Hirdetés
Hirdetés

Kiberbiztonsági inkubációs programot indít Oszkó Péter cége

Csabai Károly, 2019. április 24., 15:01

Június végéig várják a közép- és kelet-európai régióból a kezdeti és korai szakaszban lévő vállalkozások jelentkezését. Közülük három-ötnek lesz esélye arra, hogy egy féléves mentorálás, támogatás után tőkét kapjon elképzelése megvalósításához.

Mintegy 100 milliárd dollárt költöttek világszerte a kiberbiztonságra, miközben a számítógépes bűnözésből eredő költségek 2022-re elérhetik a 8 ezer milliárd dollárt – hívta fel a figyelmet a digitális piacokra specializálódott kutatócsapat, a Juniper Research egy meghökkentő szakadékra. Ennek szűkítéséhez kíván hozzájárulni az OXO Group – melynek ügyvezető partnere Oszkó Péter egykori pénzügyminiszter – az OXO Cybersecurity Lab elindításával. Ez a kelet-közép-európai régióban első, kimondottan az informatikai biztonsággal foglalkozó inkubátor.

A programba olyan vállalkozásokat keresnek, amelyek önálló vállalkozásként működnek és képesek kitermelni a működtetésükhöz szükséges pénzt. Nyilvánvalóan azoknak nagyobb az esélye a kiválasztásra, akik már e területen rendelkeznek bizonyos tapasztalattal. Ez azonban nem zárja ki, hogy egy vállalkozás fejlesztési tervvel, ötlettel próbálkozzon, de sikert csak akkor érhet el, ha látható, hogyan tudja azt megvalósítani.

Hirdetés

Az öt éve működő OXO Labs az eddigi tapasztalatai szerint tíz-húsz jelentkezőre számít, közülük választják ki a 3-5 támogatandó csapatot, amelynek reményeik szerint a felét már befektetésre alkalmas állapotba tudják hozni – közölte az mfor.hu kérdésére Oszkó Péter, aki egyúttal az OXO Cybersecurity Lab üzleti mentora és befektetője.

A kelet-közép-európai fókusz azt jelenti, hogy elsősorban uniós régiós országokból várják a jelentkezéseket, a Baltikumtól egészen a Balkánig, ami ugyanakkor nem kizárólagos szempont, így akár Ukrajnából is kísérletet tehet egy vállalkozás az inkubátor programba való bekerülésre – hangsúlyozta Illés Gábor, az OXO Cybersecurity Lab ügyvezetője. Aki elmondta, az inkubátor célkeresztjébe ipar 4.0-ás rendszerekkel, dolgok internetével, okosotthonnal, okosvárossal foglalkozó megoldások férnek be. De várnak a fintech, a medtech, az edutech ls a nemzetbiztonság területén innovatív és piacképes ötletekkel jelentkező startupokat is. Noha elsősorban korai fázisban lévő ideákra számítanak, olyan startup is fordulhat hozzájuk, amely már túljutott az indulási szakaszon és tovább szeretne fejlődni: létrehozni az első prototípust, esetleg piacra juttatni a kész terméket.

A jelentkezők szeme előtt a 2000-ben született BalaBit példája lebeghet, amely Magyarországról indulva globális szereplővé tudott válni az IT-biztonságban, majd még magasabb sebességi fokozatra kapcsolva egyesült az amerikai One Identity-vel – mutatott rá Krasznay Csaba, az OXO Cybersecurity Lab programvezetője, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági akadémiájának programigazgatója. Márpedig a BalaBit sikeréhez vezető úton fontos mérföldkő volt a kimondottan adatvédelmi projektekkel foglalkozó brit befektetőcsapat, a C5 Capital 8 millió dolláros tőkeinjekciója – közölte Oszkó Péter.

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Hidegháború jöhet a hazai IT-fronton

Információink szerint kódolva volt a rendszerben, hogy a Microsoft Magyarország nem hosszabbít szerződést a T-Systems-szel, ez a nemzetközi gyakorlatnak teljesen megfelelő döntés volt. Míg egyik informátorunk úgy látja, hogy ennek semmi köze ahhoz, hogy hamarosan a 4iG lesz a tulajdonos, addig egy másik, informatikai fronton otthonosan mozgó forrásunk úgy gondolja, hogy egyértelműen emiatt született a döntés.

Hirdetés
Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

  • BUX0.000%
    DAX9823.5-2.77%
    EUR/HUF311.610%
    EUR/USD1.08340%
    Arany1118.150%

Szavazás

Szerinted gyengülni fog a forint, vagy erősödni? Hol lesz év végén az euró?