Hirdetés

7 tipp, hogy jobban menjen az üzleti angol vagy német

2016. május 12., 16:00

Drága nyelviskolák helyett magunk is sok mindent meg tudunk tanulni, vagy gyakorolhatunk, fejleszthetjük nyelvtudásunkat az internet segítségével. Aki vizuális típus, nézhet televíziót vagy videókat, aki jobban szereti, hallgathat rádiót, olvasni pedig mindig hasznos. Az interneten rengeteg levélmintát, dialógust és szótárat is találunk.

1. Nézzünk televíziót!

A nyelvgyakorlás egyik legkellemesebb módja a televíziózás. Sok televíziós csatornának van ingyenesen az interneten keresztül fogható adása, némelyiké esetleg késleltetve vagy csak a nap egyes szakaiban. Hogy ezeket megtaláljuk, általában elég megkeresni az adott televízió honlapját.

Hirdetés

Újabban a weben keresztül, laptopról, asztali gépről böngészőből és mobilalkalmazásként is elérhető a Filmon.com nevű szolgáltató adása, rengeteg ingyenes csatornával, köztük a Bloomberg gazdasági-tőzsdei adó és más üzleti csatornák is. Németül, franciául, spanyolul, oroszul is van néhány műsor. Angolhoz a News és a Business TV menüpontot keressük.

2. Nézzünk Youtube-csatornákat!

Sok neves cégnek van saját Youtube-csatornája is, ahol az elmúlt napok, hetek kiválasztott programjait, vagy azok egyes részleteit nézhetjük újra. Ilyen többek között a Bloomberg, az angol BBC News, a CNN Money, a Euronews, az utóbbi mindjárt sok nyelven.

De nyelvtanuló csatornákat, adásokat is bőven találunk. Ajánlunk mindjárt egy olyan videót, amely éppen arról szól, hogyan tanuljunk angolul a Youtube segítségével. Ha pedig beírjuk a Youtube keresőjébe, hogy „business english conversation”, akkor számos üzleti nyelvleckét, beszélgetésmintát fogunk találni, köztük egészen hosszúakat is.

3. Rádiózzunk!

A mobiltelefonokon, megfelelő internet-kapcsolat mellett, rádióadások ezreit hallgathatjuk az egész világról, olyan programok segítségével, mint például a TuneIn. Itt is érdemes az angol szakmai nyelvhez a Bloomberg-et keresni.

4. Olvastassuk fel magunknak a szöveget!

Egyes alkalmazások, mint a News Republic hírolvasó (gazdasági rovata is van), vagy a Pocket (amelybe mi táplálhatjuk be egyetlen kattintással a nekünk tetsző cikkeket) Android és iOS mobil operációs rendszerek alatt is képesek felolvasni a cikkek szövegét. Mivel az angolban igencsak másképp írjuk, másképp halljuk, ez nagy segítség lehet, még akkor is, ha a robotszerű géphangon még csiszolni kellene.

5. Használjuk a Google-t!

Bármi problémánk van, használjuk bátran a Google keresőjét. Ha jól fogalmazzuk meg a kérdést, megtalálhatjuk a választ másodpercek alatt is. Kombináljuk a szavakat, pontosítsuk a keresést. Ha például angol levélmintára van szükségünk, ne csak az „english letter” kifejezésre keressünk, az „english business letter sample” sokkal jobb megoldás. Kapunk is levélmintákat, például a Wikihow oldalon, vagy az Englishclub oldalon, hogy csak az első pár találat közül vegyünk elő párat.

Telefonbeszélgetés-minták is vannak például a Tolingo nevű oldalon.

6. Szótárnak is jó a Google

Ha nem tudunk egy szót, elég rákeresni egy keresőrendszerben, általában az első helyeken egynyelvű szótárak is előjönnek. (Sokszor, pl. Chrome alatt begépelni sem kell, csak kijelölés, jobb gomb...) Ha mégsem, írjuk utána, hogy szótár, angolul vagy magyarul, és lássunk csodát.

7. Olvassunk sokat!

Olvasni mindig hasznos, főleg idegen nyelven. Minden nagyobb világlapnak van már saját mobilalkalmazása, sok különlegességet is találhatunk, például görög, vagy japán hírek gyűjteményét vagy befektetési, tőzsdei tárgyú gyűjteményeket.

Vannak nagy hírolvasók, amelyek sok száz híroldalról adnak cikkeket, amelyeket szűrhetünk témák szerint, mint a Flipboard, a News Republic, esetleg a Google Play Kiosco. Saját kedvenc hírcsatornáinkat gyűjthetjük a Feedly alkalmazásban, feliratkozhatunk médiacégek csatornáira a Facebook-on is. Amit nem tudunk épp elolvasni, de jónak tűnik, azt eltehetjük későbbre többek között a Pocket vagy az Evernote alkalmazásokkal.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyengül a forint, erősödik a dollár, magasban az olajár

Gyengül a forint, erősödik a dollár, magasban az olajár

Immár 75 dollár fölött a Brent típusú olaj, és a dollár is erőre kapott. A tőzsdéken nyugalom van, Ázsiában csak Kína emelkedett. A BUX erősödik, főleg a Mol és a Richter hatására, de ma a Mészáros-papírok is nekiindultak. A forint nem bírt a 310-es szinttel, így újra gyengélkedésbe kezdett.

További cikkek

Heti várható események, adatok

 • március 26
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  március 27
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt

  Fogyasztói bizalom (végleges) - március
  Conference Board fogyasztói bizalmi index - március

  március 28
  KSH: Foglalkoztatottság - 2017. december–2018. február
  KSH: Munkanélküliség - 2017. december–2018. február
  GDP (negyedév/negyedév, évesített, végleges) - Q4
  Yahoo! - 2017 Q4

  március 29
  KSH: Ipari termelői árak - február
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom - január
  Munkanélküliségi ráta - március
  Munkanélküliek számának változása (ezer fő) - március
  Fogyasztói árindex (év/év, előzetes) - március
  GDP (év/év, végleges) - Q4
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 30
  Munkanélküliségi ráta - február

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?