Hirdetés
Hirdetés

Így érhetünk le háromnegyed órával hamarabb Békéscsabára

2016. december 21., 13:28

Indul az M44-es építése.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára, Vantara Gyula, Békés megye fejlesztési biztosa, a térség országgyűlési képviselője, Dankó Béla, országgyűlési képviselő, Boldog István, Jász-Nagykun Szolnok megye országgyűlési képviselője, Gajda Róbert, Békés megyei kormányhivatal vezetője és Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója - ennyi ember kellett hozzá, de letették az M44-es alapkövét, így a 2x2 forgalmi sávos utat elkezdhetik építeni 2017 elején.

A beruházás során 3 különszintű csomópont, 49 híd, 4 vadátjáró, 5 ökológiai átjáró épül. A Körös felett a térség építészeti hagyományait megőrizve, egy 450 m hosszú acél ívhíd vezeti majd át az utat. A szakaszon két kisebb híd is épül a Dögös-Kákafoki csatorna és egy háromnyílású a Mezőtúr-Orosháza vasútvonal felett. Cserkeszőlőnél és Kondorosnál egyszerű, Szarvasnál komplex pihenőt alakítanak ki, Kardosnál üzemmérnökségi telep létesül.

Hirdetés

45 perccel hamarabb érünk le Békéscsabára

A szakasz 110 km/h tervezési sebességgel épül. A gyorsforgalmi út 2019. III. negyedévi megnyitásával az utazási idő Békéscsaba és Budapest között várhatóan 45 perccel csökken. Az M44 biztosítja a tranzitforgalom jelentős részének levezetését, így tehermentesül és élhetőbbé válik Tiszakürt, Cserkeszőlő, Tiszainoka, Kunszentmárton, Békésszentandrás, Csabacsűd, Öcsöd, Szarvas, Kardos, Kondoros.Mennyibe kerül?

A Tiszakürt-Kunszentmárton közötti 20,5 km hosszú szakasz kivitelezését a Duna Aszfalt Kft. – Hódút Kft. végzi 56,5 milliárd forint értékben,  a Kunszentmárton-Csabacsűd közötti  20,5 km szakaszét az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft. – Swietelsky Magyarország Kft.- Soltút Kft.- A-Híd Zrt. konzorcium 43,98 milliárd forint értékben,  a Csabacsűd-Kondoros közötti 20,4 km hosszú részét pedig a Duna Aszfalt Kft. – Hódút Kft. 45,2 milliárd forint értékben.

A fejlesztés költségeit teljes egészében magyar források fedezik - írja a NIF. Márciusban félmilliárd eurós hitelkeretről írt alá megállapodást a kormány és az Európai Beruházási Bank, más fejlesztések mellett az M44-es finanszírozására is jut belőle. http://privatbankar.hu/makro/hitelt-vesz-fel-a-kormany-elarultak-hol-epitenek-utat-belole-291166

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Nő a feszültség: erős szövetség születhet a megtámadott olajtankerek miatt

Nő a feszültség: erős szövetség születhet a megtámadott olajtankerek miatt

Az Arab Liga, valamint az Öböl Menti Együttműködési Tanács tagállamainak vezetőit csúcstalálkozóra hívta május 30-ára Mekkába a szaúdi király, hogy az elmúlt napok eseményeinek tükrében megvitassák a térség biztonságának és stabilitásának a megszilárdításával kapcsolatos teendőket.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX39877.82-1.02%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Ön szerint mi a legnagyobb gond Magyarországon?