5p
Az utóbbi napokban egyre több szakértő véli úgy, hogy a globális ellátási láncokban a kínai vállalatok erős szerepe miatt világszerte hatást gyakorol majd a koronavírus a vállalatokra. A járvány miatt ugyanis sok olyan beszállítónál szüneteltetik a munkát, amely alkatrészeket gyártanak, esetleg összeszerelőként közreműködnek valamely nagy márka végtermékeinél. A fenyegetett iparágak között élen járhat az elektronikai szektor.
A gyártók miatt kell majd sorban állni az iPhone-okért? (Fotó: Marjai János/MTI)

Az elmúlt napokban elsősorban az autóipar került reflektorfénybe, amikor a szakértők a koronavírus gazdasági hatásait elemezték. Pedig nem ez az egyetlen iparág, ahol a kínai beszállítók kulcsfontosságú pozícióval bírnak a termékek előállítása során az értékláncban. A hírek szerint csak idő kérdése, hogy mikor jelentkeznek a problémák.

A Financial Times például felidézi, hogy a Foxconn Csengcsouban található gigaüzeménak bejárata előtt egy átlagos munkanapon ezrek tolonganak. A vírusos tüdőgyulladással járó járvány gócpontjának számító Vuhantól nagyjából 300 kilométerre lévő nagyváros üzeme előtt most viszont csupán néhány őr lézeng, a gyár ugyanis leállt. Pedig az 1,4 millió négyzetméteres üzem az elektronikai szektorban meghatározó beszállítónak számító Foxconn egyik legnagyobb egysége. A hatóságok döntése miatt azonban ez a gyár sem nyithatott ki a holdújévi ünnepek után az országban tomboló koronavírus okozta betegségek miatt. A vezetés reményei szerint ugyanis a járvány keretek között tartható, ha sikerül elérni, hogy a tömegek ne találkozzanak.

A világ legnagyobb iPhone gyárában is gond lehet

A Foxconn egységéről ugyanakkor tudni érdemes, hogy jelenleg ez az Apple telefonokat előállító gyárak között a legnagyobb. Az ünnepi vásárlási roham ugyan lecsengett, de az immár hetek óta tartó vesztegzár belátható időn belül az iPhone készülékek hiányához vezethet. Ráadásul nem ez az egyetlen olyan nagy gyár, amely a számítógép- vagy a mobiltelefongyártó vállalatok számára alkatrészeket készít, vagy szereli össze a kész darabokat.

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a legtöbb fontos iparágban (legyen szó akár elektronikai termékekről, akár járművekről) általánossá vált a just-in-time rendszer, amelynek az a lényege, hogy a vállalatok viszonylag korlátozott összeget kötnek le a raktárkészletekben (akár alkatrészek, akár késztermékek esetében), viszont a beszállítókkal összehangoltan együttműködve folyamatosan gyártanak. Az erre épített értékláncok normál esetben a hatékonyságot és a magasabb megtérülést szolgálják a vállalatok számára, a rendkívüli esetekben viszont nem várt nehézséget okozhatnak. Így van ez most is, figyelmeztetnek a szakértők.

Don Yew, a szingapúri Morningstar elemzője szerint a mostani fejlemények felhívják a figyelmet arra, hogy nagyon sok cég, így például az Apple is túlságosan koncentrálta a termelését, ami miatt a váratlan helyzetekben, mint amilyen a mostani, extrakockázatok jelentkezhetnek. A szakértő arra is figyelmeztet, hogy ha hétfőig nem indul újra a termelés a Foxconn üzemében, akkor szinte biztosan el kell halasztani az új iPhone készülékek bevezetését. Az ügy kapcsán egyébként a Financial Times megkereste mind az Apple-t, mind a Foxconnt, ám egyik cég sem reagált a cikk megjelenéséig.

Nem csak a járvány gócpontja bénult meg

A hírekben elsősorban Vuhan szerepel, amely Hupej tartomány székhelye, de a járvány miatt nem csak itt zárták be az üzemeket. Önmagában egyébként ennek a városnak a gazdasági súlya sem elhanyagolható, hiszen nagyságrendileg a magyar GDP-vel ér fel, ám sokkal nagyobb probléma, hogy a világ gyáriparának kulcsfontosságú helyein, így Kuangtung (melynek székhelye Kanton), Henan (székhelye a cikk elején említett Csengcsou) és a tengerparti Csöcsiang (székhelye Hangcsou) tartományokban is állnak a gyárak. Ez pedig azt jelenti, hogy a mobiltelefonok esetében Kínában gyártott alkatrészek és részegységek rövid időn belül gyakorlatilag mindenhol hiánycikkek lehetnek.

Az biztos, hogy csak a Foxconn esetében tucatnyi gyár érintett Kína szerte a leállásokban, és olyan mobiltelefongyártók készülékei késhetnek emiatt, mint az Apple, a Huawei vagy a Samsung. Emellett más nagy alkatrészgyártóknak is a partnereik, például a Pegatronnak vagy a Wistronnak. A problémákat a cégvezetés is észlelhette, amit jelez, hogy az évből mindössze egy hónap telt el, de máris felülvizsgálták az idei tereiket. A korábban előrejelzett 5 százalékos növekedés helyett pedig már 3 százalék alatti árbevétel bővüléssel számolnak.

Elköltöznek a cégek Kínából?

A globális értékláncok mostani megszakadásából persze egyesek próbálják a pozitív következtetést levonni. Wilbur Ross, Egyesült Államok kereskedelmi minisztere azt mondta, hogy a mostani vírus hatásaként egyre több amerikai vállalat fogja hazatelepíteni a gyártást. A szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy ez messze nem ilyen egyértelmű dolog. Tény, hogy a mostani nehézségek miatt a kockázatokat felül fogják vizsgálni a vállalatok, ám a gyártóegységek elköltöztetése önmagában is komoly logisztikai és gyártásszervezési feladat - hogy ennek a plusz költségéről ne is beszéljünk. Ha pedig itt tartunk, az is valószínűsíthető, hogy az amerikai gyártás drágább lenne, mint Kínában előállítani ezeket az elektronikai termékeket, a nagyvállalatok pedig nem arról ismertek, hogy szívesen feláldoznák akár csak egy részét is a profitjuknak.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Bevásárolt a Waberer's a szomszédban, további növekedést alapoznának meg
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:08
A szerb piac meghatározó szereplőjében szerzett többségi részesedést a magyar logisztikai óriás.
Vállalat Nagyot mentek a Volkswagen tömegmárkái 2023-ban
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:47
A Volkswagen-csoporthoz tartozó tömegmárkák (Core csoport) összesített árbevétele tavaly 21 százalékkal 138 milliárd euróra nőtt, a működési eredmény 80 százalékkal 7,3 milliárd euróra emelkedett.
Vállalat Menekülőre fogta a Boeing vezére
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:33
2024 végén távozik a Boeingtől David Calhoun vezérigazgató. 
Vállalat Szabálysértésen kapta az Apple-t, a Google-t és a Metát az Európai Bizottság
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 14:16
Az Európai Bizottság vizsgálatot indított az Apple, a Google és a Meta vállalat ellen, hogy megfeleltek-e a digitális piacokról szóló szabályozásnak (DMA) - jelentette be Margrethe Vestager digitális korra felkészült Európáért felelős uniós biztos hétfőn.
Vállalat Óriási dobást jelentett be a Revolut – a magyar ügyfelek is örülhetnek
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 08:43
Március 25-től már elérhető a lehetőség.
Vállalat Újabb terheket kaphat a nyakába a Spar
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 14:16
Rövid időn belül újabb kormányzati sarcok nehezíthetik a Spar és még pár külföldi kiskereskedelmi lánc itteni életét.
Vállalat Rásütött a nap a Waberer’s kamionjaira
Privátbankár.hu | 2024. március 22. 10:06
A logisztikai szolgáltató 711 millió eurós árbevétel mellett közel 96 millió euróra növelte EBITDA és 43 millió euróra EBIT (üzemi) eredményét. Rekordévet zárt, és nagyobb osztalékot is fizet.
Vállalat A horvát sportautógyártó elbúcsúzik a kényszermunkát alkalmazó kínai cégtől
Bózsó Péter | 2024. március 21. 19:01
A horvát elektromos luxusautógyár, a Rimac kiszáll a kínai akkumulátorgyártóval, a Camel Grouppal közös vállalkozásából.
Vállalat Új gyárakkal szórja meg a világpiacot a Mapei
Mester Nándor | 2024. március 20. 12:43
Közép-Európában egyelőre nem terveznek új üzemet. Ukrajnában nagy lehetőséget látnak, ha véget érnek a harcok és egy újjáépítést segítő olasz állami programba bekapcsolódnának, mint Itália legnagyobb építőipari cége.
Vállalat Tudja, mekkorát kaszált tavaly év végén a Xiaomi?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 17:34
A vártnál nagyobb bevételt és profitot realizált 2023 IV. negyedévében a Xiaomi, melyben nagy szerepe volt az új Mi14-es modellüknek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG