Hirdetés
Hirdetés

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

2018. november 17., 08:59

Bár az idei esküvői szezonnak már a vége felé járunk, a 2019-re tervezett lagzik szervezése már javában zajlik. Érdemes időben lefoglalni a legjobb helyeket, ugyanis egyre több pár áll mostanában az oltár elé. A növekvő tendenciát a KSH adatai is megerősítik: az első félévben közel négyszázzal több pár mondta ki a boldogító igent, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

A szolgáltatóknak jó üzletet jelent a sok esküvő, a pároknak pedig mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a nagy nap előtt; egy 80-100 fős esküvő megszervezése akár 2 millió forintba is belekerülhet. Sokszor hiába a gondos tervezés és a segítőkész rokonság, bizony előfordulhat, hogy a pár a szervezés közben kicsúszik a lagzira szánt pénzkeretből, és felmerül a kérdés, hogy hol lehetne még faragni a költségekből. Íme 7 tipp a Személyi Kölcsön Kalkulátor csapatától a kiadások csökkentéséhez.

1. Azokat a vendégeket hívjuk meg, akik igazán fontosak

Hirdetés

A vendéglista összeállításánál érdemes azokra a rokonokra és barátokra fókuszálni, akikkel együtt szeretnénk ünnepelni, és akikkel szívesen megosztanánk a nagy nap örömeit. Mivel az esküvői büdzsé nagy részét a vacsora viszi el, a vendéglista ésszerű szűkítése az egyik legegyszerűbb módja a költségek csökkentésére. A lényeg, hogy az ifjú pár azokkal tudjon együtt ünnepelni a nagy napon, akik közel állnak hozzájuk.

2. Egy akciós, vagy egy használt esküvői ruha is lehet gyönyörű

A menyasszonyi ruha kölcsönzésével is spórolhatunk a költségeken, de ha az ara egyedi ruhát szeretne, akkor sem kell feltétlenül sokat költeni. Sok ifjú feleség próbálja meg eladni a saját menyasszonyi ruháját élete legfontosabb napja után: ezeket a hirdetéseket érdemes átnézni, hiszen egy használt, vagy akár egy családi örökségből maradt régi ruhát is át lehet alakítani, személyre lehet szabni egy kisebb összegből. Így máris készen van az egyedi, de mégsem méregdrága ruhaköltemény. Ha a lagzi után pedig már nincs szükség a ruhára, akár el is lehet adni, amivel további összeget spórolhat meg a pár.

3. Készítsünk egyedi meghívókat!

Sokkal olcsóbban ki lehet hozni a borítékoknak és magának a meghívóknak is a költségeit, ha egyedi, saját készítésű verziót küldünk szét a meghívottaknak. Ehhez jól jön a kézügyesség és a kreativitás. Az egyetlen hátránya ennek a megoldásnak, hogy időigényes, de ezen is segíthetünk: néhány ügyes kezű barátnő akár be is segíthet a borítékok címzésében, és máris sokkal gyorsabban elkészül ez a részfeladat is. Ha még ennél is egyszerűbb megoldás a cél, az interneten számos ingyenes, mégis ízléses sablont lehet találni, amit mindössze néhány perc alatt át lehet alakítani a jegyespár igényei szerint.

4. Van fotós a családban vagy a baráti körben? Adjuk neki a feladatot!

Ha van profi vagy egy ügyes hobbifényképész, akár videós ismerős a meghívottak között, kérjük fel, valószínűleg kedvezményesen, vagy ingyen el fogja vállalni a munkát. Az ismerős fényképésznél plusz előny, hogy ha már ismeri a párt, kényelmesebb lesz a fotózás folyamata is, hiszen jobban ismeri a jegyespár igényeit és többet ki fog tudni hozni a képekből, mintha egy idegen készítené őket.

5. Az ízléses dekoráció titka a mértékletesség

A díszítés és a színek mindig meghatározó kérdések az esküvőszervezésnél, így érdemes előre eldönteni, akár le is rajzolni, hogy milyen díszítőelemekre lesz szükség. Nem feltétlenül kell mindent megvásárolni, a saját készítésű díszek is jól mutatnak a teríték mellett, ezenkívül további kedvezményeket is ki lehet fogni: az esküvőszervezést vállaló rendezvényházak például bizonyos esetekben olcsóbban vállalják a teremdíszítést – például, ha hétköznap, vagy az őszi-téli időszakban tartja a pár az esküvőt. A szép esküvőt a vendégek is jobban élvezik, ezért is érdemes erre időt fordítani.

6. Vonjátok be a szervezésbe a családot is!

Az esküvő költségeit úgy is lehet csökkenteni, ha minden családtag vagy közeli barát csak egy apró szívességet tesz, amivel segít a szervezésben. Ez akár több tízezer forintot is jelenthet a végösszegnél. Ez lehet egy tálca sós vagy édes sütemény, egy egyedi díszítőelem, a menyasszonyi frizura vagy smink elkészítése is.

7. Kalkuláljunk előre a várható költségekkel!

Írjuk össze már a tervezési fázis elején, hogy mire mekkora összeget szánnánk. Az is nagyban segít, ha az ismerősi körben volt a közelmúltban esküvő, érdeklődjünk a tapasztaltabb pároktól. Néhány tuti tipp a polgári szertartás szervezésére, a legfinomabb esküvői tortára vagy a legjobb vőfélyre nemcsak a költségeket csökkentheti, de sok időt is megspórol a jegyespárnak.

Bár egyáltalán nem tanácsoljuk, hogy bárki is hitelből fedezze a nagy napot, de ha beüt a krach, hirtelen vállalhatatlan kiadással találkozunk, segíthet egy személyi kölcsön, ha minden kötél szakad. Ekkor is törekedjünk azonban arra, hogy a lehető legkedvezőbb kölcsönből finanszírozzuk a felmerült kiadásokat, hiszen azonosnak tűnő hitelajánlatok között is több tíz- vagy akár százezer forintos különbségek lehetnek a visszafizetésben. A Személyi Kölcsön Kalkulátor éppen ezért jött létre: segítséget nyújt, hogy könnyen és gyorsan találhatjuk meg a helyzetnek megfelelő hitelek közül a legkedvezőbbet.

Tartsuk azonban mindvégig észben, hogy a fényűző néhány óráért nem érdemes adósságba sodornunk magunkat évekre. Ne a vendégeket akarjuk elkápráztatni, hanem éljük meg a nagy pillanatot. Ne társuljon a hitel keserű emléket életünk egyik legfontosabb napjához!

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Beszorulva Putyin és az EU közé – az információs háború tűzvonalában

Egy évtized után úgy tűnik, hogy az EU keleti partnerségében részt vevő államok inkább a kétoldalú kapcsolatok fejlesztésével jutottak előrébb, és maga a partnerség nem sokat hozott a konyhára. A tegnapi konferencia térségbeli előadói főként a Moszkvából kiinduló hibrid háború információs aspektusát tárták a hallgatóság elé. Káncz Csaba jegyzete.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?