Hirdetés
Hirdetés

El sem hinnéd, mi mindenre lehet adókedvezményt kapni Magyarországon

2018. december 13., 18:39

Az adókedvezmények igénybe vételének egyik formája az önsegélyező és az egészségpénztár. Ezek nagy előnye, hogy nem kell sok évig várni a kifizetésekig, és rengeteg mindenre fel lehet használni az összeget. Viszont bonyolultak és bürokratikusak, és az adókedvezmény teljes kihasználásához nagy összeg kell. Leginkább magas keresetű családoknak éri meg.

Ma írtunk arról, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számláktól mi várható, milyen hozammal hasznosul az adókedvezmény, de ez csak az egyik lehetőség a személyi jövedelemadó-kedvezmény kihasználására. Több megtakarításra összesen lehet igénybe venni 280 ezer forintot, a nyugdíjmegtakarításokon kívül (nyugdíjpénztár, NYESZ nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítás) önsegélyező és egészségpénztárakra is jár adókedvezmény.

A pénztárakra 20 százalék, maximum 150 ezer forint adókedvezményt is igénybe lehet venni, ehhez azonban elég sokat, 750 ezer forintot kell befizetni az adott évben. Mégis lehet, hogy megéri a teljes összeg, annyiféle kiadást el lehet ugyanis számolni, hogy egy nagyobb családi költségvetésben már összejöhet.

Hirdetés

A pénztárak általában különböző kalkulációkkal szolgálnak, hogy jellemzően mennyit költünk egy évben gyógyszerekre, étrend-kiegészítőkre, tanszerekre, jó tanácsokat adnak. A szabályok a jelek szerint állandóan változnak, ami az egyik ezzel foglalkozó weboldalon még finanszírozhatóként van feltüntetve, az a másikon esetleg már nem.

Vigyázz, mit veszel

“Adóköteles (SZJA) szolgáltatások: természetgyógyászat, gyógyteák, fog- és szájápolók, sporteszközök vásárlása vagy bérlése” – írja az OTP pénztári oldala, és javasolja, hogy ha olyasmit vettünk igénybe, ami nem kedvezményezett, akkor annak értékét még az idén gyorsan fizessük vissza. Ennek ellenőrzésére külön webes menüpontot hoztak létre.

Korábban kétféle pénztárról volt szó, de az egészségpénztárak 2016. január 1-jétől önsegélyező szolgáltatásokat is nyújthatnak. Így a szolgáltatók weboldalain már sokszor mint “egészség- és önsegélyező pénztár” találkozunk velük.

180 napos szabály

A nyugdíjmegtakarításokhoz képest, ahol a nyugdíjba vonulásig (de legalább tíz évig) lekötve marad a tőkénk, ezek a pénztárak nagyon hamar, már alig fél év után teljesítenek kifizetést a befizetéseink terhére.

Az Allianz “180 napos szabályról” beszél, “a tagi befizetés, munkáltatói hozzájárulás, adomány befizetését követő 180 nap várakozási idő elteltével használhatja fel” az ügyfél a pénzét. A számlákat maximum 120 napon belül be kell nyújtani.

Lekötve még több kedvezmény

"Egyéni tagdíjbefizetéseire, eseti befizetéseire 20% személyi jövedelem adó-visszatérítés vehető igénybe, ezen kívül az igénybe vett prevenciós szolgáltatásokra illetve a legalább 24 hónapra lekötött tagdíjbefizetésekre további 10-10%-os SZJA kedvezményt érvényesíthet" - írja a Generali péntárának honlapja. A visszaigényelt adókedvezmény az "egészségszámlánkra" kerül.

Ajándék és költségei

Tehát nagyon leegyszerűsítve befizetünk az adott évben egy jelentősebb összeget, majd fél év után visszakapjuk, és közben adó-visszatérítés is érkezik. Kicsit olyan ez, mintha kapnánk ajándékba néhány tízezer forintot. A befizetésekből azonban költségeket is vonnak le. Célszerű bankkártyát is igényelni.

Így az adókedvezmény egy része, vélhetően durván 15-30 ezer forint költségekre megy el, de távolról sem az egész. Nagyon kis összegekkel azért emiatt vélhetően nem érdemes foglalkozni, így ez is a jobban keresők kiváltsága marad, mint a legtöbb állami támogatás mostanában.

Három kalap és a hozam

Havonta rendszeresen tagdíjat kell fizetni, amelynek minimális összege általában havi 1-2 ezer forint, de lehet rendkívüli befizetéseket is teljesíteni. A pénztárakban levő pénzeket befektetik, így hozamot lehet velük elérni, bár a költségek és az alacsony kamatszint miatt jelenleg valószínűleg csak nagyon szerényet. Az elért hozamok után nem fizetünk kamatadót.

A befizetések háromfelé oszlanak meg: a fedezeti tartalék az ügyfél felhasználható pénzösszegét jelenti, amelyből a szolgáltatások finanszírozása történik, ahogy az MNB fogalmaz. A működési tartalék  a pénztár működési költségeit finanszírozza. A likviditási tartalék időlegesen fel nem használt pénzeszközök gyűjtésére és a két másik alap általános tartalékaként szolgál.

Pelenkától a koporsóig

A különböző célokra, mint iskolázás vagy hiteltörlesztés, gyógyszer, különböző nagyságú összegeket lehet elkölteni. Az önsegélyező pénztáraknál az MNB honlapja többek között ezeket írja:

– Gyermek születésével  és gyermek örökbefogadásával kapcsolatos támogatások

– Beiskolázási támogatás

– Lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása

– Munkanélküliek támogatása

– Tűz- és elemi károkhoz kapcsolódó segélyek

– Hátramaradottak segélyezése halál esetén

– Betegséghez, egészségi állapothoz kapcsolódó segélyek

– Gyógyszer és gyógyászati segédeszköz árának támogatása

– Közüzemi díjak

– Otthoni gondozás, idősgondozás támogatása

– Látássérült személyek életvitelét elősegítő szolgáltatás

– Mozgáskorlátozott vagy fogyatékos személyek életvitelét elősegítő szolgáltatás

Idő, pénz, család kérdése

Az egészségpénztáraknál felsorolják a gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápiás kezelés költségeit, a gluténmentes speciális élelmiszerek vásárlását, a szenvedélybetegségről való leszoktatásra irányuló kezeléseket, a csecsemő- és betegápolási cikkeket. Szerepel a “gyógyvizek és gyógyiszap megvásárlásának támogatása” és a sporteszközök, természetgyógyászati szolgáltatások, de lehet, hogy ez utóbbi már megváltozott.

Ahol nagy a család, van elég szja-köteles jövedelem, és valakinek van ideje az adminisztrációval, megfelelően irányított bevásárlással, számlagyűjtögetéssel bíbelődni, ott érdemes ezt a “megtakarítást” választani. Még fiataloknak is, mert hiteltörlesztésre vagy a gyerekekre lehet, hogy nekik is jelentős összegeket kell költeniük.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Míg tavaly a korán jött nyár, most a hűvös és csapadékos május okozott gondot a magyar dinnyetermelőknek, de állítják: a minőséggel idén nem lesz probléma. A boltok zöldséges standjain a görög görög és új vetélytársként megjelenő marokkói import mellett lassan felbukkan a magyar is, elsőként a sárgadinnye, míg a görögdinnye július közepére várható. Az áruházláncok ígérik, ha már lesz magyar is, leállnak az importtal.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?