Hirdetés
Hirdetés

Balaton 2015: Szúnyogveszély, boltbezárás és a hűtőtáskák támadása fenyeget

2015. március 20., 12:41

A balatoni települések polgármesterei ki vannak akadva a vasárnapi boltbezárás miatt, amit nagyon károsnak tartanak a tavi idegenforgalomra nézve. A hűtőtáskás turizmust ugyanis nemkívánatosnak tartják. A szúnyogirtással kapcsolatban is kétségeik vannak.

"Lábon lőjük saját magunkat! Az egyáltalán nem kívánatos hűtőtáskás turizmus erősödhet tovább. Szándékos bevételcsonkítás, kinek jó ez?" - idézi a Somogyi Hírlap Online a Balaton déli parti polgármestereinek felkiáltásait, akik egyöntetűen azt kifogásolják: a balatoni üdülőkörzetben sem lehetnek nyitva az üzletek vasárnap a nyári szezonban. Pontosabban az éttermeken, büféken kívül csak azok a 200 négyzetméter alatti boltok, ahol maga a tulajdonos és közvetlen hozzátartozója áll a pult mögött. A téma a Balatoni Szövetség éves közgyűlésén is napirendre került.

A Kisosz-on kívül ők is szorgalmazzák, hogy májustól szeptemberig az ország kiemelt üdülőterületein minden 200 négyzetméter alatti üzlet nyithasson ki. "Egyelőre elképzelni sem tudom azt, hogy a nyári csúcsszezon során, a hét turizmus szempontjából legerősebb napján, vasárnap bezárjanak az üzletek a tóparton" – mondta Csákovics Gyula zamárdi polgármester, aki szerint valmilyen megoldást találni kéne az üdülővendégek kiszolgálása érdekében.

Hirdetés

Egyre inkább a hétvégékre tolódik a vendégjárás a Balatonnál, néhány nyári hétvége határozza meg a szezon sikerességét, vagy sikertelenségét. Ha bezárjuk az üzleteket vasárnap, azzal tovább csökkentjük a Balaton versenyképességét más, országhatárokon kívüli üdülőhelyekkel szemben - mondta.

A jó idővel a szúnyogok is megérkeztek a Balaton-partra, az önkormányzatok azonban egyelőre nem tudják, ki és mennyi pénzből irt az idén. Megújítják a strandok Kékhullám minősítését, a jelenlegi minősítési rendszer ugyanis nem sokat mond a vendégeknek. A Balatoni Szövetség alapvetően a tóparti önkormányzatok érdekvédelmi szervezeteként alakult, de már környékbeli települések is tagjai, Veszprém pedig pártoló tag lesz.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Baj van a magyar nyugdíjakkal - összeomlás közeleg?

Baj van a magyar nyugdíjakkal - összeomlás közeleg?

Egyre tovább élünk, de mégsem teszünk félre idősebb korunkra, így a most aktív magyaroknak várhatóan a nyugdíj mellett is keményen dolgozniuk kell majd a tisztességes megélhetésért – legalábbis erre engednek következtetni az OTP Öngondoskodási Index eredményei és a társadalmi trendek. Ráadásul a magyar nyugdíjrendszer így nem lesz fenntartható.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Utánajártunk

Hirdetés
Hirdetés

 • BUX35186.52+0.2%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • július 16
  KSH: Építőipar
  GDP
  Ipari termelés
  Bank of America (2018 Q2)
  New York-i feldolgozóipari BMI
  Netflix (2018 Q2)
  július 17
  MNB: MNB: Havi fizetési mérleg (május)
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció (40 mrdFt)
  Goldman Sachs (2018 Q2)
  Ipari termelés
  Fogyasztói árindex
  július 18
  IBM (2018 Q2)
  eBay (2018 Q2)
  American Express (2018 Q2)
  július 19
  Import és export
  Philadelphiai Fed index
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Microsoft (2018 Q4)
  július 20
  KSH: Keresetek (január–május)
  Fogyasztói árindex

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?