Hirdetés
Hirdetés

A magyar cégek 90 százaléka ma is a szocializmusban gyökerezik?

2017. szeptember 20., 15:03

Budapesti Értéktőzsde BÉT50 középvállalati konferenciáján ismertetett BÉT50 nevű kiadványban 50 sikeres vállalatot mutatnak be, amelyek átlagos árbevétele 12,5 milliárd forint.

Átlagos alkalmazotti létszámuk 337 forint volt tavaly, életkoruk átlaga pedig 17 év. Az 50 cég közül a Gránit-Pólus Management Zrt.-t (korábban Trigránit, ingatlanfejlesztő vállalkozás), a Lakics Gépgyártó Kft.-t és a Qualysoft Informatikai Zrt.-t mutatták be.

A konferencián Lakatos Péter, a Videoton Holding vezérigazgatója elmondta, cége, amely főleg elektronikai készülékek, alkatrészek gyártásával foglalkozik, a szakmában Európában a hatodik helyen áll. Független, leginkább Magyarországon és Bulgáriában működik, de húsz más országban is van leányvállalata.

Hirdetés

Organikus 200 milliárd

A cég évi 3-4 milliárd forintot költ technológiára és évi kétmilliárd alkatrészt épít be termékeibe. Készít ipari ventilátortól kezdve évi kétmillió háztartási készülékig, takarítógéptől szépségápoló gépekig, három dimenziós printertől, wifi-berendezésig, koncertmikrofontól akkumulátorig, vízórákig rengeteg mindent.

Csak az alkatrészek negyede jön a távol-keletről, a Videoton hozzáadott értéke 30 százalék felett van. A cég stratégiája adaptív, óriási összeget költ beruházásokra. A cég az 1992-es négymilliárdtól a mostani 200 milliárdos árbevételig organikus növekedéssel jutott el.

Jórészt privatizációval

A magyar cégek 90 százalékának gyökerei a vezérigazgató szerint a 70-es, 80-as évek tudásbázisán alapulnak, jórészt a privatizációval keletkeztek. Az új tudásbázis a multiknál alakult ki, a legjobb diákok az egyetemekről oda mentek. Ezekről a multikról keletkeznek leszakadó cégek (spin-offok), amelyekből nagyon sikeres vállalkozások alakulhatnak ki.

A Videoton nincs tőzsdén, és azt sem tudom mondani, hogy arrafelé igyekszünk – mondta Lakatos Péter. A kilencvenes években nagy pénzért lehetett volna a vállalatot tőzsdére vinni, de a dotcom-lufi miatt ez elmaradt. Nagyobb céggel könnyebb tőzsdére menni, ezért a középvállalkozásokat kéne nagyobbra fújni – véli a vezérigazgató. Ugyanakkor nem zárta ki azt sem, hogy cégének tőzsdei tervei legyenek, amint utalt rá, a körülmények állandóan változnak.

4000 kamion

Amit a tőzsde kér, feltételként előír, azt egy magára valamit is adó cég magától is megteszi – mondja Lakatos. A felkészülésre fordított pénz így akkor sem vész el, ha a tőzsdére menetel egyébként elmarad.

Lajkó Ferenc, a tőzsdére nemrég bevezetett Waberer's International Nyrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogyan tudtak eljutni a tőzsdei bevezetésig. A cég kis magyar vállalatként kezdte, ma már 4000 kamionnal, 6000 sofőrrel, 700 millió eurós árbevétellel dolgozik. A vállalat története a Volán-Tefu privatizációjával kezdődött, amelynek akkor 135 kamionja volt.

A kicsiket kihagyják

A cég stratégiája a növekedés, de ehhez a tulajdonosoknak megfelelő víziója kell legyen – mondta Lajkó. A piac egy részéről – például kisvállalatok kiszolgálása, a nem ponyvás kamionok működtetése – tudatosan lemondanak, hogy a nagy célokra tudjanak koncentrálni.

Ma jelentették be egyébként, hogy létrehozták a tőzsdén a tervezett kis- és középvállalati platformot Xtend néven, és az év végére várhatóan feláll egy 20 milliárd forintos állami-EU-s tőkealap is a tőzsde fejlesztésére.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most mindenkinek jut lakás? Meghökkentő robbanás az ingatlanpiacon

Most mindenkinek jut lakás? Meghökkentő robbanás az ingatlanpiacon

Kifejezetten jó éve volt az építőiparnak, hogyha a lakásépítések számát nézzük, és nem csak a rengeteg elkészült új otthonnak lehet örülni, hanem nagyok sok építési engedélyt is kiadtak 2017-ben. Jelentett a Központi Statisztikai Hivatal, így építkezett Magyarország.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX38268.10-0.97%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön fektetne pénzt bitcoinba vagy más kriptodevizába?