Hirdetés
Hirdetés

Félrevezette a felhasználókat, Olaszországban büntették meg a Facebookot

2018. december 10., 09:59

A cég 10 millió eurós bírságot kapott.

(Pixabay)
(Pixabay)

10 millió eurós bírságot szabtak ki az olasz hatóságok a Facebookra, mert a közösségi oldal félrevezette a felhasználóit az adatkezelési eljárása kapcsán.

A regulátorok azt találták, hogy a vállalat négy ponton is megsértette az olasz fogyasztóvédelmi szabályzatot, a következőkkel:

Hirdetés
 • félrevezették a felhasználókat, hogy milyen mértékben használják fel kereskedelmi célokra a regisztrációkor megadott adataikat
 • csak a szolgáltatás ingyenességét hangsúlyozták, azt nem emelték ki, hogy a közösségi háló a jövedelmezőségen alapul, így "olyan kereskedelmi jellegű döntések meghozatalára bátorították őket, melyeket a tények teljes birtokában nem hoztak volna meg"
 • az oldal a felhasználókra erőltette az "agresszív gyakorlatát", mely során kereskedelmi céllal harmadik feleknek adta ki a regisztráltak adatait

A hatósági bírálatban külön a vállalat szemére vetették, hogy a Facebook Platform alapbeállításon úgy készíti elő a felhasználói adatok továbbítását a harmadik szájtokra és alkalmazásokba, hogy nem kínál fel lehetőséget az ebbe való beleegyezésbe. Bár a felület kikapcsolható, a regulátorok kritikája szerint a megvalósítás jellege miatt nem biztosít teljesen szabad választást a felhasználóknak.

A Facebookot a bírság megfizetésén túl arra kötelezték, hogy nyilvános bocsánatkérést tegyen közzé az oldalán és a mobilappjában.

A Facebook közleményében azt írta, megvizsgálják a hatósági bírálatot, és remélik, velük együttműködve meg tudják oldani a problémákat, majd emlékeztettek, hogy idén számos lépésben könnyítették a felhasználók számára a személyes adatok hozzáférhetőségének kontrollálását.

Az olasz bírság még csak a második olyan a sorban, melyet a Cambridge Analytica-botrányt követően adatbiztonsági aggályok miatt szabtak ki a cégre. A brit információvédelmi iroda szeptemberben sokkal kisebb, 500 ezer fontos büntetéssel sújtotta a céget. Az ír hatóságok viszont akár 1,6 milliárd dollárra is büntethetik a techóriást a GDPR-szabályok megsértése miatt.

(Guardian)

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Ibiza-gate: ügyes trükkel marad tűzközelben a bukott alkancellár

Lemond európai parlamenti mandátumáról Heinz-Christian Strache. Az ibizai videóbotrányba belebukott szabadságpárti politikus ugyanakkor lehetségesnek tartja, hogy visszatér a politikai életbe, amint fény derül a történtek hátterére. Befolyását addig is megőrizheti, felesége ugyanis szinte biztosan tagja lesz az új osztrák parlamentnek.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX40735.49+0.36%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Szavazás

Ön kiirtanád a magázást a magyar nyelvből?