Hirdetés
Hirdetés

Balaton 2015: Szúnyogveszély, boltbezárás és a hűtőtáskák támadása fenyeget

2015. március 20., 12:41

A balatoni települések polgármesterei ki vannak akadva a vasárnapi boltbezárás miatt, amit nagyon károsnak tartanak a tavi idegenforgalomra nézve. A hűtőtáskás turizmust ugyanis nemkívánatosnak tartják. A szúnyogirtással kapcsolatban is kétségeik vannak.

"Lábon lőjük saját magunkat! Az egyáltalán nem kívánatos hűtőtáskás turizmus erősödhet tovább. Szándékos bevételcsonkítás, kinek jó ez?" - idézi a Somogyi Hírlap Online a Balaton déli parti polgármestereinek felkiáltásait, akik egyöntetűen azt kifogásolják: a balatoni üdülőkörzetben sem lehetnek nyitva az üzletek vasárnap a nyári szezonban. Pontosabban az éttermeken, büféken kívül csak azok a 200 négyzetméter alatti boltok, ahol maga a tulajdonos és közvetlen hozzátartozója áll a pult mögött. A téma a Balatoni Szövetség éves közgyűlésén is napirendre került.

A Kisosz-on kívül ők is szorgalmazzák, hogy májustól szeptemberig az ország kiemelt üdülőterületein minden 200 négyzetméter alatti üzlet nyithasson ki. "Egyelőre elképzelni sem tudom azt, hogy a nyári csúcsszezon során, a hét turizmus szempontjából legerősebb napján, vasárnap bezárjanak az üzletek a tóparton" – mondta Csákovics Gyula zamárdi polgármester, aki szerint valmilyen megoldást találni kéne az üdülővendégek kiszolgálása érdekében.

Hirdetés

Egyre inkább a hétvégékre tolódik a vendégjárás a Balatonnál, néhány nyári hétvége határozza meg a szezon sikerességét, vagy sikertelenségét. Ha bezárjuk az üzleteket vasárnap, azzal tovább csökkentjük a Balaton versenyképességét más, országhatárokon kívüli üdülőhelyekkel szemben - mondta.

A jó idővel a szúnyogok is megérkeztek a Balaton-partra, az önkormányzatok azonban egyelőre nem tudják, ki és mennyi pénzből irt az idén. Megújítják a strandok Kékhullám minősítését, a jelenlegi minősítési rendszer ugyanis nem sokat mond a vendégeknek. A Balatoni Szövetség alapvetően a tóparti önkormányzatok érdekvédelmi szervezeteként alakult, de már környékbeli települések is tagjai, Veszprém pedig pártoló tag lesz.

(Fotó: Wikimedia Commons)
(Fotó: Wikimedia Commons)
Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nagyot esett a Mol és a Telekom, a forint is gyengült

Nagyot esett a Mol és a Telekom, a forint is gyengült

A csütörtöki nagy emelkedés után Amerikában csak a Nasdaqon kezdődött korrekció, miközben Európában egész nap kitartott az emelkedés, egyedül a pesti börze esett komolyabban a címbeli papíroknak köszönhetően. Nagyot emelkedett az Opus az éves mélypontról, esett a Waberer’s.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Utánajártunk

Hirdetés
Hirdetés

 • BUX35783.48-0.97%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • szeptember 10
  GDP
  Fogyasztói árindex
  szeptember 11
  KSH: Fogyasztói árak (augusztus)
  KSH: Kereskedelmi szálláshelyek forgalma (július)
  MNB: Inflációs alapmutatók
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Gépipari rendelésállomány
  ZEW index
  ZEW index
  szeptember 12
  KSH: Ipar (július)
  Ipari termelés
  Bézs könyv
  szeptember 13
  MNB: Az MNB statisztikai mérlege (előzetes, augusztus)
  Fogyasztói árindex
  Európai Központi Bank kamatdöntés
  Tartós és friss munkanélküli-segély kérelmek
  Maginfláció
  Fogyasztói árindex
  szeptember 14
  KSH: Mezőgazdasági termelői árak (július)
  KSH: Építőipar (július)
  MNB: Havi fizetési mérleg (július)
  Kiskereskedelmi forgalom
  Ipari termelés
  Ipari termelés
  Kiskereskedelmi forgalom

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?