Hirdetés
Hirdetés

Kell-e félni a személyi kölcsöntől?

2019. október 05., 13:00

A személyi kölcsönök állománya minden korábbinál magasabb, ráadásul az idei növekedés 28,5 százalék körüli. A gazdasági környezet kifejezetten kedvező a további kihelyezésekre; az alacsony kamatkörnyezet mellett a bankok és hitelintézetek piaci gyakorlata is a növekedést segíti.

A pénzintézetek gyakran egymást túllicitálva kínálják a hiteltermékeiket, ami értelemszerűen az ügyfelek javát szolgálja, ugyanakkor az ajánlatok között könnyű eltévedni. A különböző ajánlatok összehasonlítása csak látszólag egyszerű, mivel a teljes hiteldíj mutató csak részben ad megfelelő támpontot. A Minikölcsön munkatársa arra hívja fel a figyelmet, hogy a THM csupán a kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat, az értékbecslési díjat, illetve a kötelező számlavezetés díját foglalja magába, azonban előfordulhatnak olyan költségelemek, amelyek a THM körén kívül esnek. Ilyen lehet például a közjegyzői díj és a késedelmi kamat.

Mindenkinek van véleménye arról, szabad-e kölcsönt igényelni a kisebb összegű kiadások fedezésére. Vannak, akik szerint a kölcsönök csakis a bankok gazdagodását szolgálják, mások pedig úgy gondolják, hogy a kölcsönök észszerű lehetőséget kínálnak arra, hogy bármit megvásárolhassunk, amire vágyunk.

Hirdetés

Tény, hogy a személyi kölcsönökkel kapcsolatban érezhető a „laza adósság” jelensége. Mivel ezek a konstrukciók ingatlanfedezet nélkül igényelhetők, így gyakran meggondolatlan költekezésre sarkallhatnak. Körültekintéssel megóvhatjuk magunkat a problémáktól.

Tervezzük meg alaposan a költségvetésünket; tegyük mérlegre a rendszeres jövedelmünket és a kiadásainkat is! Minél alaposabb munkát végzünk, annál nagyobb biztonságban érezhetjük magunkat a futamidő alatt. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy bármikor jelentkezhetnek váratlan kiadások, ezért lehetőség szerint rendelkezzünk némi tartalékkal, ami biztosítja a fizetőképességünket. Amennyiben a törlesztőrészlet kifizetése problémát okoz, a prolongáció jelent megoldást, ugyanakkor tudni kell, hogy ennek is jelentős költségei lehetnek.

A túlzott eladósodással szemben részben védelmet jelent a jogszabályi korlátozás, miszerint az igazolható jövedelem fele fordítható törlesztésre, átlagos jövedelem esetén azonban az ilyen mértékű adósság komoly terhet ró a háztartásokra. Emiatt alaposan meg kell fontolnunk, mennyit tudunk törlesztésre fordítani, illetve milyen törlesztőrészleteket vállalhatunk.

Segítséget jelenthetnek az akciós ajánlatok. Ma már a személyi kölcsönök piacán is szép számban találkozhatunk akciós ajánlatokkal, azonban a körültekintés ezek esetében is kötelező! Sajnos előfordulnak esetek, amikor az akciós ajánlat csupán az első hónapokra vonatkoznak, vagy a kedvezményes ajánlatot extrém feltételekhez kötik. Az apróbetűs rész olvasása minden esetben kötelező.

A személyi kölcsönök piacát egyre inkább meghatározzák az online igénylést biztosító hitelintézetek, amelyek elektronikus aláírást, videóazonosítást és bankszámlamegosztó funkciót tesznek lehetővé.

Ha személyi kölcsönre van szükségünk, némi utánajárás árán megtalálhatjuk a számunkra leginkább megfelelő konstrukciót, a tájékozódáshoz szükséges időt azonban nem érdemes megspórolnunk.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A Facebook már a jövő irodáján dolgozik

A Facebook már a jövő irodáján dolgozik

2050-re az irodai munka nagy részét már a mesterséges intelligencia vezérli majd, emberi agyba épített elektródák és apró számítógép-implantátumok küldik az e-maileket és osztják be a munkát. És ez már nem csak a távoli jövő, hiszen komoly cégek, így a Facebook vagy az Oracle is dolgoznak a fejlesztéseken.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?