Hirdetés
Hirdetés

Jön a Facewatch: kiszűrik a plázákból a tolvajokat

2019. február 08., 16:32

Egy londoni bárból indult hódító útjára az az arcfelismerő rendszer, amellyel ki lehet szűrni a visszatérő tolvajokat. Angliában egy nagy üzletlánc, több eseményszervező cég és egy börtön is teszteli a fejlesztést, amit több brazil bevásárlóközpontban már élesben is használnak: az eladók riasztást kapnak a mobiljukra, ha a rendszer gyanús egyéneket azonosít. Bevezetése óta a bűnözés hetven százalékkal csökkent.

Egy térfigyelő kamera felvétele (illusztráció) Forrás: EPA
Egy térfigyelő kamera felvétele (illusztráció) Forrás: EPA

A londoni Gordon’s Wine Bar tulajdonosában, Simon Gordonban akkor merült fel először az arcfelismerő biztonsági rendszer ötlete, amikor az apjától örökölt bárban szinte mindennapossá váltak a lopások.

„Minden hónapban 15 bűnesetünk volt, két barátomnak is ellopták a pénztárcáját ebéd közben. A tolvajok csapatokban jöttek, a rendőrség nem tudott velük mit kezdeni. Nem volt hozzá elég erőforrása”

Hirdetés

- mondta a Financial Timesnak.

Együtt a rendőrséggel

Végül úgy döntött, hogy kezébe veszi az ügyet, és megalapította a Facewatcht. A rendszer kezdetben arra kínált lehetőséget, hogy az ügyfelek feltöltsék a zárt láncban működő kamerák által rögzített bűnesetek képeit, és elküldjék azokat a rendőrségnek.

A fejlesztésbe először ötven kereskedőt vontak be, akik a londoni Victoria pályaudvar környékén működtek. 2016-ra már több mint húsz rendőri egység dolgozott együtt a céggel, a megszorítások miatt azonban kevés emberük maradt a beküldött képek kivizsgálására.

Arcfelismerő szoftverek

Ebben az időszakban kezdett szélesebb körben is elérhetővé válni az arcfelismerő szoftver, ezért Gordon úgy döntött, hogy párosítja azt a bárjában működő, 3000 font értékű kamerarendszerrel.

„Az arcfelismerő technológia éppen ekkorra lett piacérett, és már hússzor gyorsabb volt, mint három évvel korábban.”

2017-ben a cég új vezetőt szerződtetett Nick Fisher személyében, akinek az lett a feladata, hogy az Egyesült Királyságban és Brazíliában szerezzen vevőket. Hasonló szolgáltatásokat kínál egyébként több amerikai start up, például a StopLift és a Facefirst is.

Riasztás a mobilra

De pontosan mi is ez a fejlesztés? A Facewatch az amerikai RankOne algoritmusa segítségével párosítja össze a beltéri kamerák által élőben rögzített arcképeket a rendőrségi adatbázisokban, valamint az ügyfelek által összeállított listákon szereplő személyek arcképével.

Ha egyezést talál, akkor a bolttulajdonos üzenetet kap a mobiltelefonjára, ha pedig súlyos bűnözőről van szó, akkor a riasztás egyből a rendőrségre fut be. A folyamat mindössze néhány másodpercet vesz igénybe.

A cég hamarosan adatmegosztási egyezményt készül aláírni a londoni rendőrséggel, és tárgyalásokat folytat a Hampshire-i és a Sussex-i hatóságokkal is – írja a brit üzleti lap.

A Facewatch rendszerét teszteli már az észak-kelet angliai Humber börtön is, ahol a drogokat becsempésző személyeket próbálják kiszűrni, valamint egy nagy brit szupermarketlánc és több eseményszervező cég is.

A braziloknál is bevált

A fejlesztés emellett már Brazíliába is eljutott: Rio de Janeiro legnagyobb plázájában az eladók hangjelzést kapnak a mobiljukra, ha a rendszer felismert a közelben egy gyanús személyt, a súlyosabb esetekről pedig itt is közvetlenül a rendőrség kap riasztást. További két brazil plázában már szintén használják a szolgáltatást, amit még idén bevezetnek ottani focistadionokban és további bevásárlóközpontokban is,

A tapasztalatok eddig pozitívak: brazil adatok szerint tavaly decemberben hetven százalékkal csökkent a bűnözés, és a rendszer segítségével kapták el az Interpol tíz legkörözöttebb bűnözőjének egyikét. A londoni Gordon’s Wine Barban pedig havi egyre esett vissza a bűnesetek száma.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

Élhetetlenné teszi a városokat a klímaváltozás - hogy készülhetünk fel rá?

A kánikula okozta halálesetek megszaporodása, olvadó aszfalt, fokozódó viharkárok, egyre gyakoribb áramkimaradások - ez mind ránk vár a jövőben. Vannak azonban dolgok, amiket már most megtehetünk, hogy felkészüljünk ezekre a jelenségekre, és hogy mérsékeljük a várható pusztításukat.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX39519.58+0.32%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?