3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Balázs Péter volt külügyminiszter divatos baklövésnek titulálta a mostani tárcavezető által mondottakat.

Az uniós alapok mechanizmusa addig működik, addig érkeznek támogatások, amíg vannak nettó befizető országok - mondta a Balázs Péter, egyetemi tanár, volt uniós biztos a Transparency International (TI) Magyarország sajtóeseményén. A Bajnai-kormány volt külügyminisztere egyben divatos baklövésnek nevezte annak hangoztatását, hogy az uniós források "járnak nekünk".

Nettó befizetők maradunk?

A korrupcióellenes szervezet Európai uniós források Magyarországon: növekedési kilátások, korrupciós kockázatok címmel rendezett eseményén Balázs Péter hozzátette, a 2020 utáni uniós költségvetési ciklus tárgyalásakor erős lesz a donor országok belpolitikai hátterének közvetlen hatása, az, hogyan tudják elfogadtatni a közvéleménnyel, hogy továbbra is nettó befizetők maradnak.

Úgy vélte, a következő uniós költségvetés során csökkenni fog a „belső periféria”, egyebek mellett a visegrádi országok esélye arra, hogy megtartsák kedvező helyzetüket a források elosztásakor, és nőni fog a centrumországok motiváltsága, hogy a saját problémáikat oldják meg.

Jár vagy nem jár?

Martin Schulz EP elnök Magyarországról említést téve azt nyilatkozta néhány hete, hogy az olyan kormányok, mint az Budapesten, aki azt mondja, hogy a menekültválság egy német probléma, amelyhez nekünk semmi közünk, nagyon reprezentatívak. 20 olyan tagállam van, aki azt mondja, hogy csak akkor van köze Európához, ha kap pénzt.  
Szijjártó ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Magyarország megnyitotta a piacait, teljesítette a vállalásait, így jogosult a kohéziós forrásokra, hozzátéve: ez nem könyöradomány, ez a pénz nekünk jár.

Balázs Péter úgy látja, rengeteg pénz elfolyik szükségtelen, fölösleges dolgokra, ami nem korrupció, csak rossz irányú pénzköltés. Ennek egyik oka, hogy Magyarország a többi 2004-ben csatlakozó tagállammal együtt felkészületlenül „csöppent bele a manna hullásába”, valamint az, hogy a szoros határidők miatt hirtelen kell sok pénzt elkölteni. Ebből könnyen sarjad ki a korrupció – jegyezte meg.

Bajok a projekteknél

Martin József Péter, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója a szervezet korábban publikált, az uniós források korrupciós kockázatairól szóló jelentéséből kiemelte: az uniós projektek túlárazottak, és korrupciós kockázatot jelent a nagyfokú központosítás.

Nagy Gabriella, a TI Magyarország közpénzügyi programok vezetője kiemelte: a forrásbőség is korrupciós teret generál, akkora mértékű forráshoz jut Magyarország, amelyet nehéz hatékonyan és indokoltan elkölteni, ráadásul a felhasználás gyorsasága került az első helyre a szempontok között.

Az EU múlt héten publikált országjelentéséről szólva a TI szakértője elmondta: továbbra is alacsony a közbeszerzési verseny szintje Magyarországon, elterjedt a szerződések közvetlen odaítélése. Tavaly Magyarországon a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások aránya 13 százalék volt, szemben az Európai Gazdasági Térség 4 százalékával. 

