4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kemény állításokat fogalmazott meg a legnagyobb közösségi oldalról a brit parlament vizsgálóbizottsága, miután áttekintették a cég adatbiztonsági gyakorlatát, és megvizsgálták a felelősségét a fake news és a dezinformációs kampányok terjedésében.
Mark Zuckerberg, a Facebook közösségi portál társalapító-vezérigazgatója beszél a Kereskedelmi és az Igazságügyi Bizottságnak a több tízmillió Facebook-felhasználó adatainak felhasználásával kapcsolatos meghallgatásán a washingtoni törvényhozás épületében a Capitoliumban 2018. áprilisában. (Fotó forrása: MTI/EPA/Shawn Thew)

18 hónap után lezárult a brit Digitális, Kulturális, Média és Sportbizottság vizsgálata, melyet a Facebook ellen indítottak annak adatkezelési gyakorlata és az álhírek terjedésében betöltött szerepe miatt. A vizsgálat jelentését vasárnap hozták nyilvánosságra - a dokumentum nagyon elmarasztaló a közösségi oldallal szemben, digitális gengszternek hívja, valamint kimondja, hogy vezetője, Mark Zuckerberg hazudik.

A jelentés szerint a Facebook miatt már a demokrácia forog veszélyben, az oldalon elharapózó dezinformációs kampányok és azonosíthatatlan forrásból származó, személyre szabott "sötét hirdetések" miatt. Az irat azzal vádolja Mark Zuckerberget, hogy három alkalommal is kibújt a felelősség alól, amikor a bizottság ki akarta kérdezni, és ahelyett, hogy bizonyítékokkal állt volna eléjük, melyekkel tisztázhatta volna magát, gyakornokokat küldött maga helyett, akik képtelenek voltak válaszolni a feltett kérdésekre. Leírják, hogy a brit választói törvény elavult és sebezhető a külföldi beavatkozásokkal szemben, valamint kijelentik, hogy független nyomozást kell indítani mind a 2014-es skót függetlenségi népszavazás, mind a 2016-os Brexit-szavazás, mind a 2017-es parlamenti választások ügyében külföldi befolyásolás, dezinformáció, finanszírozás, szavazók manipulációja és adatmegosztás gyanúja miatt.

Profitvadász, hazug digitális gengszterek

A vizsgálat 2017-ben indult az adatkezelési aggályok miatt, de óriási lökést adtott neki a tavalyi Cambridge Analytica adatgyűjtő-botrány, mely során az említett cég felhasználók millióinak információit gyűjtötte be a Facebookról, és adta el politikai ügyfeleknek, mellyel azok hatékonyabban tudták manipulálni a potenciális szavazókat. A brit vizsgálóbizottság szerint, ha a Facebook az amerikai regulátorokkal kötött 2011-es egyezménynek megfelelően járt volna el, mely korlátozza a fejlesztők hozzáférését a felhasználói adatokhoz, akkor a botrány nem robbanhatott volna ki. A Cambridge Analytica-botrányt a Facebook irányelvei tették lehetővé, írják.

"A Facebook továbbra is a profitot választja az adatbiztonság helyett, és kockáztat, annak érdekében, hogy elsődleges céljaként pénzt csinálhasson a felhasználói adatokból"

- írják, majd a dokumentum azzal vádolja a vállalatot, hogy elhallgatják az adatszivárgásokat, és "csak akkor lépnek, amikor már komoly visszaélések kerülnek nyilvánosságra."

Zuckerberg személyesen is megkapja a magáét a riportban: a Facebook-vezér, amikor csak erről kérdezik, rendre azt mondja, hogy vállalata sohasem adott el felhasználói adatokat. A dokumentum azt írja, hogy ez

"egyszerűen nem igaz."

Mark Zuckerberg rendre képtelen felmutatni azokat a vezetői készségeket és személyes felelősséget, ami elvárható lenne olyasvalakitől, aki a világ egyik legnagyobb cégének tetején csücsül, teszik még hozzá, majd jön az igazán erős mondat:

"Nem szabadna megengedni a Facebook-hoz hasonló cégeknek, hogy "digitális gengszterekként" viselkedjenek az online világban, és hogy a törvény előtt járónak és azon felülállónak tartsák magukat."

A dokumentum a vállalat fejére olvassa, hogy a piaci dominanciáját riválisai megsemmisítésére használja, kizárja azokat a rendszereiből, hogy a versengésnek még a lehetőségét is megelőzze.

A jelentés amellett is érvel, hogy a Facebook és a hasonló cégek nem bújhatnak többé amögé, hogy ők csak egy platform, és nincs felelősségük az oldalon terjedő tartalmak szabályozásában. A bizottság regulációkat javasol, köztük egy általános érvényű és kötelező etikai kódex elfogadását és egy független szabályozó szervet, mely jogi eljárásokat is indíthat, és arra kényszerítheti a közösségimédia-cégeket, hogy adják át nekik a felhasználói adataikat. A szigorítási tervek taglalásakor a 2018-ban elfogadott németországi törvényre mutatnak példaként, mely értelmében a techcégek kötelesek 24 órán belül eltüntetni a felületeikről a gyűlöletbeszédet, ellenkező esetben 20 millió eurós büntetést kell fizetniük.

(Guardian)

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
Vállalat Horvát céggel kötött üzletet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:12
A Janaf kőolajvezeték-üzemeltető 2,2 millió tonna kőolajat szállít 2024 végéig.
Vállalat Nagyon jól megy a Duna House-nak idén eddig
Privátbankár.hu | 2024. április 9. 09:04
Közel 4 milliárd forintot zsebeltek be csak jutalékokból, de minden szegmens jól teljesített az első negyedévben.
Vállalat Az Appeninn elkezdett kaszálni ingatlanjain
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:51
Tavaly 142 százalékkal 19,5 millió euróra növelte ingatlan-bérbeadási bevételeit az Appeninn-csoport, adózott eredménye 22,8 millió euróra emelkedett.
Vállalat Az Autowallis megújítja vezetését - kik a jelöltek?
Privátbankár.hu | 2024. április 5. 11:10
Az AutoWallis új igzagatósági és felügyelő bizottsági tagokat választ április 26-ai rendes közgyűlésén, és nem tervez osztalékot fizetni.
Vállalat Óvatos a Vertikal Group, nem költi el a profitot
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 16:51
A Vertikal Group Nyrt. a tavalyi 765 millió forint adózott eredményét az eredménytartalékba helyezné a további növekedés finanszírozására az igazgatóság - közölte a környezetgazdálkodással foglalkozó társaság szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG