Hirdetés
Hirdetés

Mit tegyél, hogy nem szálljon el a lakáshiteled?

2018. július 08., 10:20

Folyamatosan nőnek a fix és változó kamatozású lakáshitelek kamatai.

Arról nemrég a Privátbankár.hu is beszámolt, hogy alaposan megnőttek az elmúlt hetekben a bankok által kínált lakáshitelek kamatai a magasabb pénzpiaci kamatok miatt. A változó kamatozású hitelek átlagkamata már év eleje óta tart felfelé, ám az elmúlt hetekben sok bank a fix konstrukcióknál is emelt, vagyis az egymás közötti versenyük már nem ellensúlyozza a pénzpiaci kamatszint elmozdulásának hatását.

Hirdetés

Az év elejéhez képest akár több ezer forinttal is nőhet a hitelesek törlesztője. A változó kamatozású lakáshitelesek járhatnak a legrosszabbul, de a drágulás a fix kamatozású hiteleken is érezhető - hívja fel a figyelmet a Bank360 friss elemzése. A bankok által kínált forinthitelek kamatai is nőttek a referenciahozamok emelkedése miatt. A változás nem csak a változó kamatozású hiteleket, hanem a fix kamatozású kölcsönöket is érinti.

De mit jelent ez a törlesztőrészletekre nézve - teszi fel a kérdés a Bank360.

A hazai lakossági hitelállomány jelentős része még mindig változó kamatozású hitelekből áll, ezeket fizetik az emberek. Az olcsó jelzáloghitel a referenciamutató változása miatt egyre drágább lesz. Ez az az a kockázat, amelyre a jegybank egy jó ideje próbálja felvívni a lakosság figyelmét és próbálja különféle eszközökkel csökkenteni a veszélyt. Az egyik legfontosabb ilyen eszköz például a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel jelzés bevezetése. Ezek a jelzáloghitelek kiszámítható és olcsó konstrukciók, bár igaz, hogy a kamatemelkedés a fogyasztóbarát hiteleket is elérte.

A másik változás a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatójának módosítása.

A Bank360 elemzése emlékeztet: mindkét lépés egy irányba tereli a hitelfelvevőket: a kiszámíthatóbb, biztonságosabb fix kamatozású lakáshitelek felé.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

Esküvő kis költségvetéssel? Igen, lehetséges!

Bár az idei esküvői szezonnak már a vége felé járunk, a 2019-re tervezett lagzik szervezése már javában zajlik. Érdemes időben lefoglalni a legjobb helyeket, ugyanis egyre több pár áll mostanában az oltár elé. A növekvő tendenciát a KSH adatai is megerősítik: az első félévben közel négyszázzal több pár mondta ki a boldogító igent, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?