Hirdetés
Hirdetés

Jövőre is jókora nyugdíjemelés várható

2018. november 30., 18:24

A német gazdaság dübörög, egyre többen helyezkednek el, emiatt szépen nőhetnek a nyugdíjak is. Ám ez a folyamat néhány év múlva leállhat, és a nyugdíjkorhatárt is emelni kell. Az egészségügy finanszírozása sem egyszerű feladat a miniszter szerint.

(Fotó: Pixabay)
(Fotó: Pixabay)

A jó munkaerő-piaci helyzet miatt a nyugdíjak Németországban jövőre is jelentős mértékben emelkedhetnek – írták ma német lapok a DPA hírügynökség nyomán. Az emelés ismét július elsejétől esedékes, és mértékét többek között az határozza meg, hogyan viszonyul egymáshoz a dolgozók (járulékfizetők) és a nyugdíjasok száma. (A “fenntarthatósági faktor”.)

A munkaadók, munkavállalók szervezeteinek képviselőiből és tudósokból álló szervezet, a Sozialbeirat nyilatkozott így, szerintük megint legalább három százalékos emelésre lehet számítani. Hozzátették azonban azt, hogy a pontos mértéket majd csak jövőre tudják kiszámolni az idei statisztika adatok alapján.

Hirdetés

A “fenntarthatósági faktor” idén is 0,62 százalékpontot tett hozzá a nyugdíjemeléshez, de azt várják, hogy 2026-tól a nyugdíjba vonulók nagy száma miatt negatívvá válik. Peter Weiß, a CDU nyugdíjszakértője szerint most is meglepetés, hogy többen álltak munkába, mint ahányan nyugdíjba mentek. Ennek oka a “gazdaság csodás dinamikája” – mondta. (Illetve nyilván az erős bevándorlás is – a szerk).

Korhatárt emelnek és emelni fognak

Jens Spahn (CDU) miniszter, akit Angela Merkel egyik lehetséges utódjaként is szoktam emlegetni, tegnap azt mondta: Németországban az embereknek hozzá kell szokniuk a gondolathoz, hogy egyre később mehetnek nyugdíjba.

Az országban Magyarországhoz hasonlóan a korhatár fokozatos emelése zajlik 2029-ig, erről sok évvel ezelőtt döntöttek. Az 1964-ben születettek majd csak 67 évesen mehetnek nyugdíjba. Az egészségügy-miniszter szerint ugyanakkor a várható életkor naponta hat órával emelkedik, ami ugyan jó bizonyítványt állít ki az egészségügyi rendszerről, de annak finanszírozása egyre nehezebb.

Időskori szegénységtől félnek

A németek nagyon félnek az időskori szegénységtől. Tulajdonképpen milyen helyzetben vannak a nyugdíjasok? – teszi fel a kérdést a Focus online. A nyugdíjak átlaga a nyugati tartományokban 1441, a keletiekben 1381 euró. Ebből azonban még adókat és járulékokat kell fizetni, amelyek egyénenként, egyéb jövedelmektől is függően nagyon változóak.

Emiatt Nyugaton a férfiak 37, a nők 77 százaéka, keleten a férfiak 25, a nők 50 százaléka csak 900 eurót (mintegy 292 ezer forintot) kap kézhez. Ez ott már kevésnek számít, hiszen az árszínvonal sokkal magasabb.

(Korábbi cikkünk a témában: Ismét kísért a későbbi nyugdíjba vonulás réme.)

3 millió forintból mindent elérhetsz

A céljaidhoz elég lenne 3 millió forint? A legjobb személyi kölcsönökkel felújíthatod a lakásod, lecserélheted az autód, de saját vállalkozásodat is beindíthatod. Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és legyen tiéd a legkedvezőbb hitel a törlesztőrészlet nagysága alapján: a Cofidis Fapados kölcsöne 59 518 forintos törlesztőrészlettel és 7,32 százalékos THM-mel vehető fel, de hasonlóan jó ajánlat a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsöne 60 535 forintos havi törlesztőrészlettel és 7,90 százalékos THM-mel lehet a tiéd. A CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönének 60 654 forint a havi törlesztőrészlete, a THM pedig 8,17 százalék. Szintén kedvező a Raiffeisen Bank új ügyfeleknek szóló ajánlata: a törlesztőrészlet 60 757 forint, a THM pedig 8,92 százalék. További ajánlatok, esetleg nagyobb hitelösszeg érdekel? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Ereszt az ingatlanlufi a világ legészakibb fővárosában

Izland a maga kis népességével és alapvetően igen nagy jólétével elhíresült arról, hogy 10 éve, a válság idején bankjai összeomlottak. Szó sincs arról azonban, hogy az ország elszegényedett volna: nagyobb a jólét, mint Európa legtöbb országában. Be is indult egy újabb ingatlanmánia, de most kezdenek az építők nyakán maradni az új lakások.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?