Hirdetés
Hirdetés

Balaton 2015: Szúnyogveszély, boltbezárás és a hűtőtáskák támadása fenyeget

2015. március 20., 12:41

A balatoni települések polgármesterei ki vannak akadva a vasárnapi boltbezárás miatt, amit nagyon károsnak tartanak a tavi idegenforgalomra nézve. A hűtőtáskás turizmust ugyanis nemkívánatosnak tartják. A szúnyogirtással kapcsolatban is kétségeik vannak.

"Lábon lőjük saját magunkat! Az egyáltalán nem kívánatos hűtőtáskás turizmus erősödhet tovább. Szándékos bevételcsonkítás, kinek jó ez?" - idézi a Somogyi Hírlap Online a Balaton déli parti polgármestereinek felkiáltásait, akik egyöntetűen azt kifogásolják: a balatoni üdülőkörzetben sem lehetnek nyitva az üzletek vasárnap a nyári szezonban. Pontosabban az éttermeken, büféken kívül csak azok a 200 négyzetméter alatti boltok, ahol maga a tulajdonos és közvetlen hozzátartozója áll a pult mögött. A téma a Balatoni Szövetség éves közgyűlésén is napirendre került.

A Kisosz-on kívül ők is szorgalmazzák, hogy májustól szeptemberig az ország kiemelt üdülőterületein minden 200 négyzetméter alatti üzlet nyithasson ki. "Egyelőre elképzelni sem tudom azt, hogy a nyári csúcsszezon során, a hét turizmus szempontjából legerősebb napján, vasárnap bezárjanak az üzletek a tóparton" – mondta Csákovics Gyula zamárdi polgármester, aki szerint valmilyen megoldást találni kéne az üdülővendégek kiszolgálása érdekében.

Hirdetés

Egyre inkább a hétvégékre tolódik a vendégjárás a Balatonnál, néhány nyári hétvége határozza meg a szezon sikerességét, vagy sikertelenségét. Ha bezárjuk az üzleteket vasárnap, azzal tovább csökkentjük a Balaton versenyképességét más, országhatárokon kívüli üdülőhelyekkel szemben - mondta.

A jó idővel a szúnyogok is megérkeztek a Balaton-partra, az önkormányzatok azonban egyelőre nem tudják, ki és mennyi pénzből irt az idén. Megújítják a strandok Kékhullám minősítését, a jelenlegi minősítési rendszer ugyanis nem sokat mond a vendégeknek. A Balatoni Szövetség alapvetően a tóparti önkormányzatok érdekvédelmi szervezeteként alakult, de már környékbeli települések is tagjai, Veszprém pedig pártoló tag lesz.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A politikusaink csak fogják a fejüket, mekkora agyelszívás folyik

A politikusaink csak fogják a fejüket, mekkora agyelszívás folyik

Sokan tapasztalják a volt szocialista országokban, hogy a fiatal, jól képzett munkaerő vándorol elsősorban Nyugatra, és emiatt már megbízásokat kell visszautasítaniuk a cégeknek. Ugyanakkor Romániába, Bulgáriába még keletebbről érkeznek dolgozók. Hogyan lettek Németországban a jugoszláv takarítónők, munkások és betegápolók leszármazottaiból értelmiségiek?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Utánajártunk

Hirdetés
Hirdetés

 • BUX41379.36+0.1%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?