Hirdetés

Sok vagy kevés az az 50 százalék? Attól függ

2016. december 09., 18:55

A bűvös ötven százalék. Van, aki ettől boldog, más boldogtalan. Számos országban, vállalatban vagy önkormányzatban ennyi kell egy döntéshez. Nagyon magas ez, ha inflációról vagy kamatról van szó, nagyon vonzó lenne fizetésemelésként, de nem is olyan kiugró, ha a pálinka alkoholfokát vagy a csokoládé kakaótartalmát nézzük.

Pénzromlás és kamat

Inflációban az ötven százalék ma már elképzelhetetlennek tűnően sok, hiszen a legtöbb fejlett országban a jegybankok azért küzdenek, hogy legalább évi 2-3 százalék legyen végre. Egy kis infláció szükséges, pozitív velejárója a gazdasági növekedésnek, ha azonban két számjegyű, az már elbizonytalanítja a piaci szereplőket, megnehezíti a gazdasági kalkulációkat és aláássa a fizetőeszköz iránti bizalmat.

Magyarországon a válság sújtotta kilencvenes években is csak kevéssel 30 százalék fölé ment az infláció, ma is csak kevés helyen ennél magasabb, mint például Venezuelában, Dél-Szudánban. A háború sújtotta Szíriában a legutóbbi adat 44 százalék volt, ha még mérni tudják. A kamatok, mint a jegybanki alapkamat is többé-kevésbé követik, közelítik az inflációt, nem jó, ha attól nagyon elszakadnak, így ekkora kamatot inkább ne nagyon kívánjunk magunknak. Nincs is 50 százalékos alapkamat manapság sehol, még a csúcstartó Malawi, Argentína és Ghana is csak 26-27 százalékos kamatot alkalmaz.

Hirdetés

Pálinkánál nem sok

Vidámabb téma azt találgatni, sok-e vagy kevés a tömény szeszeknél az 50 százalék alkoholfok. Sok kommersz, boltban árult tömény ital 40 százalék körüli alkoholtartalmú. A pálinka például hivatalosan 37,5 és 86 térfogatszázalék közötti ital lehet, így, különösen ha házi, könnyen 50 százalék fölé csúszhat. E sáv felső felében levő nedűvel azonban, gyomrunk védelmében, inkább ne próbálkozzunk. A mennyiségnél fontosabb lehet a minőség, az alkoholfoknál fontosabb az, hogy mennyire tisztán állították elő a párlatot, a gyümölcsök illata és íze mennyire maradt meg.

Van ekkora adó

Ha már szeszes ital, az alkoholfokon kívül ezeknek még egy biztos pontjuk van, az adó. Áfában 50 százalék elképzelhetetlen, a 27 százalékos magyar kulcsot is sokan világrekordnak tartják. Az alkoholra, a dohányra, a benzinre és más „jövedéki termékekre”, luxuscikkekre azonban egyéb fogyasztási adókat is terhelnek. Sokszor az egyik adót a másik adóval is megterhelik, így az adót is adóztatják, így aztán még könnyebben 50 százalék fölé ugorhat egyes áruk adótartalma.

Édes élet keserűen?

A csokoládénál a kakaótartalom fontos paraméter, a minimális kakaótartalom 35 százalék, és sokan úgy tartják, minél több benne a kakaó, annál jobb minőségű. Az 50 százalék itt még nem tűnik soknak, van gyár, amely 70 százalék feletti kakaótartalommal reklámozza termékét. Másoknak a 60-65 százalékos feletti már nem ízlik. A keserűcsokiban több, a tejcsokiban kevesebb a kakaó. Ám túlzásba esni sem jó, a 90 százalék körüli kakaótartalmú termék állítólag már lényegében ehetetlen.

Így csinálják a guruk

Egy befektetésnél mesésen magas lehet az 50 százalékos hozam – feltéve, hogy az időtényező is stimmel és a kockázat is ésszerű keretek között marad. Húsz év alatt 50 százalék például csak nagyjából évi két százalék, három év alatt viszont évi 14,5. A világ legnagyobb befektetési tehetségei, mint Warren Buffett, Soros György, általában egyik évben vesztettek, másikban nyertek, de nagy átlagban évi 20-30 százalékos hozamot értek el. Sok év alatt ez is megsokszorozza a pénzünket.

Ha már befektetések, a vállalati döntéshozatalban, például közgyűléseken vagy az igazgatótanácsokban is sokszor az 50 százalékos (plusz egy fős) szavazattöbbséget kívánják meg. Az igazán nagy döntésekhez azonban nem ritka, hogy kétharmados, ritkábban háromnegyedes többséget kötnek ki a tulajdonosok.

A parlamenttől a dalárdáig

A demokráciákban, legyen szó parlamentről, önkormányzati testületről, iskolai tanácsról vagy egy diákszervezetről, a település dalárda-egyletéről, az 50 százalék szinte mindig bűvös határ. Ennyi szavazó részvétele kell a szavazás érvényességéhez, és a legtöbb kérdés ott is 50 százalék plusz egy szavazattal dől el, csak különösen fontos kérdésekben kell általában kétharmad.

El vagyunk hízva?

A magyar a statisztikák szerint Európa egyik leginkább elhízott népe. Azt talán már tudja, hogy a testsúly önmagában nem mond eleget, mert nem mindegy, hogy izomból vagy hájból van rajtunk sok. Ezért szoktak testzsírszázalékot számolni. Ebből a nőknél kortól függően 38-42, férfiaknál 25-30 százalék körül kezdődik az, amire a szakemberek azt mondják, hogy „elhízott”. Az „egészséges” jelzőt pedig 22-35 (nő), illetve 9-25 százalék (férfi) közötti értékeknél kaphatjuk meg (szintén életkortól függ). Az 50 százalék itt már nagyon veszélyes mértéknek látszik.

Fifti-fifti?

A statisztikák szerint a Földön tavaly már a leggazdagabb emberek egy százaléka birtokolta a vagyon 50 százalékát, a másik 99 százalék pedig a vagyon másik 50 százalékát. A vagyon és a jövedelem eloszlásának egyenetlen volta sok politikusnak, közgazdásznak, társadalomtudósnak fejfájást okoz.

Az 50-50 százalék, a „fifti-fifti” emlékeztet arra a dilemmára: félig üres, vagy félig tele a pohár? Az optimistáknak félig teli, a pesszimistáknak félig üres, sokszor az emberek beállítottságát, hozzáállását is le lehet ezen mérni.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Gyengül a forint, erősödik a dollár, magasban az olajár

Gyengül a forint, erősödik a dollár, magasban az olajár

Immár 75 dollár fölött a Brent típusú olaj, és a dollár is erőre kapott. A tőzsdéken nyugalom van, Ázsiában csak Kína emelkedett. A BUX erősödik, főleg a Mol és a Richter hatására, de ma a Mészáros-papírok is nekiindultak. A forint nem bírt a 310-es szinttel, így újra gyengélkedésbe kezdett.

További cikkek

Heti várható események, adatok

 • március 26
  GDP (év/év, igazított) - Q4
  március 27
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció, 40 mrdFt

  Fogyasztói bizalom (végleges) - március
  Conference Board fogyasztói bizalmi index - március

  március 28
  KSH: Foglalkoztatottság - 2017. december–2018. február
  KSH: Munkanélküliség - 2017. december–2018. február
  GDP (negyedév/negyedév, évesített, végleges) - Q4
  Yahoo! - 2017 Q4

  március 29
  KSH: Ipari termelői árak - február
  KSH: Külkereskedelmi termékforgalom - január
  Munkanélküliségi ráta - március
  Munkanélküliek számának változása (ezer fő) - március
  Fogyasztói árindex (év/év, előzetes) - március
  GDP (év/év, végleges) - Q4
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 30
  Munkanélküliségi ráta - február

Szavazás

Ön szeretné, hogy elmélyítsék az Európai Unió integrációját?