Hirdetés
Hirdetés

Minden, amit az Apple Cardról, avagy az Apple új hitelkártyájáról tudni kell

2019. április 18., 10:39

Az Apple évek óta azon munkálkodik, hogy a hardverek mellett a szoftverek és a mindennapi kapcsolódó szolgáltatások tekintetében is egy teljesen átfogó ökoszisztémát tudjon a felhasználók kezébe adni. Ennek a szemléletmódnak a részeként valósult meg az Apple Pay szolgáltatás, amivel a cupertinói óriás egy külföldön már szinte megkerülhetetlen dolgot indított útnak. A magyar Apple felhasználók még nem élhetnek a lehetőséggel, de Európa több országában már egyfajta biztonságos hitelkártyaként, egy univerzális és kényelmes fizetőeszközként alkalmazzák a mindennapokban.

Az Apple Pay rendszer, illetve a hozzá kapcsolódó Apple Card néven megismert hitelkártya jelenleg az egyik, ha nem a legegyszerűbb, de mégis magas szintű biztonságot kínáló készpénzmentes fizetési rendszer, ami egyre több országban képes leegyszerűsíteni a vásárlók dolgát bizonyos szolgáltatások igénybevételekor, illetve vásárláskor. Képzeljük el például, hogy turistaként vagy a munkahelyünkre rohanva nem kell jegyet vennünk a tömegközlekedési eszközökön, csak odaérintjük a kártyát vagy a telefont a leolvasó terminálhoz, mely rögtön lebonyolítja a tranzakciót, és feljogosít minket az utazásra

Mi az és mire való az Apple Card?

Hirdetés

Az Apple Cardot röviden az Apple saját hitelkártyájaként írhatjuk le, amit az ismert amerikai kütyügyártó a Goldman Sachs pénzügyi intézet közbenjárásával valósított meg annak érdekében, hogy a felhasználók egy átfogó szolgáltatást kaphassanak, amivel szinte bármit gyorsan és biztonságosan kifizethetnek. A megoldás teljes egészében újragondolja a jelenleg ismert bankkártyás és hitelkártyás szisztémát, hiszen nem elég, hogy pénzünk eléréséhez, avagy a fizetéséhez elegendő lesz akár a telefonunk is, de ráadásként egy olyan biztonságos megoldást kapunk, amihez fogható jelenleg nincs még egy a piacon.

„Ennek az oka nem más, minthogy a modern iPhone készülékeket már a legkülönfélébb biometrikus azonosítókkal óvhatjuk meg az illetéktelen személyektől, ezáltal páratlanul gyors és alapos ujjlenyomat-olvasó, valamint 3D-s arcfelismerő biztosítja, hogy a készüléket, ezáltal az Apple Cardot csak és kizárólag mi, vagy az általunk meghatalmazott személyek használhassák.” – jegyzi meg Nagy Gábor, az iSamurai iPhone szerviz tulajdonosa. A rivális gyártók által megálmodott technológiákkal ellentétben az Apple újgenerációs készülékeiben ezek a megoldások kiválóan működnek, átverésükre és kijátszásukra ésszerű keretek között nincs lehetőség, ezáltal az arányok tekintetében sokkal biztonságosabb technológiáról van szó, mint egy PIN kártyával védett bank- vagy hitelkártya.

Fizikai hitelkártya és kapcsolódó iOS-változások

Természetesen az Apple Card nemcsak okostelefonnal használható, a gyártó a szolgáltatás igénybevételekor fizikai – titániumból készült – hitelkártyát is biztosít a felhasználók számára, melynek érdekessége, hogy szintén alapjaiban különbözik az összes hasonló megoldástól. Ennek megfelelően nem találhatunk rajta például kártyaszámot, kizárólag a tulajdonos neve olvasható rajta, a kapcsolódó adatok pedig egy biztonsági chipben lettek eltárolva. További érdekesség, hogy az Apple Card ennek ellenére is szinte bárhol használható, még olyan üzletekben is fizethetünk vele, ahol nincs támogatva az Apple Pay, lévén egyrészt a kártya a MasterCard globális hálózatához kapcsolódik, másrészt virtuális kártyaszám tartozik hozzá, ami vásárláskor automatikusan kitöltődik a megfelelő alkalmazás használatakor.

Az Apple Pay alapja természetesen az iOS operációs rendszer, így minden kapcsolódó szolgáltatást láthatunk majd az okostelefonunkon. Ellenőrizhetjük az összes tranzakciót, pontosan kereshetünk a kiadásaink között, de élhetünk visszafizetési kedvezményekkel is. Mivel ennyire szoros a kapcsolat a két rendszer között, az Apple ehhez igazítva jelentős változásokat hozott az iOS 12-be, ezáltal jelentős frissítést kapott például a kapcsolódó Wallet alkalmazás, ahol alaposabban nyomon követhetjük vásárlásainkat, sőt mi több, már egy térkép is kapcsolódik ezekhez, hogy a vizuális ábrázolás kedvelői pontosan tudják, hol költötték a legtöbbet.

A cupertinói székhelyű gigavállalat egyébiránt bejelentette, hogy okos hitelkártyáját 2019 végéig legalább 40 további országban szeretné meghonosítani, de hogy Magyarország is csatlakozik-e az Apple Pay támogatóinak köréhez, vagy sem, azt egyelőre még nem lehet tudni.

Cetelem MKB Cib További ajánlatok

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Információink szerint kódolva volt a rendszerben, hogy a Microsoft Magyarország nem hosszabbít szerződést a T-Systems-szel, ez a nemzetközi gyakorlatnak teljesen megfelelő döntés volt. Míg egyik informátorunk úgy látja, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy hamarosan a 4iG lesz a tulajdonos, addig egy másik, informatikai fronton otthonosan mozgó forrásunk úgy gondolja, hogy egyértelműen emiatt született a döntés.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?