Hirdetés
Hirdetés

Hamarosan tényleg jöhet a metrófelújítás - ez a terv

2018. augusztus 16., 10:40

Nettó 2,49 milliárd forintos közbeszerzést nyert el a Főmterv Zrt. az M1-es metró fejlesztésének kiviteli tervezése és a szükséges engedélyek megszerzése kapcsán.

A Trend FM elhozza Hollandiából Marco van den Akkert, a felhő-korszak utazó nagykövetét, aki rendhagyó módon mutatja be világszerte a cloud megoldások jelenét és jövőjét.
Részletek: konferencia.trendfm.hu >>

Az ajánlatkérő a Budapesti Közlekedési Központ Zrt, amely szolgáltatási keretmegállapodást kötött a Millenniumi Földalatti Vasút korszerűsítésére. A mostani megbízás a teljes, tehát a mintegy 5 kilométeres szakaszt érinti.

A kisföldalattiként ismert metróvonal modernizálását még a 2007–13-as uniós finanszírozási ciklusban kezdte meg a BKK, amely több megvalósíthatósági tanulmányt is készíttetett a következő tíz év fővárosi kötött pályás fejlesztéseivel összefüggésben. Ezek egyike volt az M1-es rekonstrukciója és meghosszabbítása, amelynek kapcsán már környezetvédelmi és régészeti vizsgálatok is történtek – írja a Világgazdaság.

Az infrastruktúra-fejlesztés tervei három ütemre osztották a beruházást:

Hirdetés
 • Az elsőben újítanák fel a meglévő vonalat, illetve hosszabbítanák meg a Vigadó térig.
 • A második etapban a Kassai térig (a 3-as villamos majdani új szakaszáig) bővítenék a pályát 800 méterrel,
 • legutoljára pedig a Marcheggi hídi csomópontig (XV. kerület) vinnék ki a kisföldalatti végállomását.

A projekthez kapcsolódóan új járműveket is vásárolna a BKK: az elképzelések szerint a jövőben egyterű, nagyobb kapacitású és hosszabb szerelvények járnának a vonalon.

A Főmterv azt vállalta a közel 2,5 milliárd forintos összegért, hogy egyebek mellett tervet készít az állomások kapacitásnöveléséhez, a Deák téren a felszínt és az M1–M2–M3-as vonalakat is elérő lift kialakításához, az Oktogonon egy déli irányú, a Hősök terén pedig egy második kijárat megépítéséhez, valamint a legfontosabb állomások akadálymentesítéséhez.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A magyarok ötödét hidegen hagyja, hogy komoly lemaradásban vannak a nők

A Pew Research Center közzétette felmérését arról, hogyan vélekednek egyes országok állampolgárai a mindennapjaikról. Ennek egyik legfontosabb eleme a nemi egyenlőtlenség kérdése, amelyből kiderült, hogy a férfiak sokkal inkább úgy vélik, hogy javult ebben a kérdésben a helyzet, mint a nők. Például a német férfiak 78 százaléka szerint jobb a helyzet most, mint a 90-es évek végén, míg csupán a nők 62 százaléka vélekedik a hasonlóan. De mi a helyzet Magyarországon?

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

 • BUX43563.38+0.74%
  DAX9823.5-2.77%
  EUR/HUF311.610%
  EUR/USD1.08340%
  Arany1118.150%

Szavazás

Az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás eltörlését. Ön szerint a téli vagy a nyári időszámítás maradjon érvényben Magyarországon 2021-től?