Hirdetés
Hirdetés

Egy korszak vége: eltűnhet a Traubi

2018. december 13., 11:57

Az üzemet és a védjegyeket 1,1 milliárd forintért adnák el.

Tartozása miatt felszámolás alá került a Traubisodát több mint húsz éve gyártó debreceni vállalkozás, amelynek üzemét és védjegyeit 1,1 milliárd forintért hirdették meg eladásra - írja a Napi.hu.

A portál cikke szerint az italgyártó és forgalmazó Ráthonyi Kft. felszámolását idén júliusban rendelte el a Debreceni Törvényszék, miután bírósági határozatban megállapított fizetési kötelezettségét nem teljesítette.

Hirdetés

Ennek előzménye egy jogvita volt a vállalkozás és a Traubi üzemcsarnok felújítási és bővítési munkáival megbízott kivitelező között. kivitelező a beruházás egyes pótmunkáinak elfogadtatása miatt perelt. Ennek jogosságát a Ráthonyi Kft. vitatta. Hogy a bíróság döntése nyomán mekkora összeget kellene az üdítőgyártónak a kivitelező részére kifizetni, azt a Napi.hu nem tudta kideríteni. A kivitelező nem nyilatkozott a portálnak, az italcég tulajdonosa nem reagált a felszámolással kapcsolatban írásban feltett kérdésekre, a felszámolóbiztos pedig a hitelezők védelmére hivatkozva elzárkózott a nyilatkozattól.

A Ráthonyi Kft. termékeit belföldön értékesítette, egykor kereskedelmi partnere volt többek közt a Metro, a Spar, a CBA, a Coop, az Auchan, az Aldi, 2018-tól a Lidl és a Penny Market.

A kft. saját tőkéje az előző évi 1,3 milliárd forintról idén - a 2017. júliusi tevékenységet záró mérleg szerint - 468 millió forintra csökkent. A kötelezettségállománya (tartozása) 722 millió forint.

A NAV és az Opten adatai szerint 7 dolgozót foglalkoztatnak, idén a felszámolást megelőzően átlagosan 27 főt, tavaly 32-t, tavalyelőtt pedig 36-ot foglalkoztattak.

Évekig hamisították

Hosszas huzavona volt abból, hogy Salamon Berkowitz cégei 1998 óta jogosulatlanul gyártottak Traubi, Traubisoda és Tra-Üdi néven üdítőket. Berkowitzék több száz millió forinttal károsították meg a magyar államot. Végül 2016-ban Salamon Berkowitzot és fiát, Moses Berkowitzot a Veszprémi Törvényszék másodfokú, jogerős ítélte el folytatólagosan elkövetett áru hamis megjelölése és iparjogvédelmi jogok megsértése miatt. Az ítélőtábla tényként rögzítette, hogy a Traubisoda védjegynek 1993 óta az osztrák Warimpex AG a tulajdonosa, a kizárólagos használati jog pedig 1995 óta a debreceni Ráthonyi Kft.-t illeti meg.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Panamai helyett mikor lesz magyar dinnye a boltokban? Megnéztük, milyen lesz az idei szezon

Míg tavaly a korán jött nyár, most a hűvös és csapadékos május okozott gondot a magyar dinnyetermelőknek, de állítják: a minőséggel idén nem lesz probléma. A boltok zöldséges standjain a görög görög és új vetélytársként megjelenő marokkói import mellett lassan felbukkan a magyar is, elsőként a sárgadinnye, míg a görögdinnye július közepére várható. Az áruházláncok ígérik, ha már lesz magyar is, leállnak az importtal.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX40064.92+0.01%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?