Hirdetés
Hirdetés

Jövőre is jókora nyugdíjemelés várható

2018. november 30., 18:24

A német gazdaság dübörög, egyre többen helyezkednek el, emiatt szépen nőhetnek a nyugdíjak is. Ám ez a folyamat néhány év múlva leállhat, és a nyugdíjkorhatárt is emelni kell. Az egészségügy finanszírozása sem egyszerű feladat a miniszter szerint.

(Fotó: Pixabay)
(Fotó: Pixabay)

A jó munkaerő-piaci helyzet miatt a nyugdíjak Németországban jövőre is jelentős mértékben emelkedhetnek – írták ma német lapok a DPA hírügynökség nyomán. Az emelés ismét július elsejétől esedékes, és mértékét többek között az határozza meg, hogyan viszonyul egymáshoz a dolgozók (járulékfizetők) és a nyugdíjasok száma. (A “fenntarthatósági faktor”.)

A munkaadók, munkavállalók szervezeteinek képviselőiből és tudósokból álló szervezet, a Sozialbeirat nyilatkozott így, szerintük megint legalább három százalékos emelésre lehet számítani. Hozzátették azonban azt, hogy a pontos mértéket majd csak jövőre tudják kiszámolni az idei statisztika adatok alapján.

Hirdetés

A “fenntarthatósági faktor” idén is 0,62 százalékpontot tett hozzá a nyugdíjemeléshez, de azt várják, hogy 2026-tól a nyugdíjba vonulók nagy száma miatt negatívvá válik. Peter Weiß, a CDU nyugdíjszakértője szerint most is meglepetés, hogy többen álltak munkába, mint ahányan nyugdíjba mentek. Ennek oka a “gazdaság csodás dinamikája” – mondta. (Illetve nyilván az erős bevándorlás is – a szerk).

Korhatárt emelnek és emelni fognak

Jens Spahn (CDU) miniszter, akit Angela Merkel egyik lehetséges utódjaként is szoktam emlegetni, tegnap azt mondta: Németországban az embereknek hozzá kell szokniuk a gondolathoz, hogy egyre később mehetnek nyugdíjba.

Az országban Magyarországhoz hasonlóan a korhatár fokozatos emelése zajlik 2029-ig, erről sok évvel ezelőtt döntöttek. Az 1964-ben születettek majd csak 67 évesen mehetnek nyugdíjba. Az egészségügy-miniszter szerint ugyanakkor a várható életkor naponta hat órával emelkedik, ami ugyan jó bizonyítványt állít ki az egészségügyi rendszerről, de annak finanszírozása egyre nehezebb.

Időskori szegénységtől félnek

A németek nagyon félnek az időskori szegénységtől. Tulajdonképpen milyen helyzetben vannak a nyugdíjasok? – teszi fel a kérdést a Focus online. A nyugdíjak átlaga a nyugati tartományokban 1441, a keletiekben 1381 euró. Ebből azonban még adókat és járulékokat kell fizetni, amelyek egyénenként, egyéb jövedelmektől is függően nagyon változóak.

Emiatt Nyugaton a férfiak 37, a nők 77 százaéka, keleten a férfiak 25, a nők 50 százaléka csak 900 eurót (mintegy 292 ezer forintot) kap kézhez. Ez ott már kevésnek számít, hiszen az árszínvonal sokkal magasabb.

(Korábbi cikkünk a témában: Ismét kísért a későbbi nyugdíjba vonulás réme.)

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak

Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?