Hirdetés

Megint bedobtak egy ötletet – csak a valóban rászorulók kapjanak több nyugdíjat?

2019. február 05., 15:05

Az időskori szegénység megelőzéséről megegyeztek korábban a koalíciós partnerek Németországban, de most az SPD jóval több nyugdíjkiegészítést adna alapnyugdíj formájában. Ez milliókat érintene és milliárdokba kerülne euróban, ráadásul igazságtalanul a gazdagoknak is kedvezne. Mindjárt más lenne a helyzet, ha a rászorultságot is vizsgálnák.

(Fotó: Pixabay)
(Fotó: Pixabay)

Németországban állandó téma a jövőbeli nyugdíjak nagysága, a gazdag országban sokan félnek az időskori szegénységtől. Most a szociáldemokrata SPD soraiból való munkaügyi miniszter, Hubertus Heil dobott be egy alapnyugdíj-koncepciót, ami nyomán csak úgy záporoznak a kritikák és a vélemények.

Szerinte azokat az embereket, akik sok éven át fizettek be a nyugdíjkasszába, de kevés nyugdíjat kapnak, minimális alapnyugdíj illetné meg. Példája szerint egy fodrásznő, aki 40 éven keresztül minimálbéren élt, ma 512 eurós nyugdíjat kap. (Mintegy 163 ezer forintot, persze az ottani árszínvonal a magyarországinak legalább a duplája.)

Hirdetés

Ehhez a miniszter még 447 euró alapnyugdíjat fizetne, így 959 euróra emelkedne az illető jövedelme. (305 ezer forintra.) Ez már érezhetően afelett a 800 eurós havi összeg felett van, ami a német statisztikai hivatal szerint a létfenntartáshoz szükséges.

Adókból tolnák át a nyugdíjkasszába

Heil javaslata szerint ezt az alapnyugdíjat már 2021. január 1-től folyósítanák, méghozzá automatikusan. Senkinek sem kellene külön kérvényt benyújtani hozzá és nem lenne elbírálás sem.

Az N-Tv.de híroldal szerint egyelőre csak durva becslések vannak a jogosultak számáról és a költségekről, de 3-4 millió embert is érinthet és 15 milliárd eurónyi költségvetési pénzbe kerülhet. (Másutt csak ötmilliárdról beszélnek.) Pedig a szövetségi kormány már most is közel százmilliárd eurót tol be az adókból a nyugdíjkasszába évente. (Erről és a magyar kasszáról itt írtunk korábban.)

Csak a rászorulóknak?

A tavaly év eleji németországi koalíciós tárgyalások során is megegyeztek arról, hogy a dolgozó, járulékot fizető, gyermekeket felnevelő személyek időskori elszegényedését megakadályozzák. Az ehhez szükséges nyugdíjszintet azonban csak a létminimum feletti tíz százalékban határozták meg.

A miniszter mostani 447 eurós javaslata viszont ennél jóval magasabb. Ráadásul ott még arról volt szó, hogy csak a valóban rászorulók kapjanak nyugdíjkiegészítést.

Kiegészítés milliomos-palántáknak

Így aztán a fő koalíciós partner, a CDU is erősen bírálja a túlzónak tartott elképzelést. De még a javaslattevő párttársa, Olaf Scholz pénzügyminiszter is arról beszélt, hogy a már kialkudott kiadásokon kívül másra nincs pénz. (Mai hír, hogy a következő három-négy évben 25 milliárd eurós lyuk várható a német költségvetésben.) Angela Merkel kancellár pedig úgy nyilatkozott, hogy először Heil és Scholz derítsék ki, honnan lenne erre pénz.

A Bild Zeitung-ra hivatkozva azt írják a német híroldalak, hogy a rászorultság vizsgálatával sok milliárd eurót lehetne megspórolni. “Ne támogassuk már a milliomos-örökösöket, akik nem is dolgoztak” – mondják sokan. Vagy akiknek sok egyéb jövedelmük van, például ingatlankiadásból vagy részvényeik osztalékából élnek.

Sok embernek van kamatjövedelme

Ha a rászorultságot is megvizsgálják, a Bild szerint az alapnyugdíjra jogosultak száma négymillió fő közeléből 130 ezerre, a kiadások pedig ötmilliárd közeléből 200 millió euróra csökkennének. A statisztikák szerint a német nyugdíjas házaspárok 57 százalékának van ugyanis egyéb jövedelme is, átlagosan 1175 euró havonta. Harmaduknak kamatjövedelme, hatoduknak bérletidíj-bevétele.

Magyarországon van ugyan nyugdíjminimum, ám az még egy átlagos lakás rezsijére sem mindig elég (28 500 forint, azaz 90 euró már bő tíz éve, erről az Mfor.hu írt nemrég). Nálunk időzített bombaként ketyeg, hogy mi lesz az utóbbi 30 év kisvállalkozóinak, kényszervállalkozóinak, feketemunkásainak, egyéb minimálbéreseinek sorsa nyugdíjba vonulásuk után. Ez százezreket érinthet, akiknek nincsen egyéb jövedelemforrásuk sem, mint a vagyonosabb németeknek.

Omoljon már le a berlini nyugdíjfal!

Ősszel három keletnémet, volt NDK-s tartományban is választások lesznek, és az AfD szélsőséges párt ezeken jól szerepelhet. Ezért a koalíciós pártok, a CDU és az SPD most különösen figyelnek a keletnémet területekre.

A politikusok szerint még mindig nyugdíj– és bérfal választja el egymástól a két országrészt. Keleten az emberek alacsonyabb nyugdíjat kapnak, tovább kell dolgozniuk és átlagosan húsz százalékkal kevesebbet keresnek. Az SPD javaslata szerint még 2025 előtt ki kellene egyenlíteni a nyugdíjak közötti különbséget. A CDU pedig 21 pontos tervet készített. Többek között technológiai kutatóközpontokat akar Keletre telepíteni, strukturális támogatásokat folyósítana az elmaradottabb országrészbe.

Raiffeisen CIB Cetelem További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés
Hirdetés

Címlapon

Bekövetkezett: tényleg eljött a lakáspiaci fordulat

Bekövetkezett: tényleg eljött a lakáspiaci fordulat

A múlt év közepétől jelentősen csökkent a lakásvásárlások száma: az adásvételek száma Budapesten több mint 80 százalékkal csökkent, a megyeszékhelyeken és nagyobb vidéki városokban 52, illetve 50 százalékos csökkenés ment végbe. Az ingatlan.com legfrissebb adatai szerint eközben januárban jelentősen nőtt a magánszemélyek kínálata.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés

Videók

Hirdetés

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Mennyi lesz a nyugdíjkorhatár 20 év múlva?