Hirdetés
Hirdetés

Népszerű a hitelgarancia

2018. december 10., 17:16

„Az életképes de gyenge hitelképességű, vagy fedezettel nem rendelkező hazai KKV-k támogatása a fő prioritás”. (x)

A várakozások szerint kiemelkedő eredménnyel zárja az MFB Csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt a 2018-as évet. Az állami kezességvállalás KKV-hoz juttatását végző cég garanciaállománya 2018 szeptember végére megközelítette a 700 milliárd forintot. Ezzel közel 870 milliárd forint hitel került csaknem 40 ezer hazai vállalkozáshoz a Garantiqa közreműködésével. 2018-as teljes évre várható portfolió növekedés pedig megközelíti a 150 milliárd forintot. A társaság vezérigazgatójával, Dr. Búza Évát az eredményekről, és a célokról kérdeztük.

- A Garantiqa növekedése 2018-ban is folyatódott, úgy tűnik, hogy a prosperáló gazdaságban a vállalkozások bátrabban vesznek fel hitelt, amihez jól jön nekik az állami kezességvállalás. Valóban ez a helyzet?

Hirdetés

- Így van, a kedvező gazdasági környezet jó hatással van a hazai KKV szektor hitelfelvételi kedvére, így mi is  dinamikusan bővültünk. A számok magukért beszélnek: a kezességvállalási portfoliónk 2015-ben 46 milliárd forinttal, 2016-ban 76 milliárd forinttal, 2017-ben pedig 127 milliárd forinttal emelkedett, idén pedig megközelíti a 150 milliárd forintot. Ez a dinamika, ez a növekedési ütem egyébként gyorsabb volt a KKV hitelezés bővülésénél.

Sokan szembesülnek azzal, hogy különböző okok miatt a pénzintézetek nem nyújtanak hitelt beruházásra, pályázat önrészére, az új vállalkozás elindításához. A Garantiqa szolgáltatása, a készfizető kezesség ebben segít, nézze meg ezt a rövid animációs videót:

Ilyen komoly a hazai KKV finanszírozási igénye? Hogy néz ki most a KKV hitelezési piac, mit mutatnak a számok? És mik a fontosabb kilátások?

-    Igen,   a finanszírozási igény jelentős, ezt minden kereskedelmi banki partnerünk visszaigazolja. Igaz ez még annak ellenére is, hogy a KKV-k finanszírozáshoz jutását uniós forrású, kedvezményes hitelek is támogatták. Szóval a KKV-szektor kielégítetlen finanszírozási igénye továbbra is jelentős: a Magyar Fejlesztési Bank egy nem túl régi felmérése szerint az életképes mikro-, kis- és középvállalkozások negyede, nem, vagy csak részben juthat hozzá forrásokhoz a kereskedelmi banki szektorból. A finanszírozási hiányosságokkal érintett vállalkozások többsége az elutasítástól tartva fel sem vette a kapcsolatot a pénzintézetekkel. Ez fontos jellemzője a piacnak, amire válaszokat kell találnunk nekünk is.

Dr. Búza Éva, a Garantiqa Zrt. vezérigazgatója

-    Milyen válaszokat tud adni erre az állami hátterű kezességvállalással tulajdonképpen a KKV hitelezés multiplikátoraként is működő Garantiqa?

Fontos feladatunk, és egyben kihívás is számunkra, hogy minél több olyan vállalkozás mellé oda tudjunk állni, amelyek a kezességvállalás nélkül nem tudnának forráshoz jutni. Minden felmérésünk és tapasztalatunk azt mutatja, hogy a megfelelő biztosítékok megléte bizonyul még mindig az egyik legfőbb hitelfelvételi akadálynak, így a kezességvállalásunknak fontos szerepe van a KKV-k finanszírozáshoz jutásában. 2018-ban már minden ötödik hitelfelvétel a Garantiqa kezességvállalásával valósult meg. Azt lehet mondani, hogy a Garantiqa mára a hazai KKV finanszírozás meghatározó szereplője, ugyanakkor nagyon fontos számunkra, hogy minél több hazai mikro- kis- és középvállalkozást sikerüljön megismertetni az állami kezességvállalásban rejlő előnyökkel. Ennek érdekében egyébként ettől az évtől szakmai partnerekkel és érdekképviseletekkel működünk együtt az ismeretterjesztő, edukációs tevékenységünk erősítésére. Valóban az lenne a cél, hogy minél több olyan vállalkozás forráshoz jusson, és megkapja a fejlődés, fejlesztés lehetőségét, amelyek esetleg erről korábban nem is nagyon álmodhattak. Ami pedig a konkrétumokat illeti: az Európai Beruházási Alappal még 2017 októberében kötött megállapodásunk  lehetővé, teszi, hogy az úgynevezett COSME viszontgarancia program keretében közel 3500 hazai KKV juthasson, mintegy 80 milliárd forintnyi hitelhez. Ez új lehetőséget jelent a szektor számára, csakúgy, mint az idén indult Irinyi Garanciaprogram, amely az Irinyi-tervben kiemelt ágazatok támogatását elősegítő kezességvállalási konstrukciónk. Szintén a COSME program tettel lehetővé a portfoliógarancia termékünk bevezetését, ami azért mérföldkő a társaságunk életében, mivel a portfoliógarancia esetében a kezességvállalások átfutási ideje nullára csökkent.

-    Ez hazai kis és közepes vállalkozások meglehetősen nagy tömegének lehet jó hír, nem? Mire alapozható ez az optimista megközelítés?

-    Egyszerűsítve azt lehet mondani, hogy a gazdasági konjunktúrára. Az erős hazai és uniós gazdasági növekedés egyre optimistábbá teszi a finanszírozókat és a vállalkozásokat, így a pozitív hangulat a hitelpiacon is megmutatkozik. Ráadásul ezt az óvatos optimizmust támasztják alá a szektor kilátásairól szóló kutatások és a saját tapasztalataink is. Noha egyre optimistábbak a szektor szereplői, azért a válság tanulságait levonták, a bankok megfontoltan viszonyulnak a hiteligényekhez, amit csak a megfelelő fedezet mellett hagynak jóvá. Ezért van nagy tere a Garantiqa kezességvállalásának és ezért tudunk érdemben segíteni a hazai KKV szektor egyre több szereplőjének.

(X)

3 millió forint kell a céljaidhoz?

Lakásfelújítás? Autóvásárlás? Vállalkozás indítása? 3 millió forintból lehetséges, de nem mindegy, honnan veszel fel személyi kölcsönt! Megújult kalkulátorunkkal összehasonlíthatod a legkedvezőbb banki ajánlatokat! Nézzük a törlesztőrészlet nagysága szerinti kalkulációt 3 millió forintra, amelyet 60 hónapra vennél fel, a kalkulátor szerint az egyik legkedvezőbb ajánlat a Cofidis Fapados kölcsöne, amelynek induló havi törlesztőrészlete 59 518 Ft (THM: 7,32%), de szintén igen kedvező a Budapest Bank Online Prémium kölcsöne 60 592 forintos havi törlesztőrészlettel, illetve a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsöne 60 654 forintos törlesztőrészlettel (THM: 8,17%) vagy a Raiffeisen személyi kölcsöne 60 757 forintos törlesztőrészlettel (THM: 8,92%). Érdekelnek a további ajánlatok is? Használd személyi kölcsön kalkulátorunkat és találd meg a legjobb ajánlatot!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Mi lesz a német nyugdíjasok sorsa? A szemfülesek nagyot kaszálhatnak

Németországban a jelenleg 55-65 éves generációnak megy a legjobban a sora. A következő években viszont nyugdíjba vonulnak a baby boomerek, és ezzel nem kis fejtörést okoznak majd az állami nyugdíjrendszernek. A Fidelity International megvizsgálta, milyen lehetőségeket kínál a demográfiai lavina a befektetők számára és hogyan készülhetünk fel rájuk okosan.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön szerint mi lesz a Brexitből?