Nagy Gabriella szerint gondot okozhat a jövőben az, hogy a háttérintézmények minisztériumokba való olvasztásával egyetlen politikai vezetés alá kerülnek a kedvezményezettek és az ellenőrző szervek is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Uniós pályázatok Perényi ment, Ágostházy jött: egy kézbe került az uniós pénzek elköltésének felügyelete
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 06:49
Perényi Sigismund Petert felmentette Orbán Viktor -  az államtitkárság után a Partnerségi Megállapodás monitoring bizottságának vezetését is átvette tőle  Ágostházy Szabolcs.
Uniós pályázatok Öt újabb cég kapott ma 1,2 milliárd forint innovációs támogatást
Privátbankár.hu | 2020. október 30. 14:51
A mostani időszakban megvalósuló beruházások kiemelten fontosak, hiszen munkahelyeket teremtenek, és egyben a válság utáni időszak növekedését is jelentik – erről beszélt Varga Mihály a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban (GINOP) nyertes vállalkozások támogatási szerződésének ünnepélyes aláírásán, amelyen öt cég kapott mintegy 1,2 milliárd forintnyi támogatást. A 128 milliárd keretösszegű, a vállalatok kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységét támogató pályázaton eddig 359 nyertes projekt született, és közel 90 milliárd forinttal segítették a hazai vállalkozások innovációit – tette hozzá a pénzügyminiszter. Az átlagos támogatási összeg tehát mintegy 250 millió forint volt.
Uniós pályázatok Újfajta csapatépítő verseny indul vállalatvezetőknek
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 2. 11:08
A jelentkezők számától függően legalább 50, legfeljebb 75 háromfős, vezetőkből álló vállalati csapat versenyezhet egymással 2021 júniusában Siófokon – hangzott el az esemény ötletgazdája és szervezője, az Event Csoport sajtótájékoztatóján.
Uniós pályázatok Nem hagy babérokat másoknak Mészáros Lőrinc a vasútépítésben
Privátbankár.hu | 2020. június 29. 17:03
Mészáros Lőrinc építőipari cége ugyanis kivásárolta azt a budaörsi vállalkozást, amely mellette 40 százalékban alapító volt az R-Kord Network Kft.-ben.
Uniós pályázatok Újabb roham az utolsó uniós támogatásokért - akár nyolcszor annyian is lecsapnának, mint amennyi pénz van
Privátbankár.hu | 2019. július 13. 14:05
A pénteki napon indult a pályázat az utolsó jelentős kutatás-fejlesztésre szánt pályázati forrás 2019-ben.
Uniós pályázatok Tállai városa is kapott uniós pénzt energetikai korszerűsítésre
Privátbankár.hu | 2019. július 9. 07:49
Mezőkövesd az egyike annak az öt borsodi településnek, mely részesül az összesen 300 millió forintos EU-s forrásból.
Uniós pályázatok Még mindig ömlik hozzánk Brüsszel pénze, pedig szinte mindent elköltöttünk
Privátbankár.hu | 2019. június 11. 15:12
Szinte minden operatív program forrásait 100 százalék feletti mértékben kötötték már le, de még idén is odaítéltek 71 milliárd forintot. Hiába fogy ki a keret, még így is akadhat némi elkölthető pénz - ez akkor lehetséges, ha a forint gyenge lesz, ha a kormány engedi a túlvállalást saját szakállára, vagy ha sok korábban nyertes pályázat dől be, és újra kiosztják az ő keretüket is.
Uniós pályázatok Indul az egyeztetés - hamarosan lehet pályázni a napelemekre
Privátbankár.hu | 2019. március 21. 10:36
Elindult a „Napelemes rendszer telepítésének támogatása mikro-, kis- és középvállalkozásoknak” című pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban - nyilatkozta Rákossy Balázs a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.
Uniós pályázatok Kiosztottak több milliárdnyi EU-s pénzt - megvan, mire
Privátbankár.hu | 2018. július 26. 08:08
Megszórták a vállalkozásokat uniós pénzekkel.
Uniós pályázatok Pofátlanul lopták el az uniós pénzeket - hogyan csinálták?
Privátbankár.hu | 2018. július 24. 09:51
Üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, számviteli rend megsértése és hamis okirat felhasználása miatt emeltek vádat Zalában három cég ügyvezetője ellen, mert az egervári várkastély felújításánál több tízmillió forintról hamis számlákat állítottak ki.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG