Hirdetés
Hirdetés

Game over: nem gyártják többé a legendás repülőgépet

Wéber Balázs, 2019. február 14., 13:40

Az A380-as másfél évtizede hatalmas szenzációként robbant be a légiiparba: ez volt az új szupergép, amit mindenki ki akart próbálni legalább egyszer az életben. A története azonban hamarosan véget ér: az Airbus a kereslet hiánya miatt beszünteti a gyártását. Az óriásgép üzemeltetése egyszerűen nem volt gazdaságos.

An Airbus A380-800 aircraft of UAE carrier Emirates taxies after landing at Duesseldorf International Airport in Duesseldorf, Germany, 18 January 2018 (reissued 14 February 2019). Airbus has announced that it will shut down production of the A380 superjumbo due to weaker than expected demand. The A380 was the world’s largest airliner. EPA/SASCHA STEINBACH
EPA/SASCHA STEINBACH

Nem készül több Airbus A380 2021 után, miután az egyetlen megmaradt vevő, az Emirates radikálisan visszavágta a rendeléseit – jelentette be az európai repülőgépgyártó vállalat.

Elfogytak a megrendelések

Hirdetés

A dubaji légitársaság a tervezetthez képes 39-cel csökkenti az A380-as flottáját, amely 162 helyett csak 123 gépből áll majd. A cég a következő két évben mindössze 14 új óriásjumbót állít forgalomba, és a jövőben más géptípusokra koncentrál: hetven darab A330neo-t és A350-est vesz az Airbustól.

A repülőgépgyártó vezetése emlékeztetett arra, hogy az elmúlt években már nem tudtak új vevőket szerezni az A380-asnak.

„A mai bejelentés fájdalmas számunkra és minden A380-ast szerető közösség számára szerte a világon”

közölte Tom Enders, az Airbus vezérigazgatója a Financial Times szerint. A következő három évben mintegy 3500 állás kerülhet veszélybe a gyártás leállása miatt. A cég mostanáig egyébként 313 A380-asra kapott megrendelést, ebből 234-et szállított le.

Nem volt gazdaságos

Ahmed bin Saeed Al Maktoum, az Emirates főnöke szintén csalódottságának adott hangot, de mint mondta, szembe kellett nézniük a realitással.

A világ legnagyobb utasszállító repülőgépére azért nincs igény, mert a légitársaságok szerint már a leghosszabb szakaszokon sem lehet gazdaságosan üzemeltetni. Túl sokat fogyaszt, és csak akkor termel nyereséget, ha szinte teltházzal repül – működtetése egyszerűen túl kockázatos.

A légitársaságok inkább az olyan típusokat részesítik előnyben, mint az A350-es, amely hasonlóan magas komfortot kínál, de kisebb súlya és kevesebb hajtóműve miatt olcsóbban működtethető.

Gigantikus méretek

A szuperjumbó hatalmas durranás volt a kétezres évek elején – elsősorban a méreteivel nyűgözte le a repülők szerelmeseit. A négy hajtóművel felszerelt, kétszintes, csaknem 300 tonnás, 72 méter hosszú óriásgép 853 utas szállítására képes – többre, mint bármelyik versenytársa –, és 15 ezer kilométert tud megtenni leszállás nélkül. Gigantikus méretei miatt számos repülőtéren külön terminált építettek neki.

Az A380-as 2005. április 27-én emelkedett először a magasba,

első kereskedelmi útját pedig 2007 októberében abszolválta a Singapore Airlines kötelékében Szingapúr és Sidney között.

Az óriásjumbo 2011-ben Ferihegyen is megmutatta magát:

"Ha az ellenfeled hibázik, ne szólj semmit" – mondta Harry Stonechiper, a konkurens Boeing vezére 2001-ben, amikor értesült az A380-as megépítésének tervéről. Üzleti szempontból az idő őt látszik igazolni – habár az utasok aligha bánják, hogy megszületett a szuperjumbo, a légitársaságok végül kimondták róla a halálos ítéletet.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ma délután dőlhet el Várhelyi sorsa az EP-ben

Ma délután dőlhet el Várhelyi sorsa az EP-ben

Máig kellett válaszolnia Várhelyi Olivérnek az Európai Parlament szakbizottságának újabb kérdéseire, amelyek a magyar kormányhoz fűződő viszonyát firtatják. Az extra körre azért volt szükség, mert a baloldali és liberális képviselők múlt heti meghallgatásán politikai aggályok miatt elkaszálták a magyar biztosjelöltet. Most viszont jó eséllyel jóváhagyják a kinevezését.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX43882.76+1.15%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Vettél már a szuper-államkötvényből (MÁP Plusz)?