5p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egyre egyszerűbb elkészíteni az adóbevallást, de az is nagy segítség, hogy a NAV az egész folyamtatot magára vállalja egyes esetekben. Mindent az eSZJA-ról.

Jövő évtől egyszerűsödik az szja-bevallás: az adóbevallási tervezet, az eSZJA legfőbb előnye, hogy az adóhatóság készíti el. Az eSZJA-megállapítás március 15-ig kérhető - akár sms-ben is - az adózó pedig ezt május 20-ig kiegészítheti vagy javíthatja – áll a Mazars legfrissebb összefoglalójában., ami a Privátbankárhoz is eljutott. A szakértők rámutatnak: az egyéni vállalkozók, az őstermelők, valamint áfafizetésre kötelezett személyek továbbra sem élhetnek ezzel az egyszerűsítéssel; az adó megfizetésének határideje továbbra is május 20-a marad.

Részben sikerült

Hat év telt el a nevezetes bejelentés óta, ami egy lapon említette a söralátétet és az adóbevallást. Ha ez nem is valósult meg, az adóhatóság mindenesetre igyekszik haladni a korral, és új, felhasználóbarát adóbevallási lehetőséget jelentett be az őszi adócsomagban. Az eSZJA, azaz az adóhatóság által elkészített adóbevallási tervezet először a 2016-os adóévre vonatkozóan érhető majd el – foglalja össze a MAZARS. Az eSZJA bevezetésével az adóhatóság legfőbb célja, hogy mérsékelje az adózókra nehezedő adminisztrációs terheket.

„A 2016-os adóévre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallás teljesítésekor továbbra is választhatjuk a munkáltatói adómegállapítást, a bevallási nyilatkozat készítését és természetesen saját magunk is megírhatjuk a bevallást – mondta el Szmicsek Sándor, a Mazars adópartnere. Megszűnik ugyanakkor az egyszerűsített bevallás és az adónyilatkozat választásának lehetősége, helyettük vezeti be az adóhatóság az eSZJA-t.”

Egyelőre még nem terjedt el

Hazánkban még mindig kevesen választják az elektronikus adóbevallást, habár arra már évek óta lehetőség van. Igaz ugyan, hogy tavaly az adóbevallások többségét, 717 ezret elektronikus úton töltötték ki, de ezek benyújtására nagyobb részt a hagyományos módon, azaz papíralapon került sor. Tavaly csupán 595 ezer adózó nyújtotta be bevallását elektronikusan, pedig az államnak is egyszerűbb és olcsóbb megoldás lenne, ha a jövőben többen élnének ezzel a lehetőséggel.

Az eSZJA abban az esetben vehető igénybe, ha nem a munkáltató készíti el adóbevallásunkat, illetve nem a bevallási nyilatkozatot választjuk. Nem élhet azonban bárki az új lehetőséggel: egyéni vállalkozók (katások!), mezőgazdasági őstermelők, valamint áfafizetésre kötelezett személyek nem választhatják az eSZJA-t.

Az eSZJA-t az adóhatóság a rendelkezésére álló kontrolladatok alapján készíti el, felhasználva az adózó korábbi években benyújtott személyi jövedelemadó bevallásait, valamint az adóévben beérkezett havi járulékbevallásokból elérhető adatokat. A bevallási tervezet tartalmazza az SZJA-törvény és az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról (EKHO) szóló törvény hatálya alá tartozó jövedelmeket és azok adóját, az egyszerűsített foglalkoztatásból származó, mentesített keretösszeget meghaladó jövedelmet, a különadó-alapot képező bevételt és annak adóját, valamint az egészségügyi hozzájárulás alapját képező jövedelmet és az utána fizetendő egészségügyi hozzájárulás összegét.

Így is rendelkezhetünk az adónkról

A magánszemély akkor sem veszíti el az adóról való rendelkezési jogát önkéntes pénztári befizetései után, ha az eSZJA-t választja. A számlavezetők az adóévet követő év január 31-ig szolgáltatnak adatot az adóhatóság részére, a NAV pedig ennek alapján teszi meg ajánlatát a nyilatkozatra.

