bízni a pénzünket, fűzte hozzá Győrfi.

Hirdetés

Mennyire súlyos a helyzet?

Meglehetősen, legalábbis a szakember véleménye szerint. A magyar társadalom ugyanis rohamtempóban öregszik és fogy: 1910-ben még csak a lakosság 8 százaléka volt 60 év feletti, 2060-ra ez 36 százalékra kúszhat fel. Beszédes adat, hogy utoljára 1980-ban született több gyermek annál, ahányan meghaltak. Az állam viszont csak annyi nyugdíjat tud fizetni, amennyit adók formájában beszed a járulékfizetőktől.

Csakhogy mivel a járulékfizetők száma csökken, a nyugdíjasoké viszont nő, a rendszer előbb-utóbb fenntarthatatlanná válik. Ennek megelőzésére a nyugdíjak csökkentése, a magasabb adók bevezetése, a járulékfizetők számának növelése, vagy a nyugdíjkorhatár emelése lehet alkalmas. Azt viszont látni kell, hogy ezek közül egyik sem egyszerű és népszerű megoldás.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Sosem dolgozott még ennyi magyar Ausztriában - miért őrjöng Szijjártó?

Megint mozgalmas hetünk volt, itthon és külföldön is történtek az események. Legújabb videónkban összegyűjtöttük a hét legizgalmasabb a híreit, kiderült, hogy mi akasztotta ki a külgazdasági és külügyminisztert, illetve milyen őrült ötlettel állt elő Venezuela elnöke.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?