Hirdetés
Hirdetés

A brit CEO-k már ma megkeresik azt a pénzt, amiért egy átlagos munkás egész évben gürizik

2019. január 04., 09:27

Három kőkemény munkanappal. Megint itt a fat cat friday.

Év elején hamar beüt Nagy-Britanniában a felháborodás napja: január negyedikén érkezik a fat cat friday, azaz a nap, amikor a legnagyobb vállalatok vezetői már megkeresik mindazt a pénzt, amiért egy átlagos munkás egész évben robotol.

Hirdetés

Idén ez az időpont londoni idő szerint délután egy körül jön el, két órával hamarabb, mint tavaly, ami a CEO-k átlagfizetésének 11 százalékos emelkedésével magyarázható. Ha a női fizetéseket nézzük, azokat még korábban lehagyják, helyi idő szerint már 8:30 körül.

A fat cat-kalulációkat a CIPD HR-szervezet és a High Pay Centre kutatócsoport végezte el, a CEO-k pedig a Financial Times 100 legértékesebb cég-toplistájából kerülnek ki. A számítások szerint a brit vállalatvezetők idén a 133-szor annyit keresnek, mint a munkások: 1020 fontot óránként, 3,9 milliót egész évben. Mindössze 29 órát kell ledolgozniuk, hogy meglegyen a 29.574 fontos medián. Ebből látszik, hogy nem napi nyolc óra munkával számolnak, hanem 12 órás munkanappal, ami vállalatvezetőknél nem kirívó.

A CEO-k és munkások fizetése közti szakadék elképesztő ütemben mélyül. 1998-ban még 47-szeres volt a különbség Nagy-Britanniában, ez ugrott fel két évtized alatt 133-szorosra - igaz, az USA-ban még ennél is keményebb a helyzet, ott 2017-ben egy CEO 312-szer keresett annyit, mint egy átlagos munkás.

A bérkülönbségek miatti felháborodás olyan szintre emelkedett, hogy tavaly már a nagy cégek részvényesei is felszólaltak a CEO-k őrült keresetei ellen, köztük az Unileverrel és a brit királyi postával. Utóbbi részvényesei 70 százalékos egyetértésben szavazták le a vezető fizetésének emelését, de volt ennél keményebb fellépés is, a Permission nevű építkezési vállalat vezérét egyszerűen kirakták a cégtől, annyira kiakadtak a részvényesek azon, hogy a zsíros fizetése mellé még felvett egy 75 millió fontos bónuszt is.

Magyarország persze más, abban az értelemben, hogy itt nem Halloween van, hanem mindenszentek, továbbá fat cat friday helyett mi az Adófelszabadulás Napját ünnepeljük. Ez július 16-án jön el: addig az államnak dolgoznak az emberek, attól fogva viszont éves alapon számítva már kifizették az adókat, és keresetük a saját zsebükbe kerül.

(GuardianBloomberg)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Beleállt Amerika, ott is vágták a kamatot

Beleállt Amerika, ott is vágták a kamatot

A piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázispontos kamatcsökkentésről döntött az amerikai jegybank, a Fed. A lépés az EKB egy héttel korábbi kamatvágása után szinte kötelező volt.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40930.24+0.82%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?