4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Vajon mi lesz a hitelesek sorsa az eheti kamatdöntő ülés után? Fel kell készülni a nagyobb törlesztőrészletekre? Vagy tényleg csak egy egyszeri, adatvezérelt döntésről volt szó? Leginkább a változó kamatozású lakáshitellel rendelkezők érezhetik meg a Monetáris Tanács döntését.
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Hozott is, meg nem is a jegybank Monetáris Tanácsa a keddi kamatdöntő ülésen, amely során már a szigorúbb monetáris politika irányába mutató döntés is született. Erre több mint 6 éve nem volt példa, ugyanakkor Matolcsy György jegybankelnök kijelentette, hogy az MNB nem tér le a laza monetáris politika útjáról, ami az inflációs adatokat figyelembe véve igencsak meglepte a szakértőket.

Fontos információt kaptak viszont a hitellel rendelkezők a jegybankelnöktől és Nagy Márton alelnöktől:

  • ahogy azt már fentebb írtuk, az MNB határozottan kitart a laza monetáris politika mellett, mindössze az eszközök változnak.
  • A kamatdöntés nyomán 10 bázispontos emelkedés jöhet (és jött is) a BUBOR-nál.

Mire számíthatunk mostantól az MNB-től?

Az elmúlt hetekben – hónapokban több szakértő, köztük a Bank360 is arra számított, hogy az inflációs célok elérésével a szigorítás útjára lép a jegybank, kezdetben pedig a nem konvencionális eszközökhöz nyúl majd. Ebből a szempontból nem okozott meglepetést a Monetáris Tanács döntése, hiszen a valóban ehhez az eszköztárhoz tartozó kamatfolyosót szűkítették az egynapos betétikamatok 10 bázispontos emelésével és az FX-swap állomány 100 milliárd forintos csökkentésével.

De mi a helyzet az alapkamattal, amelyet minden hiteles a törlesztőrészletek kizárólagos meghatározójának és a szigorítás legfőbb eszközének tart? A jegybank kifejezte: fenntartják a laza monetáris kondíciókat, hiszen a leginkább figyelt mutató, az adószűrt maginflációs ráta az elkövetkezendő 1-1,5 évben beállt egy fenntartható célszintre, azaz nem indokolt a további szigorítás, éppen ezért hangsúlyozta a jegybankelnök, hogy eseti, egyedi lépés volt a mostani szigorítás.

Azaz egyelőre a közelébe sem megy a „legfontosabb” referenciamutatónak a jegybank és a belátható időtávon belül ez nagyjából így is fog maradni, miközben kisebb igazításokra számíthatunk a nem konvencionális eszközöknél.

De tényleg számít a hitel szempontjából, hogy mekkora az alapkamat? A Bank360 válasza, hogy messze nem annyira, mint amennyire azt a közvélekedés gondolja. A lakossági hitelek ugyanis jellemzően három mutató valamelyikéhez kötöttek: az egy éven belüli kamatperiódusú hitelek a BUBOR-hoz, míg az éven túli fixálású kölcsönök a BIRS-hez és az ÁKK-hozamokhoz. Bár az alapkamat mértéke valamennyire befolyásolja ezeket a mutatókat, ám az utóbbi évben erősen elváltak egymástól a ráták, így ennek a mutatónak csak közvetetten van hatása a törlesztőrészletekre.

Akkor mi lesz most a hitelekkel?

A laza monetáris politika fenntartása tehát jó hír mindazoknak, akik hitelt fizetnek vissza vagy felvétel előtt állnak. Az MNB nem készül hirtelen, drasztikus emelésekre, hanem megpróbálja minél tovább elnyújtani a szigorítás kezdetét.

A törlesztőrészlet szempontjából ez több dolgot jelent:

a változó kamatozású kölcsönöket fizetők még egy kis ideig biztonságban érezhetik magukat, ám az igazítás hatására nagyjából 10 bázispontos emelkedés várnak a BUBOR-nál az elkövetkezendő napokban - hetekben, ami legfeljebb néhány száz forintos emelkedést okozhat a törlesztőrészletben, ha hamarosan érkezik a kamatforduló. Számukra még mindig az lehet a legjobb tanács, ha fixálják kölcsönük kamatozását vagy a szigorítás előtt visszafizetik a teljes tartozást. A bejelentés egyébként meglátszik a BUBOR referenciamutatójának változásán is: a bejelentés utáni jegyzésnapon 10 bázisponttal emelkedett az egynapos (-0,04-ről 0,06 százalékra), míg a háromhónapos mutatónál 6 bázispontos ugrást láthattunk (0,13 százalékról 0,19 százalékra).

A hitelfelvétel előtt állók továbbra is akkor lehetnek a legnagyobb biztonságban, ha a – kezdetben kicsit drágább – fix kamatozású hitelek mellett teszik le a voksukat és ilyen hitelből finanszírozzák terveiket.

Akik meglévő, hosszú kamatperiódusú kamatozású hitelt törlesztenek nagyobb biztonságban vannak. Érdemi változás nem mutatkozik az ÁKK-hozamokban, sem a BIRS-nél.

És mi lesz később?

A Bank360 az elhangzottak alapján továbbra is számít a szigorításra, azonban a vártnál sokkal lassabb ütemű átállásra készül. Összességében azonban érdemes felkészülni arra, hogy hosszabb távon mindhárom mutató emelkedni fog, ennek megfelelően jó, ha biztonságos, kiszámítható hitellel várjuk a szigorítást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG