4p
A csok-hitel ma közel a legjobb lakáshitel Magyarországon, de érdemes pár százezer forinttal a zsebünkben nekivágni az igénylésnek. Akár 25 év futamidő, maximum 15 millió forint és legfeljebb 3 százalékos, fix kamat erre az időszakra - álomhitel a csok-támogatás mellé felvehető kölcsön, ennél már csak a kamattámogatott babaváró hitel lehet jobb, bár az csak maximum 10 millió forint lehet.

Nem csoda, hogy 2016-os debütálása óta idén júliusig több mint 94 ezer csok-szerződés született, hiszen az akár 10+15 millió forintos lakásvásárlási konstrukció igen kedvező. A kedvezmény mellé igényelhető hitel legfeljebb 3 százalékos fix kamata megveri az összes, legalább 10 évre fixált piaci kamatozású hitelt. A törlesztőrészlet igen kedvező 20 éves futamidővel és 15 millió forintos hitelösszeggel számolva, hiszen a szakportál kalkulációi szerint 83 190 forintot kell fizetnünk havonta, míg a hasonló piaci hiteleknél ez 98 911 forint végig fix kamatozással, nettó 250 000 forintos jövedelem felett, számlanyitás mellett.

A Bank360 ugyanakkor felhívja a figyelmet: érdemes a csok esetében is félretenni, hiszen egyes bankoknál nem lehet csokból finanszírozni az önerőt, ráadásul a kedvezményes hitel igénylése esetén jelentős hitelbírálati költségek jelentkezhetnek.

A Privátbankár kérdésére a Bank360 kifejtette: bár a termék minden banknál megegyező, a hitelbírálat miatt mégis fontos, hogy melyik pénzintézetet választjuk, hiszen bőven lehetnek - akár százezreket érő - eltérések a bankok között.

A csok esetében sem úszhatjuk meg például

● a fedezetként felajánlott ingatlan értékbecslését, amely nagyjából 50 000 forint,

● a közjegyzői okiratba foglalás díját, amely szintén 50 000 forint például egy 20 milliós ingatlannál,

● a tulajdoni lap lekérését, amely 3 600 vagy 6250 forint attól függően, hogy e-hiteles vagy papíralapút kérünk,

A fentieket összeadva közel 100 000 forintos kiadásról beszélhetünk, sőt, ahogy arról a Bank360 beszámolt, a lakáshitel-igénylés feltétele a lakásbiztosítás megkötése is, így ennek éves díjával is érdemes számolni, ami a kalkulációk szerint nagyjából 15-20 ezer forint egy 2000-ben épült 60 négyzetméteres fővárosi lakás esetében.

Megúszhatjuk?

Ha nincs ilyen célra félretéve valamekkora megtakarítás, érdemes élni az időszakos akciókkal és kihasználni, ha a bank elengedi az induló díjakat - mondta el Veres Patrik, a Bank360 szakértője. Jelenleg is több olyan bank van a piacon, ahol részben vagy egészben átvállalják a lakáshitel felvételével járó költségeket, ezzel megkönnyítve az ügyfél dolgát. Könnyedén meggyőződhetünk arról, hogy a számunkra szimpatikus banknál elérhető-e ilyen ajánlat, hiszen a Bank360 rendszeresen frissülő csok kalkulátora azt is megmutatja, hogy mekkora induló díjra számíthatunk az adott pénzintézetnél.

Az is előfordulhat, hogy a jóváírásért cserébe bankszámlát kell nyitnunk a hitelező pénzintézetnél. Ebben a helyzetben jól jön a Bank360 bankszámla kalkulátora is, hiszen gyorsan kiderül, megéri-e lecserélnünk az aktuális folyószámlánkat. Ha már régóta ugyanott bankolunk és nem néztünk körül mostanában a bankszámlák között, akár még az is kiderülhet, hogy jobban járhatunk az átszerződéssel és olcsóbban tudunk bankolni. Sőt, a már fentebb említett lakásbiztosítással is kifoghatunk egy kedvező ajánlatot, hiszen több bank is kínál a lakáshitel mellé köthető lakásbiztosítást kedvező díjazással.

