Hirdetés
Hirdetés

Még keményebb kánikula jön

2013. július 25., 12:00

Harmadfokú szintre emelte a hőségriasztást az ÁNTSZ. A hétvégén 40 fok közelébe is emelkedhet a hőmérséklet. Szakemberek azt tanácsolják, hogy folyamatosan igyunk folyadékot.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön egy gyenge front hatására átmenetileg gyengül ugyan a nappali felmelegedés, de a következő napokban egyre melegebb időre számíthatunk. A hétvégén és jövő hét elején tetőzik a hőség. Éppen ezért az országos tisztifőorvos a korábban elrendelt hőségriasztást harmadfokúra emeli 2013. július 25-én éjféltől. A riasztási szint egyelőre július 29-én éjfélig lesz érvényben.

Felhívja az egészségügyi szolgáltatók, a közüzemi szolgáltatók, a vállalkozások, az önkormányzatok figyelmét a hőség esetén szükséges intézkedések megtételére.

Fokozatosan melegszik az idő

A napi középhőmérséklet csütörtökön még csak az ország déli, délnyugati részén emelkedik 25 fok fölé. A középhőmérséklet szombaton, a Dunántúlon és délen eléri a 27 fokot, de északkeleten még éjszaka viszonylag alacsonyabb hőmérséklet várható. Ezt követően az ország nagy részén keddig 28, 29 fok körül alakul a középhőmérséklet. A hőség jövő hét közepén mérséklődik, de a valószínűbb forgatókönyv szerint ezt követően is még száraz idő lehet, 30 fok feletti csúcshőmérséklettel.

Várható minimum és maximum hőmérsékletek:

Hirdetés

július 25. csütörtök:       12, 19oC           28, 33oC
július 26. péntek:           12, 20oC           29, 34oC
július 27. szombat:         13, 21oC           30, 35oC
július 28. vasárnap:       15, 22oC           33, 38oC
július 29. hétfő:              17, 23oC           34, 39oC
július 30. kedd:              18, 24oC           28, 34oC
július 31. szerda:           15, 21oC           28, 33oC

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatal kéri az ország lakosságát és a hazánkban tartózkodókat – különös tekintettel a Forma-1 futamra és a szabadtéri fesztiválokra indulókat, érkezőket –, hogy a hétvégi szabadtéri programok idején fokozottan tartsák be a hőségre vonatkozó ajánlásokat.

Ahogy az az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzésén látszik, péntekre már az ország jelentős részén erős kánikulára kell készülni. Kisebb záporokra, zivatarokra csak az ország észak-keleti részén kell számítani. Egyes helyeken felhőszakadás is előfordulhat. A legfrissebb információkat az OMSZ honlapján érhetik el IDE kattintva.

Az ÁNTSZ azt tanácsolja, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, ajánlott ezen időszakban a napi szükséges 2 literen felül is inni, elsősorban csapvizet.  A kulacsokat, palackokat a legközelebbi vízvételi helyeken mindig töltsék fel! Gondoskodjanak arról, hogy legyen tartalékban ivóvíz, amivel a kendőt, sálat, sapkát is benedvesíthetik, ezzel is védve fejüket, testüket a hőségtől.

A kalap, napszemüveg viselésén túl ajánlott, hogy a Forma-1 versenyekre és a szabadtéri fesztiválokra érkezők vigyenek magukkal árnyékot adó napernyőt. 11.00-15.00 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával. Vegyék igénybe a hűtött helyiségeket!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Lerohanták a tavakat a magyarok, milliókkal a zsebükben

Túlzás nélkül lerohanták a nyaralók kínálati piacát a leendő vásárlók - ismertette legfrissebb elemzését az ingatlan.com, amely a Balaton és a Velencei-tó melletti települések és az érintett megyékben eladásra kínált lakóingatlanok - lakások, házak és nyaralók - kínálatát és árát vizsgálta több ezer hirdetés adatai alapján.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Videók

Utánajártunk

Hirdetés
Hirdetés

 • BUX0.000%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Heti várható események, adatok

 • március 4
  KSH: Külkereskedelmi mérleg
  március 5
  KSH: Kiskereskedelmi forgalom
  Szolgáltatóipari BMI
  Szolgáltatóipari BMI
  GDP
  Kiskereskedelmi forgalom
  ISM szolgáltatóipari index
  március 6
  Bézs könyv
  március 7
  KSH: Ipari termelés
  Deutsche Post (2018 Q4)
  GDP
  EKB kamatdöntés
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  március 8
  KSH: Fogyasztói árindex
  Államháztartási egyenleg
  Munkanélküliségi ráta

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?