Hirdetés
Hirdetés

Itt kaphatsz havi 43 euróval több nyugdíjat

2017. november 15., 17:00

A jó munkaerőpiaci helyzetnek, a gazdasági növekedésnek köszönhetően tele van az állami nyugdíjkassza Németországban. Így egyrészt jövőre is magas, három százalék körüli nyugdíjemelés várható, másrészt pedig hacsak jelképes mértékben is, de csökkentenék a nyugdíjjárulékot. De a kis keresetűek számára nagyobb ajándékot is terveznek.

Nyugdíjkifizetés Berlinben, 1958-ban. Akkor is emeltek. (Bundesarchiv)
Nyugdíjkifizetés Berlinben, 1958-ban. Akkor is emeltek. (Bundesarchiv)

Több mint három százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak 2018-ban Németországban a nyugdíjkassza jó helyzete miatt – jelentették a német lapok. Az emelés, mint minden évben, most is júliustól esedékes, és 21 millió nyugdíjast érint. Emellett csökkentenék a munkavállalók által fizetendő nyugdíjjárulékot is, igaz, eléggé jelképes mértékben.

A járulék ezek szerint 0,1 százalékponttal 18,6 százalékra csökkenne, ami a Handelsblatt kalkulációja szerint csak jelképes, mintegy 1,60 eurót jelentene átlagosan, fejenként és havonta. Ráadásul várhatóan csak pár évig, 2022-ig állhat fent ez a kedvező helyzet.

Hirdetés

A társadalom elöregedése, a nemsokára nyugdíjba vonuló népes „baby boom-generáció” miatt 2023-tól ugyanis várhatóan ismét emelni kell a járulékot még akkor is, ha a gazdaság jól teljesít. A 2024-es évben valószínűleg 19,8, 2030-ra pedig 21,6 százalékra szükséges felvinni a befizetési rátát.

Havi 43 euróval több

A Der Spiegel Online szerint a nyugati tartományokban 3,1, a volt NDK területén 3,2 százalékos emelés várható jövőre, egy tipikus átlagnyugdíjas esetében ez havi 43 euró. Erről és a nyugdíjjárulék csökkentéséről november 22-én dönthet a német kormány. Ezen a nyáron Nyugaton 1,9, Keleten 3,59 százalékkal nőttek a nyugdíjak, egy évvel korábban 4,25, illetve 5,95 százalék volt az emelés. (A volt NDK területén a nyugdíjakat fokozatosan a nyugati szinthez közelítik.)

Az már a most folyó „Jamaika-koalíciós” tárgyalások része, hogy a dolgozók munkanélküli-hozzájárulását is csökkentenék, 0,3-0,5 százalékponttal. A munkanélküliség Németországban több évtizedes mélypontok közelében van. De ennél nagyobb változtatásokat is terveznek a leendő koalíció tagjai (CDU, CSU, FDP és Zöldek).

Ne tengődj átdolgozott élet után

Most az röppent fel, hogy 2019-re új nyugdíjkoncepciót készítenek, és ebben az alacsony keresetű dolgozókat preferálják. Hogy pontosan hogyan képzelik ezt el, nem világos, 2018 végéig dolgoznák ki a koncepciót. De a cél az, hogy akik évtizedeken keresztül dolgoztak, ne csak valamiféle minimális alapellátást kapjanak.

A bérek kis része a nyugdíj

A németek körében eléggé erős az öregkori szegénységtől való félelem, annak ellenére, hogy az ország jóléti államnak számít. A német nyugdíjak a bérekhez képest ugyanis meglehetősen alacsonyak, európai összehasonlításban is az egyik legalacsonyabb szintet érik csak el. Jelenleg az átlagbér 48,2 százalékát teszi ki az átlagnyugdíj. Ez most átmenetileg emelkedhet kissé, de később újra eshet, a prognózisok szerint 2030-ra 45, 2045-re 42,2 százalékra. (Már ha egyáltalán lehet ilyen hosszú távra előre tervezni – a szerk.)

Ezen kívül a nyugíjkorhatár emelésére is szükség lehet, erről "63, 67, 69 vagy 71 évesen kellene majd nyugdíjba menni?" című cikkünkből tudhatsz meg többet.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?