Hiába tűnik tehát ugyanolyannak minden banknál a csok-hitel, a fentiek miatt mégis azt tanácsolja a Bank360 csapata, hogy alaposan járjunk utána, milyen egyéb szolgáltatások igénybevételére van szükség és milyen kedvezményeket használhatunk ki. Szánjunk időt a termékek áttekintésére, használjunk kalkulátort és hozzunk megalapozott döntést!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis - véget ért a verseny, megvannak a győztesek!
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:39
Izgalmas és magas színvonalú döntő után a budakeszi Prohászka Ottokár Katolikus Gimnázium csapata nyerte a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi pénzügyi vetélkedőt. A több mint 1 millió forint összdíjazású verseny szervezésében a Privátbankárt szakmai partnerként számos nagy pénzügyi vállalat, szakmai és állami szervezet is segítette.
Személyes pénzügyek A kivándorlás töretlen, majdnem csúcsot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2024. április 24. 05:37
Nem sok hiányzott, hogy megint csúcsot döntsön az Ausztriában dolgozó magyarok száma, és ahhoz sem kell sok, hogy utolérjük a németeket. A többi fontos küldő ország létszáma is többnyire növekszik, de még sokkal kevesebben vannak, mint a magyarok. Tavaly is Ausztria volt honfitársaink fő célországa.
Személyes pénzügyek Már ilyen is elérhető: személyi kölcsön halasztott törlesztéssel
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 11:51
Az elmúlt hónapokban folyamatosan csökken a személyi kölcsönök kamata, ezzel párhuzamosan az elmúlt időszakban fokozódott a kereslet a személyi kölcsönök iránt, 2023-ban közel 12 százalékkal igényeltek többen ilyen típusú hitelt, mint az azt megelőző évben. Az MNB friss adatai szerint 2024 februárjában 21,5 ezer ügyfél vett fel személyi kölcsönt mintegy 54 milliárd forint értékben, ami további jelentős növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az MBH Bank kamatcsökkentéssel és a hazai piacon egyedülálló, halasztott törlesztéssel igényelhető személyikölcsön-konstrukció bevezetésével készül a személyi kölcsönök iránti növekvő kereslet kielégítésére.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 10:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Így kerülje el a bankkártyás csalásokat!
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:27
A Revolut, a világszerte több mint 40 millió ügyféllel rendelkező globális pénzügyi alkalmazás hétfőn bejelentette, hogy megjelent az első, pénzügyi bűnügyi és fogyasztóbiztonsági jelentése, amely exkluzív információkat tartalmaz a csalásokról és átverésekről. A kiterjedt belső kutatáson és adatelemzésen alapuló jelentés célja, hogy rávilágítson a világszerte növekvő átverési és csalási iparág jellegzetességeire, és kézzelfogható tanácsokkal szolgáljon ahhoz, hogyan védekezhetünk a csalások ellen. A Revolut azt tervezi, hogy folyamatosan felülvizsgálja ezeket az adatokat, hogy nyomon kövesse a csalások helyzetét.
Személyes pénzügyek Ki hal bele előbb a német nyugdíjreformba?
Eidenpenz József | 2024. április 21. 05:44
Újabb nyugdíjreform készül Németországban, részvénybefektetésekkel egészítenék ki az egyre nehezebben finanszírozható kifizetéseket, de valakinek az indulótőkét is be kell fizetni. Mindenki jól jár majd ezzel, vagy csak egy 500 milliárd eurós pénzkidobás lesz? A fiatalok duplán fizetnek az időseknek? A nők és a külföldiek mentették meg a nyugdíjakat?
Személyes pénzügyek Drága ugyan a személyi kölcsön, de kapkodnak érte a magyarok
Privátbankár.hu | 2024. április 20. 10:53
Kihelyezési rekordot hozott az idei év első két hónapja a személyi hiteleknél, ezzel az állomány is új csúcsra emelkedett. A kereslet annak ellenére nagy, hogy a kamatok nem csökkentek érdemben az elmúlt egy évben. Az online igénylés további terjedése, és az otthonfelújítási program felélesztése miatt a kilátások sem rosszak a személyi kölcsönöknél.
Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG