Hirdetés
Hirdetés

Dől a kockázati tőke - nálunk ebben is az állam a legnagyobb hal?

2017. augusztus 29., 14:14

Hétéves csúcsra emelkedett a régióban a kockázati- és magántőke-befektetések értéke - négy régiós versenytársunk is előttünk végzett 2016-ban.

2016-ban a régió magán- és kockázati tőke befektetéseinek összértéke elérte az 1,6 milliárd eurót, ami a legmagasabb érték 2009 óta. Ennek 45 százaléka Lengyelországban, 11%-a Csehországban, 10%-a Litvániában, 9%-a Romániában és 6%-a pedig (60 millió euró) Magyarországon történt. Ez az 5 ország tette ki a régió összes kockázati- és magántőke befektetéseinek 81 százalékát, illetve a befektetést kapó vállalatok (mind összesen 337) kétharmada is itt található. Az 1,6 milliárd euró ugyanakkor a teljes európai befektetési aktivitás csupán 3 százalékát teszi ki - közölte a Privátbankár.hu-val a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA).

Exitben jók vagyunk

A 2016-os év növekedést hozott a régióban megvalósult magán-és kockázati tőke exitek tekintetében is; rekordszámú, 112 társaság esetében került sor exitre, azaz a pénzügyi befektető kiszállására. Ebből 26 teljes vagy részleges kiszállásra Magyarországon került sor. Az exitek számát tekintve Magyarország a második helyen áll (26 vállalkozás), Lengyelország (29 cég) mögött és Románia (18 cég), Litvánia (12 cég) és Csehország (11 cég) előtt.

Hirdetés

Nálunk a kockázati tőke megy és az állami szerepvállalás

A tranzakciók számát tekintve Magyarország Lengyelország után a második, azaz továbbra is igaz, hogy nálunk kisebb értékű, de nagyobb számú befektetés valósul meg. Magyarán a venture capital típusú befektetések dominálnak szemben pl. a csehek jellemzően private equity fókuszú piacával - mondta Zsembery Levente, a HVCA elnöke. Érdekes az is, hogy míg a régió egészében az állam, mint befektető részesedése az újonnan indult alapokban csökkent, idehaza a tavalyi évben a HVCA statisztikái szerint csak állami alapok indultak.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Most fog lelassulni a régiós GDP-növekedés?

Bár a régió GDP-bővülése uniós szinten kiemelkedő, a növekedés üteme lassulhat a következő időszakban - derül ki a Coface hitelbiztosító elemzéséből, amely szerint a közép- és kelet-európai térségben – ezen belül Magyarországon – tavaly a vállalatok körében csökkent a fizetésképtelenség aránya.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX41845.95+1.48%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?