Hirdetés
Hirdetés

Baljós folyamatok a magyar boltokban: dühöngeni fognak a vásárlók

2019. június 16., 12:15

Miközben 12 ezerrel kevesebb lett az üzlet, a betöltetlen álláshelyek száma megduplázódott. A munkaerőhiányon talán csak a magasabb bér segíthetne, a kassza azonban kezd kiürülni - ebből vagy hosszadalmas sorbanállás vagy komoly áremelés lehet csak. Egyiknek sem fognak örülni a vásárlók...

Az óriási munkerőhiány mellé óriási fluktuáció is jár

A hosszú sor a boltban nem csak azt jelenti, hogy sok a vásárló, többet költenek a családok, hanem azt is, hogy nincs elegendő munkáskéz, eladó, pénztáros, árufeltöltő, raktáros - írja a blokkk.com összeállítása.

Hirdetés

Többet kell túlórázni, nehezebb kivenni a szabadságot és a boltos főnöknek alaposan meg kell fontolnia a dolgozók beosztását, hiszen akinek nem tetszik valami a munkahelyén, az manapság könnyen talál másikat. Persze ott sem lesz jobb, leszámítva azt a pár ezrest, amiért bizony odébb is állnak az eladók. Nem véletlen, hogy a nagy jövés-menés boltról-boltra (szaknyelven a fluktuáció) a boltos dolgozók körében alaposan megdobja a puszta munkaerőhiány hatását, a boltos menedzsereknek ez az egyik legnagyobb bajuk az összeállítás szerint. Vannak eladók például, akik próbaidőről-próbaidőre röpdösnek, így nem kell bíbelődniük a felmondási idővel sem sokat.

12 ezerrel kevesebb lett a bolt, mégis kétszer annyi a betöltetlen álláshely

A friss statisztika szerint 2019 első negyedévében tovább nőtt a kereskedelem egészében a betöltetlen álláshelyek száma a korábbihoz képest (ebben az adatban a bolti kiskereskedelem mellett a járműkereskedelem és a vállalkozásokat kiszolgáló nagykereskedelem is benne van). Nem is kicsit, több mint negyedével egy esztendő alatt. 2015-höz képest pedig bő kétszeres a betöltetlen álláshelyeknek a megugrása, úgy, hogy közben 12 ezerrel csökkent a boltok száma. 2018-ban ugyan volt némi csökkenés, de 2019 újra bajosan indult:

2015

2016

2017

2018

2019

betöltetlen álláshelyek

2 945

3 819

5 465

5 215

6 634

alkalmazottak száma, ezer fő

341

353

364

380

396

KSH, első negyedéves adatok, intézményi adatgyűjtés (négy főnél nagyobb vállalkozások alapján)

Forrás: KSH / blokkk.com
Forrás: KSH / blokkk.com

A bérek eddig emelkedtek, de lassan elfogy a pénz - legalábbis a kicsiknél

A bérek a kereskedelemben is emelkedtek az elmúlt években, a 2015 évi 230 ezer forintos havi bruttó átlagkereset 2019 márciusában megközelítette a 350 ezer forintot, a kereskedelem egészét nézve. De hát ezek szerint ez kevés, a bökkenő csak az, hogy nincs több pénz a kasszában. A bérre valót is onnan kell kivenni ugyanis. A vásárló pedig nem csak azért szitkozódik, vagy csak zsörtölődik magában, hogy hosszú a sor, hanem azért is, micsoda drágaság van. Hát ezért nehéz feladvány a béremelés a kereskedelemben.

Az előbbi adatok ugyanakkor csak a négy főnél nagyobb vállalkozások körének változásait jelzik. A nagy üzletláncoknál pedig összességében nőtt is a létszám az elmúlt években, döntő részben a hálózatfejlesztés, az áruháznyitások révén. Az álláskeresési hirdetéseket böngészve azonban kitűnik, hogy nem véletlen a statisztika eredménye. A nagy láncok kivétel nélkül keresik az új dolgozókat.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Van, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kaphat novemberben

Van, aki 168 ezres nyugdíjkorrekciót kaphat novemberben

Ez több mint 14-szerese (!!!) annak, amiben az átlagos összegű nyugellátásban részesülő személy reménykedhet. Persze, a sor másik végén több tízezren vannak olyanok is, akiknek még 5000 forint, vagyis havi 500 forint sem jár.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40780.03+0.45%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?