Hirdetés
Hirdetés

Egy korszak vége: eltűnhet a Traubi

2018. december 13., 11:57

Az üzemet és a védjegyeket 1,1 milliárd forintért adnák el.

Tartozása miatt felszámolás alá került a Traubisodát több mint húsz éve gyártó debreceni vállalkozás, amelynek üzemét és védjegyeit 1,1 milliárd forintért hirdették meg eladásra - írja a Napi.hu.

A portál cikke szerint az italgyártó és forgalmazó Ráthonyi Kft. felszámolását idén júliusban rendelte el a Debreceni Törvényszék, miután bírósági határozatban megállapított fizetési kötelezettségét nem teljesítette.

Hirdetés

Ennek előzménye egy jogvita volt a vállalkozás és a Traubi üzemcsarnok felújítási és bővítési munkáival megbízott kivitelező között. kivitelező a beruházás egyes pótmunkáinak elfogadtatása miatt perelt. Ennek jogosságát a Ráthonyi Kft. vitatta. Hogy a bíróság döntése nyomán mekkora összeget kellene az üdítőgyártónak a kivitelező részére kifizetni, azt a Napi.hu nem tudta kideríteni. A kivitelező nem nyilatkozott a portálnak, az italcég tulajdonosa nem reagált a felszámolással kapcsolatban írásban feltett kérdésekre, a felszámolóbiztos pedig a hitelezők védelmére hivatkozva elzárkózott a nyilatkozattól.

A Ráthonyi Kft. termékeit belföldön értékesítette, egykor kereskedelmi partnere volt többek közt a Metro, a Spar, a CBA, a Coop, az Auchan, az Aldi, 2018-tól a Lidl és a Penny Market.

A kft. saját tőkéje az előző évi 1,3 milliárd forintról idén - a 2017. júliusi tevékenységet záró mérleg szerint - 468 millió forintra csökkent. A kötelezettségállománya (tartozása) 722 millió forint.

A NAV és az Opten adatai szerint 7 dolgozót foglalkoztatnak, idén a felszámolást megelőzően átlagosan 27 főt, tavaly 32-t, tavalyelőtt pedig 36-ot foglalkoztattak.

Évekig hamisították

Hosszas huzavona volt abból, hogy Salamon Berkowitz cégei 1998 óta jogosulatlanul gyártottak Traubi, Traubisoda és Tra-Üdi néven üdítőket. Berkowitzék több száz millió forinttal károsították meg a magyar államot. Végül 2016-ban Salamon Berkowitzot és fiát, Moses Berkowitzot a Veszprémi Törvényszék másodfokú, jogerős ítélte el folytatólagosan elkövetett áru hamis megjelölése és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt. Az ítélőtábla tényként rögzítette, hogy a Traubisoda védjegynek 1993 óta az osztrák Warimpex AG a tulajdonosa, a kizárólagos használati jog pedig 1995 óta a debreceni Ráthonyi Kft.-t illeti meg.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Orbán keményen nekitámadt Brüsszelnek és mindenkit szavazni hívott

Orbán keményen nekitámadt Brüsszelnek és mindenkit szavazni hívott

Orbán interjút adott a közmédiában, a miniszterelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában járt. Itt mindenkit arra kért, hogy menjen el szavazni az európai parlamenti választásokon, emellett pedig ismételten szidta Brüsszelt egy sort.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX41931.67-0.06%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?