Hirdetés
Hirdetés

Szomorú kilátások: nem sok jóra számíthat a nyugdíjasok ötöde

2017. november 21., 13:52

A jelenleg aktív korúak több mint 20 százaléka számol azzal, hogy egy idősotthonban éli majd le utolsó éveit.

Országos felmérést készített a Groupama Biztosító megbízásából az NRC Marketingkutató arról, hogy a jelenleg aktív korú lakosság hogyan látja az időskori önmagát, illetve pénzügyi helyzetét. A megkérdezettek 29 százaléka, vagyis az aktív korú felnőtt lakosság közel egyharmada gondolja úgy, hogy segítséget kell majd kérnie idős korában a lakása rendben tartásához, takarításához. A lakosság 25-27 százaléka számít arra, hogy a bevásárlást, vagy a mindennapi közlekedést sem lesz képes mindig önmaga megoldani, további 19 százalék pedig úgy látja, hogy még ennyire sem lesz képes, ezt közölte a Groupama a Privátbankár.hu-val.

Öngondoskodás az egyetlen mód?

A most aktív korúak ugyan számolnak azzal, hogy ezekért a szolgáltatásokért fizetniük kell majd, ám nem szánnak erre többet havi 10-10 000 forintnál. Ennél nagyobb összeget csak a főzés kiváltásán gondolkodók jelöltek meg, ők, ha úgy alakulna az életük, havi 20 000 forintot fordítanának ételrendelésre. Érdekesség, hogy a kiadások szükségességét a mai 50-59 évesek minden más fiatalabb korosztályhoz képest alacsonyabbra becsülik, mintha a közvetlenül nyugdíj előtt állók jobban bíznának abban, hogy nem szorulnak rá fizetett segítségre. Leginkább a mai negyvenesek félnek attól, hogy nem fogják bírni a háztartási munkát, így ők nagyobb arányban terveznek a kiadásokkal is.

Hirdetés

A Groupama Biztosító kutatásából kiderült az is, hogy minden ötödik aktív korú magyar számol annak az esélyével, hogy majd beköltözik olyan időseknek fenntartott otthonba, amely megfelelő egészségügyi ellátást is biztosít a számára. Ezekből az otthonokból ugyanakkor már most sincs elég: az 54 000 idősek otthonában elhelyezettre 26 000 várakozó jut, vagyis a várólista már több mint 50 százalékra duzzadt. Ráadásul akkor még hátra van a feketeleves: a kutatásban megkérdezettek jellemzően 55 000 forintot költenének idősotthoni ellátásra, miközben a legolcsóbb intézmények 70-80 000-et kérnek havonta, de nem ritka a havi 180 000 forintba kerülő otthon sem.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Új olajország születik, eddig kakaó nagyhatalom volt

Az afrikai Ghána eddig egy egész másik termékről volt híres: a kakaóról, miközben aranyban is bővelkedik. Gazdasági növekedése most azonban 10 százalék közelébe növekedett, köszönhetően a felfutó olajexportnak. Van honnan emelkedni, nem gazdag ország, bár Afrikán belül eddig sem volt rossz helyzetben.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Powered by Saxo Bank

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?