Az elkészült adóbevallási tervezetet az adóhatóság március 15-től közzéteszi az ügyfélkapun keresztül egy erre a célra létrehozott elektronikus felületen. A tervezetet május 20-ig az adózó javíthatja, ki is egészítheti elektronikusan vagy egy újonnan benyújtott bevallás formájában (amely teljes egészében felülírja a tervezetet). Az sem jelent azonban gondot, ha még nincs ügyfélkapus hozzáférésünk. Március 15-ig elektronikusan, postai úton, sőt sms-ben is kérhető az eSZJA elkészítése, ilyenkor az adóhatóság a bevallási tervezetet postán, papíralapon küldi meg. A NAV április 30-ig értesíti az adózót, ha az adatokban ellentmondást talál, illetve, ha visszaigényelhető vagy fizetendő adóösszeget állapít meg.

Szmicsek Sándor felhívta a figyelmet: „Amennyiben kézhez kaptuk adóbevallási tervezetünket, május 20-ig van lehetőségünk az ott feltüntetett adatokat javítani vagy kiegészíteni. Ha május 20-ig nem kérünk korrekciót és más módon sem nyújtunk be bevallást, úgy a NAV a bevallási tervezetet a magánszemély benyújtott adóbevallásának tekinti, és a benne szereplő adót bevallott adónak minősíti.”

Fontos kiemelni, hogy ha az adózó több bevallást is benyújt, akkor az elsőként megtett bevallás (ideértve a munkáltatói adómegállapítást is) minősül az adózó bevallásának. Az adó megfizetésére nyitva álló határidő nem változik: továbbra is május 20. marad. Az adóhatóság nem áll meg a fejlesztésekkel ezen a ponton: jövő évtől bevezeti a több adónemet érintő fizetési kötelezettségek összevont, internetes felületen, bankkártyával történő fizetését.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Még ne szaladjon a postára ingyenes készpénzfelvételért!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 09:14
Bár a parlament megszavazta és a Magyar Közlönyben meg is jelent a készpénzfelvét ingyenességét postai POS-terminálra kiterjesztő törvény, az csak a jövő év elején lép hatályba.
Személyes pénzügyek Sokan megtalálták a tutit a befektetési alapokban
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 13:40
Ezt jelzi, hogy rengeteg pénzt raktak oda.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Teljes az országos döntő mezőnye
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 12:59
Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei gimnáziumi csapatokkal lett teljes a döntős mezőny.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! Újabb hat csapat jutott be a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 16:26
Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatok küzdelmével folytatódott a pénzügyi verseny.
Személyes pénzügyek Mellbevágó adat, a nyugdíjasok több pénzt hoznak az államkasszának, mint amennyit kapnak
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 10:01
Karácsony Mihály a Nyugdíjas Parlament elnöke hosszas kutatómunka és számítások után bátran vállalja azt az állítását, miszerint a nyugdíjszaldó pozitív a költségvetés számára. A nyugdíjasok tehát nem anyagi terhet jelentenek az államnak, hanem bevételt hoznak. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Süle-Szigeti Bulcsúval és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 3. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Csongrád-Csanád, Baranya, és Zala vármegyei, budapesti, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Győr-Moson-Sopron vármegyei valamint a Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2024 tavasz, 2. forduló 2. nap
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny 2. fordulója a Nógrád és Komárom-Esztergom, Heves és Bács-Kiskun, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés és Hajdú-Bihar vármegyei csapatoknak!
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - Hat csapat már bemasírozott a döntőbe
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 16:41
A Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! verseny második fordulójának első versenynapján Veszprém és Tolna, Vas és Fejér valamint Pest vármegye csapatai vehettek részt.
Személyes pénzügyek Húszból csak egy pénzügyi guru tudja, mit beszél?
Eidenpenz József | 2024. április 2. 05:41
Nagyon sok kisbefektető, megtakarító az internetről, közösségi médiából, influenszerektől próbál tájékozódni a pénzügyekről. Ám kutatások szerint ezek túlnyomó része nem ért ahhoz, amit csinál. Ráadásul ez még a jobbik eset, mások ugyanis még manipulálhatják is a követőiket, ami károkat okozhat. A szakértők szabályozást sürgetnek a kontárok és csalók kiszűrésére. Hogyan ismerhetjük fel a rossz influenszereket?
Személyes pénzügyek Ki mit hoz be? Ki mit visz ki? Árverésre ment a whisk(e)y
Kenessei András | 2024. március 29. 14:07
A világ egyik legismertebb árverezőháza izgalmas aukción vitte kalapács alá a Föld egyik legismertebb égetett szeszfajtáját, amelynek erőteljes angolszász, pontosabban kelta utódnépi kötődése van. Az árverés, a várakozásokat beváltva, nagy sikerrel zárult.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG