Hirdetés
Hirdetés

Fura, de működik – négy befektetés, amivel nagyot lehet kaszálni

2017. december 05., 18:30

Ha befektetésre gondol az ember, rögtön az állampapírok, bankbetétek és értékpapírok ugranak be, az arany vagy épp a most olyan kelendő ingatlanpiac. Vannak azonban egészen más típusú befektetések is: olyanok, amelyekről még az sem feltétlenül jut eszébe az embernek, hogy az is annak számít. Ráadásul szinte bármelyik háztartásban lapulhat egy ilyen, kisebb vagyont érő befektetés – mutatunk négyet, ami bármilyen furcsán is hangzik, de működik.

Értéktelennek tűnő valuták

Facebook-részvény? Londoni ingatlan? A tízezer dollárt lazán átugró Bitcoin? Ugyan már, ezek egyikével sem lehetett annyit keresni az elmúlt 8 évben, mint a zimbabwei dollárral – azzal, aminek az inflációja nemrég kezdett ismét felfelé kúszni, és ahol a diktátor bukása ismét mozgatja az árfolyamot. A 2009-ben nyomtatott százezer milliárdos (100 billiós) bankjegyből ugyanis rengetegen vásároltak a hiperinfláció során, a külföldiek ugyanis mókásnak találták a rengeteg nullát a bankjegyen, ezt közölte a Vienna Life biztosító a Privátbankár.hu-val.

Hirdetés

Így tett az új-zélandi John Wolstencroft is, aki az eBayen vásárolt darabonként mindössze 1,5 fontért egy egész kötegnyit, majd el is felejtette az egészet néhány évre. Aztán a fia vette észre, hogy a bankjegyért – ami csak nagyon rövid ideig volt forgalomban – előbb 40, majd 50 fontot adnak a gyűjtők az aukciós oldalon. Ez mintegy 3000 százalékos hasznot jelent bankjegyenként, olvasható a cég „4 fura befektetés, ami egy vagyont hozott” című összefoglalójában.

Fűben-fában befektetés?

A legjobban teljesítő alap 2016-ban a 200 millió dollárt (mintegy 52 milliárd forintot) kezelő ausztrál Tribeca Global Natural Resources Fund volt. Ez a tavalyi, 145 százalékos hozamát egyebek mellett úgy érte el, hogy orvosi célokra használt – tehát legálisan eladott – marihuána termesztésével foglalkozó észak-amerikai cégekbe fektetett. Ennek használata – orvosi céllal, persze – több amerikai államban is engedélyezett, tehát már az iparág legális része is komoly üzletet jelent. Tavaly az ültetvények 6,7 milliárd dolláros bevételt hoztak az Egyesült Államoknak, de 10 éven belül ez a szám az 50 milliárdot is elérheti.

Gyerekjáték helyett kincset érő ritkaság

Egy új Lego a legtöbb gyerek számára igazi kincs, de azt talán kevesen gondolják, hogy az építőjáték felnőttként még nagyobb érték lehet. Ráadásul a Lego „hozama” nagyobbat nőtt, mint az arany vagy bármelyik állampapír mostanság. A Csillagok Háborújából ismert, 2007-es kiadású Millennium Falcon űrhajó eredeti ára például 342 angol font volt, ma ez 2700 fontba, azaz csaknem 1 millió forintba kerül – vagyis majdnem nyolcszoros az árnövekedés! Azonban van olyan szett is, amelynek (forintban számolva 735 ezres jelenlegi) ára több mint huszonháromszor annyi, mint 10 éve.

Hatszázszoros értéknövekedés, jöhet?

Közismert, hogy bizonyos karórák igen borsos áron kelnek el, és értékük néhány éven belül akár két-háromszorosára is nőhet. Hogy ez mennyire igaz, azt az Antiques Roadshow című amerikai televíziós műsorban feltűnt idős úr példája is mutatja, aki 55 éve megvette Rolex GMT-Master óráját. Egészen mostanáig kellett várnia, hogy megtudja: ez volt élete legjobb befektetése.

Az úr a 60-as években Németországban állomásozott katonaként, és leszerelése előtt az őrmestere javaslatára vásárolta a Rolexet, amelyről addig még csak nem is hallott soha. A díszdobozos óra ára akkoriban 120 dollár volt, ami több mint 1 havi fizetése volt a katonának. A tulajdonos nemcsak az órát, de annak dobozát és papírjait is megőrizte, ami jelentősen növeli az amúgy is ritkaságnak számító óra értékét. Éppen ezért az idős katona igen komoly összegre, 1500 dollárra taksálta a különleges időmérő jelenlegi értékét. Ezzel egy kicsit alálőtt a valódi értéknek, a műsorba meghívott szakértő szerint a szett mai értéke ugyanis 65-75 ezer amerikai dollár – azaz 18 millió forint – körül mozog.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?